Wednesday, July 29, 2015

Η σύγκρουση μεταφέρεται τώρα στην Κεντρική Επιτροπή - efsyn.gr


Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος
Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για τη διεξαγωγή Εκτάκτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Στη χθεσινή (ταχεία για τα δεδομένα της Κουμουνδούρου) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επανακατατέθηκε από τις πλειοψηφούσες τάσεις «53+», «Ενωτική Κίνηση» και «Πλατφόρμα 2010» η πρόταση για σύγκληση έκτακτης συνεδριακής διαδικασίας στα μέσα Σεπτεμβρίου, απόφαση η οποία θα τεθεί υπό την κρίση της Κ.Ε. αύριο.


Στον αντίποδα τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» επανήλθαν με νέα ενιαία πρόταση για διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου τις επόμενες ημέρες. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα στελέχη αφορούσε στον επείγοντα χαρακτήρα των στιγμών, ενώ η ανακοίνωση που εξέδωσαν προμηνύει σκληρή σύγκρουση στην αυριανή συνεδρίαση, αφήνοντας και αιχμές σχετικά με την ενότητα του κόμματος.

Κατηγορώ

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο 3» σημείωσαν οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη (ο Αλέκος Καλύβης απουσίαζε από τη συνεδρίαση), γνωστοποιώντας ότι ζήτησαν την «άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο» και την «άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μη βρεθεί προ τετελεσμένων».

Τα τρία στελέχη κατηγόρησαν ουσιαστικά την πλειοψηφία ότι έλαβε «αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές», ενώ απέρριψαν την ιδέα για εσωκομματικό δημοψήφισμα, που φέρεται να προτάθηκε από τον Νίκο Βούτση, λέγοντας ότι «θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο "ΟΧΙ" στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το "ΝΑΙ" στο Μνημόνιο 3».

«Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ο δε Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δήλωσή του, έστρεψε τα βέλη του κατά του «ενόχου κατεστημένου της χώρας», το οποίο «μετά το νέο μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση, αποθρασύνθηκε και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ρεβανσισμού ώστε να ζητάει ευθέως να ποινικοποιηθεί το Plan B και να αρχίσουν να διώκονται ποινικά όσοι το υποστηρίζουν».

Επισήμανε δε ότι «αν το κατεστημένο της μνημονιακής υποτέλειας της χώρας, αντί να πληρώσει για την καταστροφή, πιστεύει ότι μπορεί να βγει και από πάνω και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μετεμφυλιακή αρένα είναι πικρά γελασμένο». Και κατέληγε λέγοντας ότι «ο αγώνας για το "ΟΧΙ" συνεχίζεται μέχρι το τέλος».

Το Μαξίμου πάντως είχε σηκώσει νωρίτερα το «γάντι». Χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε (Real FM) ότι «έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση [του iskra.gr], αλλά και από τη ρητορική».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης» από τα λεγόμενα των στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας». Επανέλαβε δε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν «δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές» με τη μία να συνίσταται στο «εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης» και την άλλη «εκτός της Ε.Ε.».

Ο Νίκος Βούτσης από τη μεριά του κράτησε χαμηλότερους τόνους. Χαρακτήρισε «μεγάλη πολυτέλεια» τη διάσπαση δυνάμεων της Αριστεράς, εκφράζοντας την επιθυμία «να επουλωθούν τα τραύματα και να υπάρχει μία επαναβεβαίωση των κανόνων της συνύπαρξης γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν ίσως και πιο δύσκολοι μελλοντικά».

No comments:

Post a Comment