Thursday, August 4, 2016

Tο ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν, η σφαγή των αμνών και το Αυστριακό «όχι» στις ενταξιακές συνομιλίες για την Τουρκία


Εισαγωγή: The Greek Courier / Συντάκτης Efsyn.gr 
Με χειρουργικά χτυπήματα, ο Σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν αποδομεί το εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό σύστημα Γκιουλέν μέσα στη Τουρκία, ώστε να μη μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα μελλοντικά σχέδιά του, ενώ ρίχνει και το μπαλάκι στην Ουάσιγκτον, εκδίδοντας το ένταλμα σύλληψης για τον εξόριστο στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα, πέντε ημέρες πριν ο Τούρκος Πρόεδρος μεταβεί στη Μόσχα για να δει τον Πούτιν και δυο βδομάδες πριν ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι φθάσει στην Άγκυρα για τις πρώτες επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μετά το πραξικόπημα. Αυτό είναι φορτωμένο πρόγραμμα! Στην Ευρώπη πάντως, οι Αυστριακοί δείχνουν την πόρτα της εξόδου στην Τουρκία, ο Γιουνκέρ βέβαια έχει τις αμφιβολίες του φοβούμενος ίσως τον εκτροχιασμό του προσφυγικού, όμως, το πρώτο βιολί στις εξελίξεις είναι ο ίδιος ο Τούρκος δικτάτορας και η μανία του για εκδίκηση που βρίσκει συμμάχους στα ακραία ισλαμιστικά κομμάτια της Τουρκικής κοινωνίας. Το πτώμα του ομοφυλόφιλου Σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε φρικτά παραμορφωμένο, βιασμένο και αποκεφαλισμένο στην Κωνσταντινούπολη θυμιζει εικόνα από τη Ράκκα του Ισλαμικού Κράτους και όχι από κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Πρώτα ήταν οι δάσκαλοι, μετά οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατόπιν οι αντικαθεστωτικοί δημοσιογράφοι, ύστερα τα αριστερά κόμματα, οι Κούρδοι και τώρα οι ομοφυλόφιλοι...Η Τουρκία πετάει και τα τελευταία απομεινάρια της κοσμικότητάς της στο Βόσπορο και αυτό που απομένει πλεον είναι να δούμε εναντίον ποιών θα στραφεί ο Ερντογάν όταν τελειώσουν οι εσωτερικοί του εχθροί. 


Εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης για Γκιουλέν


Συντάκτης: efsyn.gr
Ένταλμα σύλληψης του Φετουλάχ Γκιουλέν εξέδωσε τουρκικό δικαστήριο, με την κατηγορία ότι «διέταξε την επιβολή στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα». Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, μεταξύ των υπόλοιπων κατηγοριών που του προσάπτονται υπάρχει και η «προσπάθεια να εξαλείψει την τουρκική κυβέρνηση ή τουλάχιστον να την εμποδίσει να ασκεί τα καθήκοντά της».


Οι υπόλοιπες κατηγορίες αφορούν συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρου Ερντογάν, απαγωγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουλουσί Ακάρ και άλλων στρατιωτικών, δολοφονίες αστυνομικών και πολιτών που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα. Η έκδοση του εντάλματος σύλληψης είναι το πρώτο βήμα πριν η Τουρκία ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ την έκδοση του αυτοεξόριστου ιερωμένου.

Και οι επιχειρήσεις...


Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως όλες οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδιωτικά σχολεία, εμπορικές ή άλλες εταιρείες, είναι ο επόμενος στόχος των τουρκικών αρχών.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα αποκόψει τα έσοδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όπως είπε, τα σχολεία και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις του Φετουλάχ Γκιουλέν δεν είναι τίποτα άλλα από «εστίες τρομοκρατίας».

Το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πολύ ισχυρό στον τομέα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα έλεος στην καταστολή των συμφερόντων του ιεροκήρυκα.



Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι χρησιμοποιεί το εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να εισχωρήσει σε κρατικούς θεσμούς και να φτιάξει μια «παράλληλη δομή» με σκοπό να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 60.000 άνθρωποι που εργάζονται στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στη δημόσια υπηρεσία και την εκπαίδευση έχουν συλληφθεί, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν τεθεί υπό έρευνα για διασυνδέσεις με το κίνημα «Χιζμέτ» (Υπηρεσία) του Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στους επικεφαλής των επιμελητηρίων και των χρηματιστηρίων, υποστήριξε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με θρησκευτική κοινότητα, είναι μια κανονική τρομοκρατική οργάνωση… Ο καρκίνος είναι διαφορετικός, αυτός ο ιός έχει επεκταθεί παντού».

