Thursday, June 25, 2015

Κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ από ευρωπαϊκό πραξικόπημα; Και τί κάνουν ο Σαμαράς, η Φώφη και ο Θεοδωράκης στις Βρυξέλλες;


The Greek Courier - Πηγή: ΕΦΣΥΝ / Τάσος Παππάς
Γιατί, όλως τυχαίως, σχεδόν όλοι οι ηγέτες της ελληνικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στις Βρυξέλλες; Ο Σαμαράς για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Γεννηματά για να δηλώσει την παρουσία της στην Ευρώπη ως νέα ηγέτις του ΠΑΣΟΚ και ο Θεοδωράκης για να «βοηθήσει» τη χώρα με τις επαφές του.


Οι μέρες θυμίζουν το βελούδινο πραξικόπημα που οργάνωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και "απομάκρυναν" τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου όταν ζήτησε δημοψήφισμα. Τότε το πραξικόπημα είχε την ελληνική συνδρομή του πολιτικού προσωπικού της Νέας Δημοκρατίας και ενός τμήματος του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ (βλ. Βενιζελικοί).
Στην Αθήνα, άρχισαν πάλι να διακινούνται σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης, που φαίνεται πως κάποια κέντρα απεργάζονται εδώ και καιρό, με το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να εμπλέκεται σε αυτά ως πιθανός επικεφαλής μιας κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου. Το περιβάλλον του πάντως διεμήνυσε ότι ούτε το εύχεται ούτε το επιθυμεί, όμως ο Αντώνης Σαμαράς που είδε σε πρόσφατη δημοσκόπηση το κόμμα του να απέχει 30 ποσοστιαίες μοναδες σε εκτίμηση ψήφου από το κυβερνών κόμμα, μόλις χθες δήλωσε ότι θα μετείχε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας - που θα είχε την υποστήριξη του 30% των Ελλήνων - με την προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας... Ο Θεοδωράκης πάλι που παλεύει να περάσει το 6% δήλωσε πως τάσσεται κι εκείνος υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας. 

Το ιστορικό

Ενώ όλα έδειχναν ότι θα υπάρξει αίσια έκβαση, οι δανειστές αποφάσισαν ότι η ελληνική πρόταση δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Το ΔΝΤ προέβαλε απαιτήσεις με τις οποίες, πέρα από το γεγονός ότι επιχειρείται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το εισόδημα της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών, στοχεύουν να αμαυρώσουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, καθώς η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να μη θιγούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Ηταν πολύ φυσικό ο Αλέξης Τσίπρας να πει ένα μεγαλόπρεπο «όχι» σε αυτές τις προτάσεις.

Φαίνεται ότι κάποια κέντρα απεργάζονται, εδώ και καιρό, σενάρια εκτροπής. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι θα προτιμούσε μια άλλη κυβέρνηση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι κανονικό κόμμα». Το ίδιο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και όχι ευθέως.

Όπως υποστηρίζει και ο Τάσσος Παππάςστην Εφημερίδα των Συντακτών, το συμπέρασμα είναι προφανές: "Εγχώριοι και εξωχώριοι υποστηρικτές των μνημονίων επιθυμούν να υλοποιηθεί, με κάθε μέσο και τρόπο, δηλαδή προβάλλοντας συνεχώς εξοντωτικές απαιτήσεις, το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, αψηφώντας τη βούληση των Ελλήνων πολιτών. Αραγε, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και το αποτέλεσμα πάλι δεν τους είναι αρεστό, θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική;"

No comments:

Post a Comment