Sunday, June 21, 2015

FAZ: Στο τραπέζι παράταση του ελληνικού προγράμματος


Πηγή: ΑΝΤ1
Παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο και παροχή χρηματοδότησης 6 δις ευρώ, προβλέπει η νέα προσωρινή λύση του ελληνικού ζητήματος, σύμφωνα με την Κομισιόν, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα FAZ.


Στόχος της παράτασης είναι η απομάκρυνση πτώχευσης της Ελλάδας και του κινδύνου εξόδου από το ευρώ. Παράλληλα, κατά τους μήνες της επιμήκυνσης θα ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις για την κατάρτιση τρίτου προγράμματος στήριξης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πιθανότατα να αρχίσει και συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, στην οποία φαίνεται πως είναι ανοιχτοί οι εταίροι. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συζήτηση αυτή θα είναι η από πριν υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά.

Για να δοθεί η παράταση, πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε θέματα «κλειδιά», τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια να υλοποιηθούν.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει την εξοικονόμηση 4,5 δις ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου των εισπράξεων από 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης και 1% από εισπράξεις ΦΠΑ.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα φέρεται να προβλέπει συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα και άμεση εφαρμογή του από την Αθήνα. Στην πορεία, μέχρι τα μέσα Ιουλίου τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν τη δυνατότητα να επικυρώσουν το νέο σχέδιο και να εγκριθεί η εκταμίευση των 3,7 δις ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμα, καθώς και η προσθήκη μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ.

No comments:

Post a Comment