Wednesday, August 24, 2016

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία - LIVE


Συντάκτης: efsyn.gr

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτική του συνέντευξη ενώ έκανε λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Πρόκειται για μια από τις πιο φονικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας. Σημειωτέον ότι στον σεισμό της Άκουιλα, το 2009, είχαν χάσει τη ζωή τους 309 άνθρωποι.

«Τους πήρε όλους ο Θεός με τη μία» (20:30)


Μια οικογένεια τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο παιδιά οκτώ και εννέα μηνών, θάφτηκε μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού της στο Ακκουμόλι αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Τη στιγμή που οι διασώστες σκέπαζαν το πτώμα του μωρού με μια κουβέρτα η γιαγιά του ξεσπάει κατά του Θεού και δηλώνει «Τους πήρε όλους με τη μία». Στο Αματρίτσε ο Τζιανκάρλο, κάτοικος της πόλης, δηλώνει «Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι εδώ. Σε δύο ημέρες θα ξεκινούσε το φεστιβάλ και είχαν έλθει πολλά νέα παιδιά. Είναι τρομερό είμαι 65 ετών και δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για καταστροφή». Η Λίνα Μερκαντίνι, από το Σέσελι της Ούμπρια, 75 χλμ μακριά από την περιοχή δηλώνει «Ήταν τόσο ισχυρός. Ήταν σα να κουνιέται το κρεβάτι μέσα στο δωμάτιο με εμάς επάνω του».

Υποστήριξη από την ΕΕ


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τρεις κεντρικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε επιστολή προς τον Ματέο Ρέντσι, δήλωσε: «Όπως πάντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ιταλία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε».



Ο Γιούνκερ εξέφρασε τη «θλίψη» του για τον σεισμό και τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε και εξέφρασε τα «βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της Επιτροπής. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων, τόνισε στην επιστολή του.



Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Twitter ότι «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των θυμάτων».


  • Καταρρεύσεις κτιρίων και σοβαρές υλικές ζημιές στις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι.
  • Ένας επιζών από το χωριό Αματρίτσε είπε: «Ήταν μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ιταλίας και τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε».

  • «Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους.
  • «Είναι τόσοι πολλοί οι νεκροί που δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση. Εχουμε ήδη ανασύρει αρκετές σορούς, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια... Ετοιμάζουμε ένα χώρο για να βάλουμε τους νεκρούς», δήλωσε ο δήμαρχος του
  • Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και σημειώνουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' 'Ακουιλα, του 2009.
  • Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας. 
  • Οι σοροί των πτωμάτων συγκεντρώνονται προσωρινά σε ανοιχτούς χώρους ενώ μεταξύ των νεκρών είναι πολλά παιδιά.
  • Όλο το ιστορικό κέντρο του Αματρίτσε έχει καταρρεύσει και ούτε ένα δημόσιο κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο.
  • Ο δήμαρχος του χωριού δήλωσε πριν από λίγο με εμφανή συγκίνηση: «είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω».
  • Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς του σεισμού, σε όλους τους αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
  • Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, όλες οι εθνικές ομάδες θα φέρουν μαύρα περιβραχιόνια «σε ένδειξη αλληλεγγύης σε μια στιγμή που όλη η χώρα υποφέρει».

Μ. Ρέντσι: «Δεν πρόκειται να μείνει κανένας αβοήθητος» (14:09)


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την κεντρική Ιταλία.  

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επληγησαν από τον Εγκέλαδο.

Εκατό αγνοούμενοι στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο (13:35)


Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως οι αγνοούμενοι είναι γύρω στους εκατό, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν ενώ κοιμούνταν στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.


Μια τετραμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε στο Accumuli, γράφει η La stampa. Νεκροί ανασύρθηκαν οι γονείς και τα δυο παιδιά τους από τα ερείπια του σπιτιού τους. 



Στο σχεδόν αφανισμένο μικρό χωριό Pescara del Tronto  και το κοντινό Arquata del Tronto,  οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από δέκα, σύμφωνα με την Πολιτική προστασία

Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο χωριό Ακούμολι, βόρεια της πόλης Ριέτι. 'Αλλοι τρεις ανασύρθηκαν νεκροί στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε.

Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.



Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. «Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Ξύπνησαν μνήμες από την Λ' Ακουιλα (09:07)


Η περιοχή του Ριέτι- το επίκεντρο του σεισμού- απέχει μόνο 60 χιλιόμετρα από την Λ'Ακουιλα, την πόλη που καταστράφηκε από ισχυρή δόνηση 6,3 Ρίχτερ το 2009. Περισσότεροι από 300 κάτοικοι της έχασαν τότε τη ζωή τους, τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν ενώ  55.000 έμειναν άστεγοι. 



Η καταστροφή εκείνη ήταν η αιτία να ξεκινήσει μια μακρόχρονη δικαστική διαδικασία στην διάρκεια της οποίας κορυφαίοι Ιταλοί σεισμολόγοι και ειδικοί στις φυσικές καταστροφές κάθισαν στο σκαμνί για λανθασμένες διαβεβαιώσεις περί της σεισμικότητας της περιοχής.

Τρία χρόνια αργότερα, επτά επιστήμονες από την Εθνική επιτροπή Πρόβλεψης και  Πρόληψης Μεγάλων Κινδύνων κρίθηκαν ένοχοι για «αδικαιολόγητα υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις» προς τον τοπικό πληθυσμό για τον κίνδυνο σεισμού, μια εβδομάδα πριν χτυπήσει ο Εγκέλαδος. 

Μέχρι τότε στην περιοχή είχαν καταγραφεί πάνω από 400 δονήσεις σε διάστημα τεσσάρων μηνών. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην περιοχή ήταν στις 13 Ιανουαρίου  του 1915,  ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 68 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Αβετσάνο και προκάλεσε τον θάνατο 32.000 ανθρώπων. 

  • Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 4χλμ. Έχουν πληγή περισσότερο δύο παραδοσιακά χωριά (Αρκουάτα και Αματρίτσε). Πρόκειται για παραθεριστικά χωριά που εκεί βρίσκονταν πολλοί τουρίστες.   



No comments:

Post a Comment