Wednesday, June 10, 2015

Βερολίνο: Στάλα στάλα το φαρμάκι



Στο κλίμα των στοχευμένων διαρροών και των πιέσεων, το Bloomberg αναφέρει πως η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει το πράσινο φως για μία πρώτη χρηματοδότηση της Αθήνας, αρκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να παραβιάσει μία κόκκινη γραμμή. Παρά τις Κασσάνδρες της Τρίτης, και τον Γιουνκέρ συνάντησε ο Τσίπρας νωρίτερα σήμερα ενώ αργότερα, το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ  μπορεί να αποδεχθεί μια ελληνική δέσμευση έστω σε μια από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές προκειμένου να εκταμιευτούν κονδύλια. Αν και οι Γερμανοί ακόμα επιμένουν σε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει υψηλότερη φορολογία, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές σε επιδόματα συνταξιοδότησης -αναφέρει το Bloomberg- μπορεί να συμβιβαστούν με μια σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα από τα μέτρα αυτά, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η βοήθεια.

Με το ελληνικό πρόγραμμα να εκπνέει στις 30 Ιουνίου χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής συμφωνία, τα σχόλια αυτά δείχνουν μια μεγαλύτερη ευελιξία εκ μέρους του Βερολίνου από τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις. Παρότι όμως θα δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα χρόνος μέχρι το 2016 για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να εφαρμόσει τουλάχιστον μια από αυτές άμεσα, είπαν οι πηγές στο Bloomberg, χωρίς να αποσαφηνίσουν ποια μεταρρύθμιση ζητά η Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στήβεν Ζάιμπερτ δεν απάντησε σε σχετικά ερωτήματα για τις πληροφορίες αυτές, ενώ η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι πληροφορίες αυτές πάντως, αν και ανεπιβεβαίωτες, οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street  κατά μέσο όρο 1,3%. Η αισιοδοξία για συμφωνία και η αλλαγή κλίματος προς το θετικότερο, αποτυπώνεται στη δήλωση στην οποία προέβη ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως δήλωσε, «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία».

Το γερμανικό MNI ανέφερε επίσης πως Αθήνα και Βερολίνο εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός έκτακτου Eurogroup.


Παρά τις Κασσάνδρες της Τρίτης, και τον Γιουνκέρ συνάντησε ο Τσίπρας νωρίτερα σήμερα ενώ αργότερα, το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Είδε Γιούνκερ, βλέπει Μέρκελ - Ολάντ

Παρά τις διαρροές στον Τύπου που ήθελαν τον Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ να είναι εκνευρισμένος με τον Αλέξη Τσίπρα, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ανταλλάσσοντας απόψεις «σε εποικοδομητικό κλίμα» όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο, Πέμπτη.

Αργότερα, σήμερα το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η συνάντηση των τριών ηγετών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. και των κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη βελγική πρωτεύουσα, με την ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για μια σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προσέλθει στη Σύνοδο χωρίς να προβεί σε καμία δήλωση. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ.
«Ελπίζω να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπορέσουμε να δούμε τον κ. Τσίπρα με γραβάτα. Αυτό θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα», ανέφερε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.- Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

No comments:

Post a Comment