Thursday, August 18, 2016

Ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ημερομηνία λήξης στις 30 Αυγούστου


Συντάκτης: efsyn.gr
Η Ειδική Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού για την αδειοδότηση των καναλιών ελεύθερης ψηφιακής εκπομπής απέστειλε σήμερα στους εννέα υποψηφίους το ατομικό δελτίο συμμετοχής στη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η διαδικασία πάντως έχει τραυματίσει σοβαρά τα παλιά «τζάκια», δηλαδή τους καλύτερους συνεργάτες του διαπλεκόμενου και ηττημένου πλέον πολιτικού κατεστημένου. Οι καναλάρχες που διεκδικούν εκ νέου την επιχειρηματική τους (και κυρίως την ιδεολογικοπολιτική τους) κυριαρχία στο νέο τοπίο, μολονότι αποδεικνύεται πως η οικονομική τους διαχείριση και η δημοσιογραφική τους αξιοπιστία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, συνεχίζουν να επιτίθενται με τον έναν ή τον άλλον αποπροσανατολιστικό τρόπο εναντίον της διαγωνιστικής διαδικασίας και της κυβέρνησης, αξιοποιώντας τα δίκτυα προπαγάνδας που διαθέτουν και την πολιτική επιρροή.


Αφού ανακοίνωσε την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα συνεχίσει να υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Η ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν συμμετέχει σε παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων και λογοδοτεί μόνο στους πολίτες. Υπενθυμίζουμε δε ότι ανεβάζει στην Διαύγεια όλες τις διοικητικές πράξεις και αποφάσεις που λαμβάνει.
Τα μυθεύματα, οι εικασίες, τα αυθαίρετα συμπεράσματα, οι περισπούδαστες ασχετοσύνες και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας αποδεικνύουν απλώς ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να παραχαράξουν την αλήθεια, με στόχο την μη διεξαγωγή του διαγωνισμού αλλά και την συστηματική παραπλάνηση των πολιτών.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης αφορά στη χορήγηση νομίμων τηλεοπτικών αδειών ύστερα από 27 χρόνια ανομίας και παραβίασης βασικών αρχών του κράτους δικαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια.
Αυτό θα πρέπει να το πάρουν απόφαση όσοι υπερασπίζονται ακόμη την ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τα ψέματα τελείωσαν»

Οι εννιά διεκδικητές


  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΪ ΑΕ) - Γιάννης Αλαφούζος
  2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) - Οικογένεια Βαρδινογιάννη
  3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Όμιλος Κυριακού
  4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) - Δημήτρης Κοντομηνάς 
  5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.) - Καλογρίτσας, παλιότερα ο πατέρας του έβγαζε την εφημερίδα «Πρώτη»
  6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV) - Φίλιππος Βρυώνης, που δήλωνε πως πρέπει η δημοπρασία να ξεκινήσει από 35 εκατ. ευρώ και όχι από 3 εκατ. μόνο
  7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) - Βαγγέλης Μαρινάκης
  8. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) - κυπριακή εταιρεία
  9. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED - συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ

Θυμίζουμε ότι από τη διαδικασία αποκλείστηκε το Mega λόγω ελλιπούς φακέλου.


Ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες


Συντάκτης: editorial- ΕΦ.ΣΥΝ.
Σαν να μην τρέχει τίποτα οι βαρόνοι των ΜΜΕ εμφανίζονται παντοδύναμοι, στήνουν παγίδες, προσφεύγουν μαζί και χώρια όπου μπορούν στο εσωτερικό και στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά δεν παραλείπουν, ρεαλιστές όντες, να υπονομεύουν και να καρφώνουν ο ένας τον άλλο.

Η περίπτωση του MEGA με τον έναν βασικό μέτοχο, τον Φώτη Μπόμπολα, να κατηγορεί τους έως πρότινος συνεταίρους του στο μεγάλο φαγοπότι, ότι εκείνοι χρεοκόπησαν και έκλεισαν το κανάλι και όχι η «ολοκληρωτική» κυβέρνηση Τσίπρα, είναι χαρακτηριστική της... ωραίας ατμόσφαιρας που επικρατεί.

Η αναταραχή, ωστόσο, δεν έχει θύματα μόνο στον χώρο των επιχειρήσεων και των αγορών της τηλεοπτικής πίτας και της πολιτικοοικονομικής επιρροής, επηρεάζει πολύ σοβαρά τη συνοχή και την επιβίωση της αντιπολίτευσης.

Η επιλογή εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη της στήριξης των απίθανων επιχειρημάτων του Γιάννη Αλαφούζου έχει θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Δεξιάς με τους άλλους συνεργάτες, κουμπάρους και παραδοσιακούς φίλους της παράταξης.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται δημόσια σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, κανάλια και ιστοσελίδες ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους ανταγωνιστές στα ΜΜΕ και στον κόσμο των επιχειρηματικών ομίλων, φτάνουν σε επίπεδα άγριου πολέμου και απασχολούν τα εισαγγελικά γραφεία.

Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα επεκτείνει την εκκαθάριση του παλιού αμαρτωλού καθεστώτος των ΜΜΕ με όλα τα νόμιμα μέσα, ξεκαθαρίζοντας τις θεσμικές, οικονομικές και τραπεζικές εκτροπές τους, αλλά και το ιδιωτικό μονοπώλιο της Digea των συνασπισμένων καναλαρχών, το οποίο δημιουργήθηκε σκανδαλωδώς -με τον παράλληλο αποκλεισμό της ΕΡΤ- ώστε να ελεγχθεί απόλυτα η τηλεοπτική αγορά.

No comments:

Post a Comment