Sunday, July 12, 2015

Guardian: Σε «εικονικό πνιγμό» υποβλήθηκε ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με Μέρκελ - Ολάντ - Τουσκ


Πηγή: Ναυτεμπορική
Σε «εικονικό πνιγμό» υποβλήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα, με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη σύντομη διακοπή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται ο συντάκτης του βρετανικού Guardian Ίαν Τρέινορ.


Ο κ. Τσίπρας άκουσε κατά τη συνάντηση από την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ελλάδα είτε θα καταστεί ο ειδικού τύπου «ασθενής» της Ευρωζώνης, συμφωνώντας να περάσει άμεσα από τη Βουλή σαρωτικές μεταρρυθμίσεις είτε θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και θα δει τις τράπεζές της να καταρρέουν.
Ο εν λόγω Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «εκτεταμένο εικονικό πνιγμό», σε μια προσπάθεια να πειστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να συμφωνήσει.

Αναφορά σε προσωρινό Grexit στην πρόταση του Eurogroup σε περίπτωση μη συμφωνίας

Αναφορά σε ενδεχόμενο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση μη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, γίνεται στο εισηγητικό κείμενο του Eurogroup προς τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Στην εισήγηση του Eurogroup σημειώνεται ότι «σε περίπτωση μη συμφωνίας, στην Ελλάδα μπορεί να γίνει προσφορά για συνομιλίες - εξπρές για μια προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη, με πιθανή μια αναδιάρθρωση του χρέους της».

Το εισηγητικό κείμενο του Eurogroup

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα του κειμένου είναι εντός αγκυλών.
Το τετρασέλιδο κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης, το οποίο επεξεργάζονται οι ηγέτες, περιέχει εκτεταμένη λίστα προϋποθέσεων ώστε η Ελλάδα να λάβει νέο πρόγραμμα διάσωσης, στις περισσότερες από τις οποίες η Αθήνα φέρεται να έχει συναινέσει, ενώ προσφέρει δύο διεξόδους στην Ελλάδα.
Η πρώτη είναι η έγκριση ενός προγράμματος χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη, ενώ η δεύτερη είναι το προαναφερθέν «τάιμ άουτ» κάποιων ετών από την Ευρωζώνη, με παράλληλη αναδιάρθρωση χρέους.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ναυτεμπορικής από τις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος, η αναφορά σε ενδεχόμενο προσωρινού Grexit έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Κατά της αναφοράς αυτής τάσσονται πολλές χώρες, εκτός της Ελλάδας, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει νομική βάση.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη με τη διατύπωση στο σχέδιο απόφασης του Εurogroup για το δημόσιο χρέος και επιδιώκει την ενίσχυσή του.
Το έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά το αποδίδει στη χαλάρωση των πολιτικών στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση στη μακροοικονομία και το οικονομικό περιβάλλον.
Το έγγραφο υπενθυμίζει τη δήλωση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, η οποία αναφέρει την ετοιμότητά του να εξετάσει πιθανά επιπλέον μέτρα για να εξομαλύνει περισσότερο την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους κι αν κριθεί αναγκαίο να διασφαλίσει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα διατηρηθούν σε βιώσιμο επίπεδο. Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται είναι μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τις κλειστές τράπεζες, απλώς σημειώνεται ότι ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί η άνοδος στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης.
Σε ό,τι αφορά ένα τρίτο πακέτο στήριξης, το Eurogroup εκτιμά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του τρίτου προγράμματος μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 16 δισ. ευρώ του προγραμματος του ΔΝΤ που τρέχει μέχρι την ανοιξη του 2016. Οι επείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και άλλα 5 δισ. ευρώ μέχρι τις 15 Αυγούστου.

No comments:

Post a Comment