Friday, August 12, 2016

Τελεσίγραφο Ερντογάν στις ΗΠΑ: Ή εγώ ή το χάος


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
«Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν, είτε τον Γκιουλέν, είτε την Τουρκία»  διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του μπροστά σε πλήθος κόσμου, έξω από το Προεδρικό Παλάτι στην Άγκυρα. Τόσο η Hurriyet όσο και η Sabah κάνουν λόγο για "τελεσίγραφο" προς τις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν, καχύποπτος εναντίον όλων δήλωσε στους συμπατριώτες του ότι "η προδοσία μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε και από οποιονδήποτε" βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο το σχίσμα που διχάζει την Τουρκική κοινωνία. Το πογκρόμ φυσικά κατά παντός υπόπτου καλά κρατεί, καθώς  από τα μέσα Ιουλίου έχουν προσαχθεί από τις αρχές συνολικά 35.000 άνθρωποι που φέρονται ότι σχετίζονταν με την απόπειρα πραξικοπήματος και από αυτούς, πάνω από τους μισούς έχουν επισήμως συλληφθεί. 



Το διάγγελμα Ερντογάν στο Προεδρικό Παλάτι, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό μιας «καμπάνιας υπέρ της δημοκρατίας» που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση από την ημέρα του πραξικοπήματος κι έπειτα. Μιας καμπάνιας που δημιούργησε ισχυρό κοινωνικό ρεύμα υπέρ του Προέδρου ανεβάζοντας τη δημοτικότητά του στο 68%, ποσοστό αυξημένο κατά 21 μονάδες σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου. Είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2012, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της χώρας. Εντούτοις, με τα αντιπολιτευτικά μέσα φιμωμένα στη γείτονα χώρα, και το φόβο που διακατέχει τους Τούρκους πολίτες, αυτή η δημοσκόπηση δεν αποτελεί τεκμήριο της πραγματικής κατάστασης του εκλογικού σώματος.



Διώξεις κατά δημοσιογράφων

Επιπλέον, η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» καταγγέλλει τις διώξεις που έχουν υποστεί οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Γιόχαν Μπιρ, «μετά το πραξικόπημα έχουν συλληφθεί 42 δημοσιογράφοι, γεγονός που σε συνδυασμό με τις συλλήψεις και φυλακίσεις δημοσιογράφων προ του πραξικοπήματος, καθιστά την Τουρκία πρωταθλητή στις φυλακίσεις εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης».  Και αναρωτιέται «πώς γίνεται μια υποτιθέμενα δημοκρατική χώρα να ξεπερνά ακόμη και την Κίνα ή το Ιράν ώστε να κερδίζει αυτό τον τίτλο», αλλά και «πώς μπορεί η έρευνα για το πραξικόπημα να δικαιολογεί αυτά τα αυξανόμενα αυστηρά μέτρα ενάντια σε τόσους πολλούς δημοσιογράφους».

Στο στόχαστρο και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP

Όπως αναφέρει άλλωστε η Εφημερίδα των Συντακτών, εισαγγελέας της Κων/πολης συνέταξε κατηγορητήριο κατά του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρ. Κόμματος των Λαών (HDP), και του βουλευτή Οντέρ, ανοίγοντας τον δρόμο για ποινική δίωξή τους και φυλάκιση έως και 5 χρόνων. Μετά την άρση της ασυλίας των βουλευτών του τουρκικού κοινοβουλίου, την οποία επιθυμούσε και πέτυχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, πλέον θα μπορούν να ασκηθούν διώξεις εναντίον βουλευτών που τελούν υπό δικαστική διερεύνηση. Έτσι ίσως επιτευχθεί ο στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκδιώξει από την πολιτική σκηνή τους Κούρδους πολιτικούς.

Σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο που συνέταξε το Γραφείο του Επικεφαλής Εισαγγελέα στο Μπαρίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, οι Ντεμιρτάς και Οντέρ κατηγορούνται ότι υποστήριξαν το PKK και τον φυλακισμένο ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η τουρκική κυβέρνηση «έκανε προσπάθειες για ειρηνική επίλυση» του Κουρδικού με την ηγεσία του PKK. Ο εισαγγελέας Καντίρ Γιλμάζ ζητά ποινή φυλάκισης από ένα έως 5 έτη για το κατηγορητήριο, το οποίο θα εξεταστεί από το Ποινικό Δικαστήριο του Μπαρίκιοϊ. 

No comments:

Post a Comment