Tuesday, July 21, 2015

Ισορροπώντας πάνω σε... κόκκινες γραμμές


The Greek Courier
Η κυβέρνηση που ανάγκασε τους δικηγόρους να "επιστρατευτούν" καλοκαιριάτικα γύρω από την προάσπιση του παρόντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας με διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και αναμένεται να ψηφιστεί έως την 1.1.2016, οπότε θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας. Για να καθησυχάσουν τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί η καταπάτηση των κόκκινων γραμμών, κυβερνητικοί κύκλοι διέρρευσαν σήμερα ότι μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Όμως επειδή οι προθέσεις των δανειστών είναι ξεκάθαρες, οι δικηγόροι δεν φαίνεται να πείθονται και μετά την εσπευσμένη κατάθεση στην Βουλή του νέου Κώδικα συγκάλεσαν εκτάκτως στην Αθήνα συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να καθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος.


Πάντως, ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, έχει εκδώσει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ με το προεδρείο της ΕΕΤ θα συναντηθεί αύριο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε αναβρασμό οι δικηγόροι

Το σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που έχει συνταχθεί από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και ο δικηγορικός κόσμος το έχει καταδικάσει με δημοψήφισμά τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και είχε κατέλθει σε απεργία διαρκείας. η οποία ανεστάλη λόγω των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου 2015.

Το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο στην Βουλή περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς, της ενίσχυσης των τραπεζικών προνομίων, της κατάργησης της εμμάρτυρης απόδειξης.
Συγκεκριμένα, για τους πλειστηριασμούς το νέο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι πλέον θα γίνονται όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων -όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα- αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, ενώ σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τον νόμο 1249/1982.

Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση  της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

No comments:

Post a Comment