Friday, July 10, 2015

Η Ζωή καθυστερεί την συζήτηση για το Μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει για το μέλλον του

The Greek Courier
Πώς συμβιβάζεις τη "δημιουργική σύνθεση" με την ανατροπή; Είναι δύσκολο για τη μοναδική αντιπολίτευση στη χώρα - πλην του ΚΚΕ που αντιπολιτεύθηκε ακόμα και το ΟΧΙ - δηλαδή την Αριστερή Πλατφόρμα του κυβερνώντος κόμματος και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να αποδεχθούν τις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους εταίρους για να υπογραφεί η δανειακή συμφωνία και να ξαναμπεί η χώρα στον δρόμο του μνημονίου. Ο Βαρουφάκης πάντως θα λάμψει δια της απουσίας του αυτή τη φορά, ενώ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που προτίθεται να τηρήσει η εκρηκτική Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς αίσθηση προκαλεί η καθυστέρηση της έναρξης της συζήτησης στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση. 


Οι φωνές εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για απεμπολή από την Ευρωζώνη και κατ΄επέκταση από το κοινό νόμισμα και την επιστροφή στη δραχμή πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο κάνοντας τη συναίνεση δυσκολότερη. Με την Αμερική και τους Ευρωπαίους να επιθυμούν λύση εδώ και τώρα υπό αυτές τις συνθήκες (κι ενώ οι φήμες για την αναδιάρθρωση του χρέους οργιάζουν), έρχεται τώρα η σειρά της κοινοβουλευτικής ομάδας να πάρει πάνω της την τεράστια ευθύνη της αλλαγής πορείας του κόμματος υπό συνθήκες εκβιασμού. 

Μετά από 5 μήνες διαπραγματεύσεων επαφίεται στη συνείδηση της Αριστεράς να μεταβληθεί από συγκρουσιακή σε συμβιβαστική και να κουβαλήσει αυτήν την πολιτική κληρονομιά στο μέλλον. 

Ο εκβιασμός των δανειστών είναι ορατός και πολύ επικίνδυνος, χτυπά βαθιά στην καρδιά του κοινωνικού σώματος που υποφέρει αφάνταστα και του στερεί την αξιοπρέπειά του. Από τη μια, με τον έλεγχο της τραπεζικής κρίσης που αποτελεί λόγο για χρεοκοπία, στερεί στον Έλληνα τη διαχείριση του οικονομικού του πλούτου, από την άλλη με την ανυπαρξία μιας πολιτικής αντιπολίτευσης μέσα στο γερμανοκρατούμενο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το δικαίωμα της επιλογής του για ένα καλύτερο μέλλον μέσα στο Ευρώ. 

Αν οι δανειστές επιθυμούν να αναγκάσουν τον Έλληνα να συνηθίσει στην ιδέα της δραχμής, κάνουν πολύ καλή δουλειά. 

Δεν είναι όμως οι Έλληνες που θέλουν να φύγουν από το Ευρώ, ο λόγος που έφερε αυτό το αδιέξοδο. Είναι οι γερμανοί τραπεζίτες που μόλις έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ βάλθηκαν να τον εξοντώσουν. Καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δημιουργούσαν τις συνθήκες που θα οδηγουσαν σ' αυτή την κατάληξη. 

Οι προθέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας

Μέσα στο καζάνι που βράζει, ο Θανάσης Πετράκος, μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας που ευθύς εξ αρχής είχε κάνει σαφή την επιθυμία της για αλλαγή νομίσματος, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτειακής Γραμματείας στη Βουλή ζήτησε από τους βουλευτές να είναι πλέον ανοιχτοί σε μια πιθανή ρήξη και να προετοιμάσουν το λαό για αυτό το σενάριο, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα ως «άνοιγμα φτερών προς το άγνωστο και όχι στο πουθενά».
Χαρακτηριστικά είπε: «Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον όταν προτιμάει να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Οσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Αρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής».
Εντούτοις, σύμφωνα με το δημοσιογράφο του MEGA (;;;), Χρήστο Τσιγουρή, η Αριστερή Πλατφόρμα, αναμένεται να ψηφίσει “παρών” και να εκφράσει την αντίθεσή της ίσως με κάποιο κείμενο μετά την ψηφοφορία, ώστε να μην προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση και ίσως απώλεια της δεδηλωμένης. 

Απουσίες και αντιρρήσεις

Και μολονότι ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα δεχθεί να μην υπάρξει η δεδηλωμένη, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη ενημερώσει το κόμμα ότι δεν θα παραστεί στη Βουλή το βράδυ επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Που σημαίνει απώλεια ψήφου δια της αποχής.
Από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, αφού έκανε επίθεση στην κυβέρνηση για τους μέχρι τώρα χειρισμούς, είπε πως δεν θα δώσει την εξουσιοδότησή της, ενώ το ίδιο έπραξε λίγο αργότερα και ο βουλευτής Αχαΐας, Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Άγνωστο είναι επίσης αν την αρνητική ψήφο ή στην καλύτερη περίπτωση το "παρών" θα ψηφίσουν οι Κ. Λαπαβίτσας, Δημ. Κοδέλας, Θαν. Πετράκος, Ελ. Σωτηρίου, Ιω. Γαϊτάνη, Ελ. Ψαρέα, Βασ. Κυριακάκης, Σ. Τριανταφύλλου, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Οι ΑΝΕΛ

Αναταράξεις υπάρχουν και στο δεύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η κοινοβουλευτική ομάδα των οποίων συνεδρίαζε για πάνω από τέσσερις ώρες και με διακοπή ώστε ο Π. Καμμένος να έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές Νίκος Μαυραγάνης, Χαρίσιος Κάτανας, Σταυρούλα Ξουλίδου και Παύλος Χαϊκάλης εξέφρασαν τις ενστάσεις τους και δεν αποκάλυψαν τι θα πράξουν στην ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος του κόμματος πάντως φαίνεται να ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει "ναι" καθώς τόνισε η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να αφήσει τη χώρα να καταστραφεί. Ωστόσο κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ημερησία- Διάσκεψη προέδρων συγκάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Ολονυχτία η συζήτηση στη Βουλή

Στη Διάσκεψη των προέδρων θα αποφασιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ολομέλεια οπότε και θα οριστεί η ώρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση. Αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ, μια ώρα μετά τη λήξη της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή. Η πρόεδρος προσανατολίζεται να ορίσει ως ώρα έναρξης της συνεδρίασης την 00:01. Η Βουλή πρέπει να εγκρίνει την κυβερνητική πρόταση και να εξουσιοδοτήσει τον Πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συμφωνία. 
Τις τελευταίες ώρες καταβάλλονται προσπάθειες να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί στην κυβερνητική πλειοψηφία. Κατά τη διαδικασία στην Ολομέλεια, θα τοποθετηθούν αρχικά οι εισηγητές, στη συνέχεια θα πάρουν τον λόγο κάποιοι βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πολιτικοί αρχηγοί, εφόσον το θελήσουν. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το άρθρο 89 -με βάση το οποίο εισήχθη προς συζήτηση η ελληνική πρόταση ως νομοσχέδιο στη Βουλή- στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι υποχρεωτικές οι τοποθετήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, οι αρχηγοί προτίθενται να τοποθετηθούν.


No comments:

Post a Comment