Monday, July 27, 2015

Βαρουφάκης: Θα ήταν ανευθυνότητα να μην έχουμε εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια


Συντάκτης: efsyn.gr
Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να τοποθετηθεί αναφορικά με τα όσα ήρθαν στο φως τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά το δημοσίευμα της «Καθημερινής» αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της εφημερίδας, επισημαίνοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην έχει εναλλακτικά σχέδια το υπουργείο Οικονομικών.


Στην ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης.»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι πριν από την ανακοίνωσή του πως υπήρχε τέτοια ομάδα δεχόταν συνεχή και έντονη κριτική για την ανυπαρξία σχεδίου αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της χώρας από τους δανειστές.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «Η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είχε, π.χ., έτοιμο σχέδιο ΠΝΠ για τραπεζική αργία), η ΕΚΤ, κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε., τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί διαθέτουν τέτοιες ομάδες και σχεδιασμό από το 2012. Πράγματι, θα ήταν ύψιστη ανευθυνότητα να μην έχει εκπονήσει ανάλογα σχέδια το Υπουργείο Οικονομικών».

Σημειώνεται επίσης ότι κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν για την ανακοίνωση του πρώην υπουργού ότι «εκείνο που καθίσταται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή». Όπως σημείωσαν, εκείνο που υπήρξε ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο GREXIT, υπενθυμίζοντας ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη. Ανέφεραν επίσης ότι σε αυτή την έκθεση επιπτώσεων είχε αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ευφάνταστα «ρεπορτάζ»

«Από τότε που ο τ. Υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε την ύπαρξη εκείνης της ομάδας εργασίας, τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ευφάνταστα «ρεπορτάζ» τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου προσπαθώντας να την σκιαγραφήσουν ως ομάδα που «συνωμοτούσε» για να επαναφέρει εθνικό ΝΟΜΙΣΜΑ. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία. Η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη.

Απαντώντας στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» αφήνει σαφείς αιχμές κατά της εφημερίδας αναφέροντας ότι «η σύνταξη «αμέλησε» να ζητήσει εξηγήσεις και σχολιασμό από τον κ. Βαρουφάκη πριν δημοσιεύσει ανακριβείς αναφορές σε «υποκλοπές ΑΦΜ όλων των φορολογούμενων». Έτσι, εκούσια ή ακούσια, έσπειρε σύγχυση και συνεισέφερε στην γενικευμένη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ». 

«Ως προς την ουσία, το δημοσίευμα προφανώς αναφέρεται στα πλάνα του Υπουργείου Οικονομικών που ο τ. Υπουργός ανέφερε ευθαρσώς στον απολογισμό του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου την 6η Ιουλίου με την εξής αναφορά: Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι αυτό «Το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του Υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, καθώς βελτιώνει σημαντικά την ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑτόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου στο ιδιωτικό τομέα και αντιστρόφως».

Η διαπραγμάτευση που συντάραξε την Ευρώπη

«Στην διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συντάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες. Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει» καταλήγει η ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Galbraith: Εγώ ήμουν ο συντονιστής της ομάδας Βαρουφάκη

Παράλληλα με τη δική του ανακοίνωση, ο James K. Galbraith δηλώνει ότι εκείνος ήταν ο συντονιστής της ομάδας εργασίας που σχεδίαζε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης σημειώνοντας ότι δεν πρότειναν έξοδο από το ΕΥΡΩ, αλλά την έκδοση ρευστότητας μέσω IOU.

Ο γνωστός οικονομολόγος προβαίνει σε διευκρινίσεις εξαιτίας της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί ως προς τις εργασίες της συγκεκριμένης ομάδας σημειώνοντας:

Σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ΕΥΡΩ ή οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. Οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ΕΥΡΩ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν την χώρα από το ΕΥΡΩ.
Η ομάδα εργαζόταν υπό το αξίωμα πως πάγια θέση της κυβέρνησης ήταν η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ και, για αυτό τον λόγο, λάμβανε όλες τις προφυλάξεις ώστε να μην διαδοθεί ο,τιδήποτε σχετικά με τις εργασίες μας. Πράγματι, δεν υπήρξαν διαρροές έως ότου ο τ. Υπουργός Οικονομικών, μετά το πέρας των εργασιών της ομάδας μας, ανακοίνωσε την ύπαρξή της ως ορθή αντίδραση στην έντονη κριτική ότι, την εποχή που δυνάμεις εντός της ευρωζώνης σχεδίαζαν την αποπομπή της χώρας από το ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών δεν εκπόνησε σχέδιο αντίδρασης.
Η ύπαρξη προκαταρκτικών σχεδίων αντίδρασης δεν θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις, από την στιγμή που η δημοσιοποίησή τους (πριν χρειαστεί να εφαρμοστούν) θα αποσταθεροποιούσε την κυβερνητική πολιτική.
Με εξαίρεση μια τηλεφωνική μου συνομιλία, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Λαπαβίτσα, η ομάδα μας δεν είχε καμία απολύτως επαφή με μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας των οποίων οι απόψεις απείχαν από τις δικές μας
Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό την μορφή αναλυτικού πορίσματος στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε.
Η ΕΡΓΑΣΙΑ μου στο πλαίσιο της ομάδας αυτής ήταν ανεπίσημη και αμισθί, βασισμένη στην φιλία μου με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη καθώς και στον σεβασμό μου για τον αγώνα του ελληνικού λαού.

