Thursday, July 23, 2015

Οι Τροϊκανοί ξανάρχονται... με 6 δις λογαριασμό και δώρο τη γραβάτα


Πηγή: The Greek Courier
Στην Αθήνα επιστρέφουν οι «θεσμοί», όπως βαφτίστηκε η Τρόικα στην μετά-Τσίπρα εποχή με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να πληρωθεί «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,4 δισ. ΕΥΡΩ. Από αύριο θα αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής τους (πλην ΔΝΤ) συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.


Μολονότι προβάρουν γραβάτες στο Μαξίμου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διαμήνυαν παντού ότι δεν υπάρχει ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους δανειστές. Δηλαδή, αντί να φορέσουν γραβάτες όλοι στην κυβέρνηση, να βγάλουν και τα πουκάμισά τους, να τα ρίξουν κι αυτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Στην ερώτηση δημοσιογράφων από τα συστημικά μέσα, "πώς θα κυκλοφορούν τα μέλη της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή, με το φανελάκι;" κυβερνητικές πηγές προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας: "Καλοκαίρι είναι, δεν τρέχει και τίποτα." 

Επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το τριετές Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου. Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, εκτός από την επίτευξη του πλεονάσματος μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι. Μένει, ακόμη, να διευκρινιστεί το πώς θα δουλεύουν οι εκπρόσωποι των «θεσμών» με την ελληνική κυβέρνηση, το αν, δηλαδή, θα έχουν συνεργασία με τους υπουργούς ή αν θα βρίσκονται στους χώρους των υπουργείων. Από την Αριστερή Πλατφόρμα προτάθηκε να χρησιμοποιηθεί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, γιατί τους θυμίζει το Καστελόριζο.

Γκαρσόν, τη λυπητερή

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Reuters, σε χθεσινό τηλεγράφημά του, παρουσίασε τις ημερομηνίες κλειδιά, με αποπληρωμές δόσεων και άλλα, μέχρι τα τέλη του 2015.

Αναλυτικά:

Ιούλιος
24 - Αρχίζουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Αθήνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Αύγουστος
6 - ΠΛΗΡΩΜΗ 188 εκατ. ΕΥΡΩ για τόκους στο ΔΝΤ
7 - Λήξη 6μηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. ΕΥΡΩ
14 - Λήξη 3μηνων εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ
20 - ΠΛΗΡΩΜΗ 3,4 δισ. ευρώ για τη λήξη και τους τόκους 5ετούς ομολόγου της ΕΚΤ

Σεπτέμβριος
Πιθανή υπογραφή και κύρωση του τρίτου προγράμματος του ΕΜΣ
4 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για ΔΑΝΕΙΟ του ΔΝΤ
11- Προγραμματισμένο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
11- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
14- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για ΔΑΝΕΙΟ ΔΝΤ
16- Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
18- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
21- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Οκτώβριος
9 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
13 - Πληρωμή 461 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16 - Λήξη 3μηνων εντόκων 1 δισ. ευρώ
17 - Λήξη του τρίμηνου δανείου γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ
29 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΟΣΕ

Νοέμβριος
1 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για τόκους δανείου ΔΝΤ
6 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

Δεκέμβριος
Πιθανή πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση προόδου με το νέο πρόγραμμα
7 -Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
11 - Λήξη 6μηνων εντόκων 2 δισ. ευρώ
16 - Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
21 - Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

No comments:

Post a Comment