Wednesday, August 24, 2016

Όταν μυγιάζεται η μύγα


Συντάκτης: The Greek Courier Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Μετά τους Financial Times παρέμβαση στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ  είχαμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαμήνυσε ότι τόσο για την Κομισιόν όσο και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια. Ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος απαντώντας εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση τότε έχει και την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της...


Η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν υπερασπιζόμενη ουσιαστικά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Προέτρεψε  επίσης τις ελληνικές αρχές «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών».

Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο Βλάντις Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.  

Ανταπάντηση Ευ. Τσακαλώτου στην Κομισιόν


Η κυβερνητικός εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη λίγο μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως ο υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

«Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Εντούτοις, «παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, «εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της» επεσήμανε η Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει πως ο υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Και πως τόσο ο Ευ. Τσακαλώτος όσο και η κυβέρνηση «παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης».

Τέλος, όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, «όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του». 

No comments:

Post a Comment