Tuesday, August 4, 2015

DW για Πουέρτο Ρίκο: Χρεοκόπησε η "Ελλάδα της Καραϊβικής"


Πηγές: www.news.gr / Ναυτεμπορική / DW 
Πουέρτο Ρίκο στα ισπανικά σημαίνει πλούσιο λιμάνι. Κάθε άλλο όμως παρά πλούσιο είναι το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο πλέον αποκαλούν «Ελλάδα της Καραϊβικής» και το οποίο την Δευτέρα τελικά χρεοκόπησε. Το καταπράσινο νησί της Καραϊβικής οφείλει συνολικά 72 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χθες έπρεπε να πληρωθεί ένα ομόλογο ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μικρή χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατάφερε όμως να πληρώσει μόλις 630.000 δολάρια. Ο Οίκος Moody´s αξιολόγησε τη σχετική αδυναμία πλήρους αποπληρωμής ως πιστωτικό γεγονός.


Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Την μεγαλύτερη χρεοκοπία έζησε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα, με χρέος που άγγιζε τα 303 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αργεντινή με 82 δισεκατομμύρια και το 1998 η Ρωσία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα δάνειά της εξαιτίας της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται τώρα το Πουέρτο Ρίκο. 

Αναπόφευκτες συγκρίσεις με την Ελλάδα


Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι συγκρίσεις με την Ελλάδα είναι για τους οικονομικούς αναλυτές αναπόφευκτες. (Άλλωστε, πρώτος ο Σόιμπλε είχε συγκρίνει τις δύο χώρες, όταν πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, να τις ανταλλάξουν).

«Ό,τι είναι η Ελλάδα για την ευρωζώνη θα είναι σύντομα και το Πούερτο Ρίκο για τις ΗΠΑ. Θα είναι μια περιοχή η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά περισσότερο από όσο σήμερα. Θα πρέπει να επιβληθούν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει άμεση οικονομική βοήθεια», εκτιμά ο Αρτούρο Πορζεκάνσκι από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο

Το Πουέρτο Ρίκο είναι συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ. Από το 1917 οι κάτοικοι διαθέτουν την αμερικανική υπηκοότητα και υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό, ωστόσο δεν ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταφέρει πάντως να επιβάλει στο αυτοδιοικούμενο Πουέρτο Ρίκο, ότι θα ισχύει ο κατώτατος μισθός που προβλέπει ωρομίσθιο 7,25 δολάρια. Το γεγονός αυτό όμως είχε ως συνέπεια να αποτύχουν οι προσπάθειες της τοπικής κυβέρνησης να καθιερώσει το Πουέρτο Ρίκο ως μια σημαντική οικονομική και παραγωγική ζώνη ανάμεσα στην Ασία και τις ΗΠΑ. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των απασχολουμένων στην βιομηχανία έχει μειωθεί στο μισό και η μικρή χώρα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα παίρνοντας δάνεια. Όσον αφορά μια πιθανή βοήθεια από την Ουάσινγκτον ούτε λόγος. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως δεν θέλουν να αναλάβουν τα χρέη του Πουέρτο Ρίκο.

Κρούγκμαν: Το Πουέρτο Ρίκο δεν αποτελεί την Ελλάδα των ΗΠΑ

«Bρίσκεται στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή»

Το Πουέρτο Ρίκο δεν αποτελεί την Ελλάδα των ΗΠΑ, επισημαίνει σε νέο του άρθρο στην εφημερίδα «New York Times», ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Η δημοσιονομική κρίση του Πουέρτο Ρίκο, επισημαίνει χαρακτηριστικά, αποτελεί απόρροια της σφοδρής ύφεσης, η οποία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην ικανότητα δανεισμού της χώρας. «Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή» προσθέτει ο Πολ Κρούγκμαν, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι παρά τη βίαιη συρρίκνωση του ΑΕΠ, ο εγχώριος πληθυσμός δεν επλήγη, όπως έγινε στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, ενώ στην Ελλάδα η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 30% , στο Πουέρτο Ρίκο διαγράφει ανοδική πορεία.
Όπως υπερθεματίζει, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο χωρών συνίσταται στο γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της αμερικανικής δημοσιονομικής ένωσης. Όταν η οικονομία για παράδειγμα, παραπεί, οι πληρωμές προς τις ΗΠΑ σταματούν. Όμως τα έσοδα από την Ουάσιγκτον, στα πλαίσια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, όχι απλά δεν μειώνονται, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνονται.
Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της κρίσης, το Πουέρτο Ρίκο έλαβε από τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια, μεγέθους πολύ μεγαλύτερου από της Ελλάδας. Το ημι-αυτόνομο νησιωτικό κράτος της αμερικανικής ηπείρου, διαμηνύει ο Κρούγκμαν, ωφελείται σημαντικά από τους αυξημένος πόρους του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, «εξουδετερώνοντας» μέρος των προβλημάτων. Εκεί έγκειται άλλωστε, το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο δεν βιώνουν την οικονομική κρίση στον ίδιο βαθμό με τους Ευρωπαίους ή τους Έλληνες. «Το ομοσπονδιακό σύστημα παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας σ’ όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα του μέρους όπου ζουν» καταλήγει ο οικονομολόγος.

No comments:

Post a Comment