Thursday, April 14, 2016

Τα Panama Papers "γκρεμίζουν" τον Κάμερον, το Brexit ελοχεύει και η Ε.Ε. παρακολουθεί αμήχανη


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Τα Panama Papers απειλούν να ρίξουν άλλον ένα Ευρωπαίο πολιτικό μετά τον Ισλανδό πρωθυπουργό, τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον. Όμως, ενώ στην περίπτωση της Ισλανδίας οι επιπτώσεις για την Ευρώπη ήταν μηδαμινές, στη περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου οι επιπτώσεις της αποκάλυψης των σκανδάλων της πρωθυπουργικής οικογένειας συμβαίνουν τη χειρότερη χρονική στιγμή καθώς δυναμιτίζουν τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έχοντας χάσει την αξιοπιστία του και με αρκετούς αντάρτες μέσα στις τάξεις των Τόρις, είναι απορίας άξιο πώς θα μπορέσει ο Κάμερον να συσπειρώσει τους υπόλοιπους συμπατριώτες του γύρω από την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Ποιος ξέρει; Ίσως ο "σοσιαλιστής" αντίπαλός του να μπορεί να του δώσει ένα χεράκι.



Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο από το παγκόσμιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής την ίδια ώρα που η τελευταία δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. δείχνει ίδιο ποσοστό (39%) όσων θέλουν να μείνουν και όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης. Το πρόβλημα είναι ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης στον Βρετανό πρωθυπουργό έπεσε στο 21%, κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τη μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο και με την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα του Ιουνίου να ξεκινά αύριο, και τον κόσμο να ζητά την παραίτηση του Κάμερον, η ένταση στη Βρετανία αλλά και όλη την Ε.Ε. μεγαλώνει.

Μπούμερανγκ η δημοσιοποίηση των φορολογικών του δηλώσεων


Το περασμένο Σάββατο και μετά από έντονες εσωκομματικές πιέσεις, ο Κάμερον προχώρησε σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, δίνοντας αυθόρμητα στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας και ανακοινώνοντας τη θέσπιση ειδικής επιχειρησιακής ομάδας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Έλα όμως που όπως λέμε "πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος". 

Από τις δηλώσεις του προέκυψε ότι όχι μόνο κληρονόμησε 300.000 λίρες από τον φοροφυγά πατέρα του, αλλά... «τσέπωσε» το 2011 άλλες 200.000 λίρες από τη μητέρα του, και μάλιστα με κατάθεση σε δύο δόσεις, ώστε να αποφύγει να πληρώσει τον προβλεπόμενο φόρο κληρονομιάς που θα έφτανε τις 80.000 στερλίνες! Άντε μετά να πείσεις τους ψηφοφόρους σου για οτιδήποτε...

Στο αντίπαλο στρατόπεδο


Την ίδια ώρα, οι κύριες οργανώσεις που τάσσονται υπέρ του Brexit, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και η ομάδα Vote Leave που αποτελείται από αρκετά ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον, έδιναν τη δική τους μάχη για τη διεκδίκηση του χρίσματος της επίσημης οργάνωσης για την εκστρατεία υπέρ του Brexit. 



Τελικά η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας επέλεξε την δεύτερη υποστηρίζοντας ότι "απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι έχει τις δομές προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι απόψεις των υπόλοιπων φορέων θα εκπροσωπούνται στην έκφραση της εκστρατείας της». Η απόφαση της επιτροπής θα φέρει τον δημοφιλή δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, υποστηρικτή της Vote Leave, αντιμέτωπο με τον Κάμερον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Όταν ο Κάμερον στηρίζεται στον Κόρμπιν


Την ώρα που το ποσοστό εμπιστοσύνης των Βρετανών στον Κάμερον κλονίζεται, το αντίστοιχο ποσοστό για τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%.  Και στην παρούσα φάση, ο Κόρμπιν είναι ίσως ο μοναδικός σύμμαχος του Κάμερον στο ζήτημα της παραμονής. Χθες δήλωσε την πλήρη στήριξη του στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ λέγονταας ότι « η ΕΕ έχει φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και προστασία για τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον και προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα».



Στην πρώτη ουσιαστική παρέμβαση στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου ο Κόρμπιν απέρριψε τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του περί ελλιπών προσπαθειών στήριξης της εκστρατείας κατά του Brexit λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να κάνει «με μισή καρδιά». Ως εκ τούτου, στην ομιλία του εμπρός στην κοινοβουλευτική του ομάδα τόνισε ότι αν και η ΕΕ έχει πολλές «αδυναμίες», ο ίδιος θα υποστηρίξει με επιχειρήματα την «παραμονή και μεταρρύθμιση» στην ΕΕ κατά την πορεία προς το δημοψήφισμα. 

Ο Κόρμπιν, παραδέχθηκε πάντως ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως η ΕΕ πάσχει από έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου αλλά είπε ότι η συνεργασία στην ήπειρο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των οικονομιών, στην προστασία των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Υπάρχει μία δυνατή σοσιαλιστική επιχειρηματολογία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, καθώς επίσης υπάρχει μία ισχυρή σοσιαλιστική επιχειρηματολογία για μεταρρύθμιση και προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών. Σα να ακούμε λίγο "Γιάνης" στα λόγια του...

No comments:

Post a Comment