Wednesday, July 8, 2015

Μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο και αίτημα για χορήγηση δανείου στον ESM


Συντάκτης: efsyn.gr
Με χειροκροτήματα, αγκαλιές και χαμόγελα έγινε δεκτός ο 'Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μίλησε για το ελληνικό πρόγραμμα και τις προτάσεις για νέο δάνειο. 


Η σημερινή εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ταρακούνησε» την αίθουσα τόσο λόγω της κρισιμότητας των στιγμών όσο και εξαιτίας των εκρηκτικών τοποθετήσεων υπέρ και κατά του Αλέξη Τσίπρα. Μέσα σε ένα όχι και τόσο καλό κλίμα δεν ήταν λίγοι οι ευρωβουλευτές που είχαν τοποθετήσει στα έδρανά τους πλακάτ και πινακίδες με το «όχι» εκφράζοντας τη στήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα και τον ελληνικό λαό. Αλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά τις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε από αρκετούς, ενώ, δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες. Mετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, αλλά και ευρωβουλευτές, που κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους. Υπήρξαν έντονες επικρίσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα, στα όρια της προσβολής, αλλά και αρκετές φωνές στήριξης προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.


Η πρώτη ομιλία στην Ευρωβουλή

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι τιμή του να απευθυνθεί στους αιρετούς εκπροσώπους σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα όσο για την Ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά».
Μίλησε για την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά το δυναμικό «όχι» της Κυριακής, και τόνισε ότι οι Έλληνες «μας έδωσαν εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα».
«Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς επιλογής με κλειστές τράπεζες και με την πλειοψηφία των ΜΜΕ να τρομοκρατούν έδειξε ότι επιλογή δεν είναι ρήξη με την Ευρώπη, αλλά αποτελεί επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε, ακόμη, ότι «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες. Οφείλουμε, όμως με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα δεν αφορούν τους πέντε τελευταίους μήνες, αλλά τα πέντε τελευταία χρόνια», ενώ αυτή η αποστροφή έκανε και τον γνωστό Γκι Φερχόφσταντ να μονολογήσει «αυτό είναι αλήθεια».


«Η πατρίδα μου έγινε πειραματικό εργαστήριο λιτότητας»

Επαναφέροντας τη συζήτηση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ανάγκης να αλλάξουν οι πολιτικές της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έγινε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής όμοια με την οποία δεν σημειώθηκε σε καμία άλλη χώρα που βρέθηκε σε πρόγραμμα και έκανε μεταρρυθμίσεις. 
«Αυτή η προσπάθεια εξάντλησε τις αντοχές του ελληνικού λαού. Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο, όμως το πείραμα δεν πέτυχε. Σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από να διεκδικήσει να απελευθερωθεί» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «Αυτή την επιλογή καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα μεταφέρει τα βάρη σε όσους πραγματικά μπορούν να τα σηκώσουν».


Τι είπε για την ελληνική πρόταση

Μίλησε, ακόμη για την ελληνική πρόταση η οποία βασίζεται σε πολιτικές αναδιανομής για μια προοπτική ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης.
«Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο, άλλωστε τα χρήματα που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δεν κατέληξαν στον ελληνικό λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η πρότασή μας περιλαμβάνει πολιτικές αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την ανακατανομή βαρών και λιγότερες υφεσιακές πολιτικές. Ζητάμε την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αναγκών της χώρας με ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα» είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας τις ελληνικές προτάσεις προσθέτοντας ότι «Ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού».
«Το ελληνικό κράτος έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας επειδή για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά, ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία και άφησαν ενεξέλεγκτη την φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου». 


Πληρώσαμε 17,5 δισ. από το υστέρημα του ελληνικού λαού

Αφησε για μια ακόμη φορά σαφείς αιχμές προς τους δανειστές επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει λάβει δόσεις από τον Αύγουστο του 2014, δόσεις ύψους 7,2 δισ. ευρώ και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση που ήταν στην εξουσία μέχρι τον Γενάρη. Δεν δόθηκαν δόσεις διότι το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο όχι γιατί υπάρχει συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά, αλλά ακριβώς γιατί δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση».
«Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε έχοντας την υποχρέωση να αποπληρώνει δόσεις ύψους 17,5 δισ. ευρώ οι οποίες κατεβλήθησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.


«Θα αναλάβουμε όλοι την ιστορική μας ευθύνη»

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση».
«Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη». 


«Ας μην κάνουμε τότε εκλογές και να βάλουμε μόνο τεχνοκράτες»

