Friday, July 17, 2015

Με κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τις εκλογές


Συντάκτης: efsyn.gr
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να μη σχηματίζει κυβέρνηση διευρυμένη και με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα έχει στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.


Οι πληροφορίες που διοχετεύτηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου χθες πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στελεχών κυβέρνησης και κόμματος, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δείχνει την έξοδο στους διαφωνούντες και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε εκλογές ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένο.

«Ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό»

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι, αν και από τους διαφωνούντες δεν εκφράστηκε τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού στη σύνοδο κορυφής, η επιλογή τους να μη μοιραστούν την ευθύνη έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται συγκεκριμένα να είπε: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών. Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».

Ποια ονόματα ακούγονται για τον ανασχηματισμό

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα των υπουργών που ψήφισαν «όχι» την Τετάρτη, δηλαδή των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου.
Επίσης, θα πρέπει να αντικατασταθούν η Νάντια Βαλαβάνη, που παραιτήθηκε πριν από την ψήφιση των προαπαιτούμενων, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που μετακινήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Εξωτερικών.
Πιθανή θεωρείται η μετακίνηση του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη, καθώς είναι αδύνατη πλέον η εφαρμογή της επαναφοράς των εργασιακών σχέσεων στα προ των μνημονίων καθεστώτα, που είχε ο ίδιος εξαγγείλει. Οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να είχε προτείνει τη μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη στη θέση του Παν. Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αλλά ο ίδιος λέγεται ότι δεν δέχτηκε.
Δεν δέχτηκαν επίσης να μπουν στην κυβέρνηση, ενώ τους προτάθηκε, ο καθηγητής Κ. Τσουκαλάς και ο επιστημονικός διευθυντής της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης. Οσο για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, το όνομά του ακούστηκε μεν αλλά από το περιβάλλον του μάθαμε ότι δεν του είχε γίνει κρούση ώς αργά χθες το βράδυ.

No comments:

Post a Comment