Tuesday, July 21, 2015

Επίδειξη δύναμης εν μέσω παραιτήσεων


The Greek Courier
Ο Πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ότι ο «κομματικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό για να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες προκειμένου ννα προσδιοριστούν οι στόχοι και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα». Η απάντηση στον πρωθυπουργό ήρθε από τον Ρούντι Ρινάλντι που υπέβαλε την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "η χώρα μπήκε στην τροχιά της χρεοκοπίας και η κοινωνία θα ζήσει αβάστακτες καταστάσεις με το 3ο Μνημόνιο που πιθανά δεν θα αποτρέψει το GREXIT".


Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε φραστική επιθεση κατά όσων εναντιώνονται στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση μιλώντας με συνεργάτες του, στη διάρκεια σύσκεψης, και κάλεσε τους διαφωνούντες να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής. 

Αναλυτικά μεταξύ άλλων είπε:

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλλημα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou»αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής. Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε. Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερεις παρακάτω άξονες:

  • Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,
  • Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα
  • Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων
  • Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.  

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας.

Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Παραιτήθηκε ο Ρούντι Ρινάλντι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την απάντησή του στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού έδωσε ο Ρούντι Ρινάλντι, που παραιτήθηκε από την ΠΓ του κόμματος αναφέροντας ότι "οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν" και πως "πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της "Θεσσαλονίκης" και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή".

Αναφέρει ακόμη ότι "σε αυτό το χρονικό διάστημα ο κομματικός οργανισμός είχε υποκατασταθεί πλήρως από τον κυρίαρχο μηχανισμό και τις γραφειοκρατικές πρακτικές του, μηχανισμό ο οποίος μάλιστα το τελευταίο 6μηνο έχει επιπλέον κρατικοποιηθεί" και προσθέτει: "Στα πλαίσια αυτά η Πολιτική Γραμματεία -με αυτονόητες τις ευθύνες της- έχει μετατραπεί σε αδρανοποιημένο και ακολουθητικό συνεργό της συντελούμενης κεντροαριστερής και τώρα μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ".

"Τούτων δοθέντων", συνεχίζει, "και μετά την μνημονιακή συμφωνία και την ψήφιση προαπαιτούμενων και δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, ανοίγει μια περίοδος ριζικού επαναπροσδιορισμού του λαϊκού κινήματος, αλλά και της ουσίας της πολιτικής διαδικασίας σαν τέτοιας, το περιεχόμενο των οποίων μέλλει να αναζητηθεί". Ο κ. Ρινάλντι αναφέρει ότι "ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφει την πορεία του έξω από τα αιτούμενα αυτού του επαναπροσδιορισμού, μεταλλασσόμενος σε οργανικό υποστύλωμα της μνημονιακής διαδικασίας έστω κι αν λεκτικά την αρνείται".

"Στα πλαίσια αυτά παραιτούμαι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ζωή όμως συνεχίζεται, με ό,τι έχει και ό,τι της λείπει…", καταλήγει στη δήλωσή του ο Ρούντι Ρινάλντι.

Σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου ζητάει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή κριτική στη συμφωνία ασκεί  η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της,  η οποία ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου.

«Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου έρχεται απέναντι στις ιδεολογικές μας καταβολές, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τις συλλογικές μας αποφάσεις κι ανατρέπει μια μακρά πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κίνδυνο να τσακίσει την ελπίδα για ένα διαφορετικό δρόμο στη μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου η Αριστερά πέτυχε μια ιστορική νίκη. Γι' αυτούς τους λόγους είμαστε ενάντια στη συμφωνία», επισημαίνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Για την σύγκληση των οργάνων του κόμματος αναφέρει: 

«Είναι επιτακτική ανάγκη, σε αυτή τη φάση, να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή του  ΣΥΡΙΖΑ και να πραγματοποιηθεί άμεσα έκτακτο συνέδριο, που συνιστά το ανώτατο σώμα απόφασης του κόμματος, και το οποίο θα έχει τη συνολική ευθύνη για τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και το σχεδιασμό της στρατηγικής του επόμενου διαστήματος. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη και πρέπει να προστατέψει όλα τα μέλη του από προσωπικές επιθέσεις εναντίον τους, που καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές κι αξίες της Αριστεράς».

Υποστηρίζει ακόμη ότι η συμφωνία «αποτελεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, μια τεράστια ήττα για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα».

No comments:

Post a Comment