Τι άλλο είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης πέρα από το Plan B

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν μίλησε μόνο για το PLAN B το οποίο είχε ως στόχο να προετοιμάσει την οικονομία για την περίπτωση όπου η ΕΚΤ έκλεινε τις ελληνικές τράπεζες και τα ATM.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε, προς την έκπληξη των συνομιλητών του, ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, που υπάγεται στο υπουργείο του, δεν ελέγχεται από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά από την Τρόικα.

«Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει από μια διαδικασία η οποία ελέγχεται απόλυτα από την Τρόικα, τις Βρυξέλλες».

Αφού περιέγραψε το σχέδιό του επανέλαβε τα μεγάλα θεσμικά εμπόδια που έχει η χώρα για να παράξει μια ανεξάρτητη πολιτική ώστε να βελτιώσει τις επιπτώσεις από τις κλειστές τράπεζες με τον συνομιλητή του να δηλώνει «Αυτό είναι πραγματικά τρομερό, σοκαριστικό».

Η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι κατά την άποψή του η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη γιατί «ΔΝΤ, ESM και Σόιμπλε παίζουν ένα παιχνίδι που δεν είναι καθόλου ειλικρινές».

«Το Ταμείο δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και με βάση τους κανόνες του δεν μπορεί να συμμετάσχει. Έχει παραβιάσει δύο φορές τους κανόνες του και δύσκολα θα το κάνει και τρίτη φορά» δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για να προσθέσει ότι «Μπορεί το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τα μέτρα, αλλά στο τέλος ο ESM και το ΔΝΤ δεν θα μπορέσουν να τα βρουν για το ΔΑΝΕΙΟ».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, πάντως, υπογραμμίζει ότι «Το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε έχουν τον ίδιο στόχο: Δεν θέλουν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Ο Σόιμπλε μου το έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θέλει GREXIT. Η Κομισιόν και η Μέρκελ θέλουν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Οι πιστωτές έχουν απόλυτη έλλειψη συντονισμού και αυτό φάνηκε τους τελευταίους έξι μήνες»

Οι Γάλλοι είναι τρομοκρατημένοι

Ενδιαφέρον προκαλεί και η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για την Γαλλία και τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις.

«Οι Γάλλοι είναι τρομοκρατημένοι. Εάν προσπαθήσουν να κόψουν τα ελλείμματά τους η κυβέρνηση θα πέσει» εκτιμά ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να διαχειριστούν πολιτικά το μέγεθος της λιτότητας που απαιτείται από το Βερολίνο. Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο».

«Ο Σόιμπλε έχει ένα σχέδιο όπως μου το περιέγραψε και το ανάλυσα σε άρθρο μου στην Die Zeit. Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ένας βαθμός πολιτικής ένωσης. Για να γίνει αυτό χωρίς ομοσπονδία και εκλογική νομιμότητα θα πρέπει να γίνει με πολλή πειθαρχία» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η έξοδος της Ελλάδας θα του δώσει σημαντική τρομοκρατική δύναμη να επιβάλει στη Γαλλία αυτό που αρνείται το Παρίσι. Να μεταφέρει πολιτικές αρμοδιότητες από το Παρίσι στις Βρυξέλλες».

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε με καλά λόγια για τον Μάριο Ντράγκι σημειώνοντας ότι «τα έχει πάει όσο καλύτερα μπορεί για να μείνει εκτός πολιτικών κινήσεων».

«Η ΕΚΤ, όμως, η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης είναι έτσι φτιαγμένη ώστε είναι αδύνατο να μην είναι πολιτική. Είναι δανειστής της Ελλάδας και ταυτόχρονα επιβάλλει την δημοσιονομική σταθερότητα. Έπρεπε να μας φέρει σε ασφυξία για να γονατίσουμε και να δεχθούμε ότι έλεγαν οι πιστωτές, κρατώντας παράλληλα και τις τράπεζες ανοικτές. Αυτό παραβιάζει και τους δημοσιονομικούς και τους νομισματικούς κανόνες» σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση τονίζει ότι αν δεν μπει η Ελλάδα σε αυτή τότε δεν μπορεί να μείνει στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι η ιδέα της γερμανικής κυβέρνησης πως πρώτα θα υπάρξει σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και μετά ελάφρυνση χρέους αυτομάτως διαλύει την πιθανότητα για ποσοτική χαλάρωση.

Υπάρχει καλή φιλία με τον Αλέξη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε, ακόμη, και για τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι υπάρχει καλή φιλία.

«Ψήφισα εναντίον του. Αυτό ήταν επώδυνο και ο ίδιος ήταν αναστατωμένος. Μετά την ψηφοφορία αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε. Έχω γίνει ο προδότης του κόμματος. Πέρασα τη γραμμή αλλά όχι επειδή άλλαξα εγώ, άλλαξαν οι άλλοι. Τώρα έχουν υιοθετήσει αυτά που εγώ στηλίτευα μέχρι πρότινος μαζί τους».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός του πρόσφερε άλλο υπουργείο, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει ένα υπουργείο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ενημέρωσαν τον Γιάνη Βαρουφάκη οι συνομιλητές του, την ομιλία παρακολούθησαν 84 άτομα, ενώ, υπήρξε και η διαβεβαίωση πως υπό τον γνωστό κανόνα «Chatham» καμία από τις πληροφορίες που ακούστηκαν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ούτε μπορεί να μεταφερθεί αλλού καθώς είναι ιδιωτική και άκρως απόρρητη συνομιλία

No comments:

Post a Comment