Sunday, June 14, 2015

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Ελλάδα (photos)

Πηγή: www.newsbomb.gr -The Greek Courier - Trip advisor
Kάθε καλοκαίρι «βουλιάζει» η Ελλάδα από τουρίστες που καταφθάνουν από πολλά μέρη του κόσμου για να απολαύσουν για λίγες ημέρες το ελληνικό καλοκαίρι και να θαυμάσουν ιστορικά αξιοθέατα.


Δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα που κάνουν την Ελλάδα τον αγαπημένο προορισμό των ξένων για το καλοκαίρι, αλλά και η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και τα ξακουστά της μνημεία.
Αυτά είναι τα δέκα πιο δημοφιλή ελληνικά αξιοθέατα για τους τουρίστες, σύμφωνα με το Trip Advisor.

#10. Ερμής του Πραξιτέλη - Ο Ερμής του Πραξιτέλους είναι ένα αρχαίο ελληνικό αγαλματικό σύμπλεγμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή να κρατά τον μικρό Διόνυσο. Αποδίδεται, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, στον Πραξιτέλη. Ανακαλύφθηκε το 1877 στον σηκό του ναού της Ήρας στην Ολυμπία και εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. Χρονολογείται γύρω στο 343π.Χ, στη μετάβαση από την ύστερη κλασική στην πρώιμη ελληνιστική γλυπτική.

#9. Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου - Το θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου. Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό Λυγουριό της Αργολίδος και ανήκει στο Δήμο Επιδαύρου.Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής.

#8. Σπιναλόγκα - Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης που έγινε διάσημο μετά τη συγγραφή του βιβλίου "Το Νησί" από την Β. Χίσλοπ. Το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό. Τελικά το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. (φωτό από "Spinalonga island" από τον Edisonblus)

#7. Ακρόπολη Λίνδου - H Λίνδος είναι πόλη και αρχαιολογικός τόπος στο ακρωτήριο Κράνα των ανατολικών ακτών της Ρόδου, στα Δωδεκάνησα, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η πόλη της Λίνδου απέχει περίπου 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και οι παραλίες όπως και οι αρχαιότητές της, την καθιστούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Πάνω από τη σύγχρονη πόλη δεσπόζει η αρχαία ακρόπολή της, μια φυσική οχυρωματική θέση που αξιοποιήθηκε από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής, μετέπειτα από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τέλος, από τους Τούρκους.

#6. Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας (Αμοργός) - Κορυφαίο αξιοθέατο της Αμοργού είναι το μοναστήρι της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας του 11ου αιώνα, το οποίο είχε χτιστεί σε πολύ ψηλό βράχο προκειμένου οι πειρατές να μην έκλεβαν την ιερή εικόνα. Για την ακρίβεια το μοναστήρι βρίσκεται στο βράχο του όρους Προφήτη Ηλία και είναι 300 μέτρα πάνω από το Αιγαίο.

#5. Ναός Ηφαίστου (Θησείο) - Ο Ναός του Ηφαίστου (αποκαλούμενος και Θησείο) είναι ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του ελληνικού χώρου. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά. Βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου, που πήρε το όνομά του λόγω της παλιάς, σήμερα αναθεωρημένης απόδοσης του ναού στο Θησέα. Ο ναός του Ηφαίστου είναι προσβάσιμος για το κοινό, καθώς αποτελεί τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

#4. Δελφοί - Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. (photo by User:Adam Carr https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ac.delphi1.jpg#/media/File:Ac.delphi1.jpg)


#3. Μετέωρα - Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

#2. Παρθενώνας - Ο Παρθενώνας είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με το Κέντρο για την παγκόσμια Κληρονομιά[1] της UNESCO, ο Παρθενώνας ως τμήμα του ευρύτερου μνημειακού συμπλέγματος έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από τις 11 Σεπτεμβρίου 1987. Ωστόσο, δεν είναι η τυπική πρόσθεση σε έναν κατάλογο εκείνη που κάνει τον Παρθενώνα τμήμα της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ως υλικό εγχείρημα είναι η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού, που λίγο-πολύ έχει επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου -"δυτικού", όπως αποκαλείται κόσμου.

#1. Ακρόπολη Αθήνας - Η Ακρόπολη είναι το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο του δυτικού κόσμου. Η Ακρόπολη των Αθηνών, ο επονομαζόμενος "ιερός βράχος", είναι επίσης  ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα και βρίσκεται σε λόφο στο κέντρο της σημερινής Αθήνας. Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός της Απτέρου Νίκης. Επίσης, υπάρχει και η μνημειακή είσοδος, τα Προπύλαια. Όλα τα μνημεία της Ακρόπολης είναι κατασκευασμένα από Πεντελικό μάρμαρο και χτίστηκαν κατά το Χρυσό αιώνα του Περικλή, την επονομαζόμενη Κλασική Περίοδο (450-330 π.Χ.).


No comments:

Post a Comment