Friday, August 7, 2015

Όλοι «βλέπουν» συμφωνία τις επόμενες ημέρες... εκτός από το Βερολίνο


Συντάκτης: efsyn.gr
Κυβέρνηση και Κομισιόν δείχνουν να αισιοδοξούν για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και υπογραφή της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου (ημέρα όπου λήγει το ομόλογο που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στην ΕΚΤ), ωστόσο, από την πλευρά της Γερμανίας εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις.


«Από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, μετά το πέρας του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική δίνοντας τον... τόνο αισιοδοξίας που επικρατεί στις τάξεις του Μαξίμου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πάντως, σημείωσε ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα τα οποία είναι υπό εξέταση, αλλά δεν τα χαρακτήρισε ως «αγκάθια».
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν με έναν πολύ εντατικό ρυθμό, πολλά πράγματα έχουν ωριμάσει και θεωρούμε ότι θα κλείσουν στον χρόνο που προβλέπεται και ο χρόνος είναι 18-20 Αυγούστου» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. 
Στο ίδιο κλίμα και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη η οποία, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα και το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, υπονοώντας ότι το νέο μνημόνιο θα ψηφιστεί στις 18 Αυγούστου. 
Ωστόσο και η ίδια η κα Γεροβασίλη επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη διαφωνίες δηλώνοντας ότι «Υπάρχει μια πιο λογική συζήτηση. Οταν η κυβέρνηση για κάποιο θέμα δε θέλει να προχωρήσει σε μια επιλογή, ξεκινούν συζητήσεις εναλλακτικών λύσεων. Δεν γίνεται δηλαδή με έναν απόλυτο τρόπο, όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Πραγματικά όμως υπάρχουν σημεία τα οποία είναι δύσκολα». 

Ικανοποίηση Κομισιόν

Στις Βρυξέλλες το κλίμα δείχνει συμφωνία, καθώς επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ, η Κομισιόν φέρεται να απορρίπτει (όπως και η κυβέρνηση) σκέψεις για νέο δάνειο γέφυρα,
Μάλιστα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ε.Ε., Μίνα Αντρέεβα, έριξε καρφιά προς το Βερολίνο σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τη συνθήκη του ESM και βάσει της σχετικής εντολής των κρατών-μελών, οι διαβουλεύσεις και η αξιολόγηση της όποιας προόδου γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ μαζί με το ΔΝΤ και τον ESM». Συμπλήρωσε ότι οι ομάδες αυτές βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και δύο εβδομάδες και αναφέρουν ότι σημειώνεται «ικανοποιητική πρόοδος».

Χαμηλώνει τις προσδοκίες το Βερολίνο

Στη Γερμανία, πάντως, το κλίμα δείχνει να είναι κάπως διαφορετικό, καθώς, ακούγοντα φωνές πως οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις μέχρι τις 20 Αυγούστου, επαναφέροντας στη συζήτηση το ενδεχόμενο νέου δανείου-γέφυρας.
Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αμφιβάλλει για το αν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Η γερμανική εφημερίδα υπογράμμισε ότι η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και ακόμη έξι Κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Κάτι τέτοιο όμως εκτιμάται από κυβερνητικούς παράγοντες της Γερμανίας ότι δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Ως εκ τούτου η «Bild» εκτιμά ότι ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ -προκειμένου να καταβληθούν πληρωμές που εκπνέουν προς ΔΝΤ και ΕΚΤ σε αυτές τις δύο εβδομάδες- είναι όλο και πιο πιθανό.

No comments:

Post a Comment