Monday, July 6, 2015

Ο Τσίπρας θυσίασε το Βαρουφάκη πάνω στο βωμό της Ευρώπης



Διαστάσεις Ομηρικού έπους έχει αρχίσει να παίρνει ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μετά από την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που ουσιαστικά θυσιάστηκε στο βωμό των διαπραγματεύσεων από τον πρωθυπουργό, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Ευρώπη που στόχο έχει την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. 



Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται ένα 24ωρο μετά από τη σαρωτική νίκη του ΟΧΙ που έχει πάρει πλέον παγκόσμιες πολιτικές διαστάσεις εν μέσω και της τεράστιας κοινωνικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, με νωπή τη λαϊκή εντολή για αναζήτηση καλύτερης λύσης και με την Ευρώπη να μοιάζει με καζάνι που βράζει.
Ο Βαρουφάκης στη συνέντευξη τύπου δε μάσησε τα λόγια του, είπε τα πράγματα όπως ταιριάζει σε έναν πολιτικό που πολέμησε τους δανειστές με ό, τι όπλο είχε στην φαρέτρα του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και τώρα επιστρέφει στη βουλευτική του ιδιότητα. "Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Γι' αυτό και αποχωρώ από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών., είπε χαρακτηριστικά.
Τώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών και καλείται να φέρει εις πέρας τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα την αναδιάρθρωση του χρέους που πρόταξε η ελληνική κυβέρνηση ως το σημαντικότερο λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να ψηφίσουμε ΟΧΙ. 


Ας ελπίσουμε ότι ο λόγος που θυσιάσθηκε ο Βαρουφάκης δεν ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους... 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη


Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος.

Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του «όχι» να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε «ναι» σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Γι' αυτό και αποχωρώ από το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος


«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες». δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Και πρόσθεσε ότι ο αντικαταστάτης του κ. Βαρουφάκη θα ανακοινωθεί μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο συμβούλιο δεν θα συμμετέχει ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος. Από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι παρών ο προσωρινός πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από τους ΑΝΕΛ ο υπουργός Πάνος Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού


Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει πλήρη συνείδηση πως η εντολή που τού δίνεται «δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας». Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με άμεση προτεραιότητα την τάχιστη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο την γενική οικονομική κατάσταση αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στην χώρα.



No comments:

Post a Comment