Κατά την δεύτερη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, απάντησε στις περισσότερες από τις προκλητικές ομιλίες που ακούστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό, σέβομαι όλες τις απόψεις, ακόμη και αυτές που είχαν ιδιαίτερη πολεμική» είπε ο πρωθυπουργός και άφησε σαφείς αιχμές για το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι «Πώς είναι δυνατόν να έχουμε τρεις θεσμούς και ευλόγως την Κομισιόν, ευλόγως την ΕΚΤ, αλλά πως είναι δυνατόν να είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
«Ρωτάτε αν έχουμε καταθέσει προτάσεις. Εχουμε στείλει ένα κείμενο 47 σελίδων που δεν είναι οι θέσεις μας, αλλά αποτέλεσμα δύσκολης και επίπονης διαπραγμάτευσης» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «σε αυτές τις προτάσεις προφανώς έχουμε αναλάβει την ισχυρή μας δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους».
«Διατηρούμε, όμως το δικαίωμα ως κυρίαρχη κυβέρνηση να επιλέγουμε που θα προσθέσουμε φορολογικά βάρη προκειμένου να πιάσουμε τους απαιτούμενους στόχους» αντέτεινε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «Είναι δικαίωμά μας να αυξηθεί η φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων και να μην κοπεί το ΕΚΑΣ»
«Εάν δεν είναι δικαίωμά μας με πιο τρόπο θα βρούμε ισοδύναμα τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια ακραία αντιευρωπαϊκή λογική. Οτι στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές θα πρέπει να διορίζονται τεχνοκράτες και να λαμβάνουν εκείνοι τις αποφάσεις» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτούμενος.


Δεν υπάρχει σχέδιο για δραχμή

Απαντώντας σε τοποθετήσεις ευρωβουλευτών πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κρυφό σχέδιο για δραχμή ο Αλέξης Τσίπρας είπε «Την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία δηλώσεων ήταν ότι το “όχι” σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι Έλληνες ψήφισαν “όχι”. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα την Κυριακή».


Κύριε Βέμπερ εσάς σας διαγράψαμε το χρέος κατά 60%

Ο πρωθυπουργός απάντησε, ακόμη, και στον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος του είχε επιτεθεί νωρίτερα με απαράδεκτο τρόπο, λέγοντά του ότι «Θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά. Όταν ζητάμε απομείωση τη ζητάμε για να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά».
«Να σας θυμίσω κύριε Βέμπερ ότι η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης στην ιστορία της Ευρώπης ήταν το 1953 όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη από δύο παγκοσμίους πολέμους και η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί λαοί έδειξαν τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Οταν αποφάσισαν διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας και ρήτρα ανάπτυξης».
Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στον Γκι Φερχόφσταντ αναλύοντας τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση σε μια περίοδό κατά την οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός «περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε».
«Ήμασταν εμείς που μετά από τρία χρόνια αξιοποιήσαμε την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα που κάποιοι έβαλαν στο συρτάρι τους. Προσπαθήσαμε και φέραμε στη δικαιοσύνη πολλούς που φοροδιέφευγαν. Είμασταν εμείς που ήρθαμε σε συμφωνία με την Ελβετία για να φορολογήσουμε τους Ελληνες που έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία. Προχωρήσαμε σε νόμο για τις τριγωνικές συναλλαγές. Ζητήσαμε από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να πληρώσουν τους φόρους τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 


Έκλεισε με αναφορά στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Τέλος, ο πρωθυπουργός, έκλεισε με αναφορά στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή όπως αρκετοί ευρωβουλευτές επικαλέστηκαν τις αρχαίες τραγωδίες. «Ο Σοφοκλής με την “Αντιγόνη” μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκιο των ανθρώπων και νομίζω πως τώρα είναι αυτή η στιγμή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Τις θέσεις της κυβέρνησης παρουσίασε
 στο Eurogroup ο Τσακαλώτος

Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα για χορήγηση δανείου

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS) παρέλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο και θα εξεταστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking GROUP. Για τον λόγο αυτό αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η οποία (σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.») επισπεύδεται για την Παρασκευή (ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Σάββατο).

Αναλυτικά η επιστολή στα ελληνικά:

«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζω αίτημα για υποστήριξη σταθερότητας με βάση το πνεύμα των άρθρων 12 και 16 της συνθήκης του ESΜ δεδομένου του κινδύνου της οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας ως κράτος-μέλος και την Ευρωζώνης στο σύνολό της.

Ειδικότερα η Ελλάδα ζητάει από τον ESM δάνειο για μια περίοδο τριών ετών, σε συμφωνία με το άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και το άρθρο 2 στον «Οδηγό για τα δάνεια». Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.

Με βάση τις αρχές αυτού του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται για μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της οικονομικής σταθερότητας και της μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης. Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος προτείνουμε την άμεση εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνει:

  • Μέτρα για φορολογικές μεταρρυθμίσεις
  • Μέτρα που σχετίζονται με τις συντάξεις 


Θα συμπεριλάβουμε επιπλέον δράσεις που η χώρα θα κάνει για να ενδυναμώσει περαιτέρω και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει το αργότερο την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, τις λεπτομερείς προτάσεις για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις «θεσμούς» η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

Επιπλέον, ο κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, στο τέλος της χρονικής περιόδου του δανείου ή νωρίτερα, να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές για να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης, αλλά και να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση. 

Ως μέρος των γενικότερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν, η Ελλάδα καλωσορίζει την πιθανότητα να διερευνηθούν πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε το χρέος της να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της και εγκαίρως. Πιστεύουμε ότι τα κράτη-μέλη θα κατανοήσουν την επείγουσα ανάγκη του αιτήματος για δάνειο δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό μας σύστημα, την έλλειψη ρευστότητας, τις επερχόμενες οφειλές μας, τις εσωτερικές οφειλές και την επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την θετική και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας. Προς αποφυγή αμφιβολιών αυτή η επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη επιστολή της 30ης Ιουνίου».

No comments:

Post a Comment