«Στον κόσμο των επιχειρήσεων, εκεί είναι ισχυρότεροι. Θα αποκόψουμε όλες τις επιχειρηματικές διασυνδέσεις, όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Δεν πρόκειται να δείξουμε κανένα έλεος», είπε, χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μόνο κορυφή του παγόβουνου.

Συμβούλιο Ευρώπης: «Κατανόηση...»


Στο μεταξύ, και ενώ όλοι οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της τουρκικής δημοκρατίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τα γεγονότα που ακολούθησαν, ο Θιόρμπορν Τζάκλαντ, επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης που επισκέφθηκε την Τουρκία, υποστήριξε ότι η Τουρκία «δικαιούται περισσότεροι κατανόηση» από τους Ευρωπαίους συνεργάτες της.

Ο Θιόρμπορν Τζάγκλαντ, ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά το πραξικόπημα, άκουσε τα παράπονα της τουρκικής ηγεσίας για την έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρώπη και τους ηγέτες της, είπε ότι το Συμβούλιο παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων είπε ότι υπάρχει πάντως ανησυχία για το πώς το τουρκικό κράτος μεταχειρίζεται τους συλληφθέντες που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για κακομεταχείριση.

«Όπως και πολλοί άλλοι, ανησυχούμε και το παρακολουθούμε αυτό πολύ προσεκτικά», είπε.

Αποκεφαλισμένος βρέθηκε ομοφυλόφιλος πρόσφυγας στην Κωνσταντινούπολη



Συντάκτης: efsyn.gr
Φρικτά παραμορφωμένο και αποκεφαλισμένο εντοπίστηκε το πτώμα ενός ομοφυλόφιλου Σύρου πρόσφυγα στην Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων (Kaos GL.), ο Μουχάμεντ Ουίσαμ Σανκάρι είχε εγκαταλείψει τη Συρία προκειμένου να γλιτώσει από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του και έφτασε πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, ήθελε να φύγει από την τουρκική πόλη, καθώς -όπως δήλωσαν οι φίλοι του στην Kaos GL- είχε δεχθεί απειλές βιασμού από ομάδα οπλισμένων με μαχαίρια και πλέον δεν αισθανόταν ασφαλής.

Ο Μουχάμεντ Ουίσαμ Σανκάρι είχε εξαφανιστεί στις 23 Ιουλίου και δύο ημέρες αργότερα, το πτώμα του βρέθηκε στο Γενίκαπι.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των φίλων του:

«Τον είχαν μαχαιρώσει τόσο άγρια που δύο λάμες από τα μαχαίρια έσπασαν στη σάρκα του. Τον αποκεφάλισαν. Το πάνω μέρος του κορμού του ήταν αγνώριστο, τον είχαν ξεκοιλιάσει. Αναγνωρίσαμε τον φίλο μας από το παντελόνι του», είπε ο  Γκορκέμ, ένας από τους φίλους του που κλήθηκε για την αναγνώριση.

«Τον μετέφεραν με αυτοκίνητο σε ένα δάσος όπου τον χτύπησαν και τον βίασαν. Θα τον σκότωναν αλλά σώθηκε γιατί πήδηξε στον δρόμο. Πήγαμε στην αστυνομία αλλά δεν έγινε τίποτα», υποστήριξε ο Ριάν, ένα από τα μέλη της οργάνωσης, εξηγώντας ότι ο Σανκάρι είχε απαχθεί και βιαστεί πριν από πέντε μήνες.

«Φοβάμαι πολύ. Νομίζω ότι όλοι με κοιτάζουν. Με έχουν απαγάγει δύο φορές. Κανείς δεν νοιάζεται για εμάς. Είτε είσαι Σύρος, είτε είσαι Τούρκος, δεν έχει καμία διαφορά. Αν είναι ομοφυλόφιλος, γίνεσαι στόχος» είπε ο Ντίγια, γνωστός του Σανκάρι, τονίζοντας ότι η ομοφοβία είναι πολύ διαδεδομένη στην γειτονική χώρα.

Αυστριακό «όχι» στις ενταξιακές συνομιλίες για την Τουρκία UPD



Συντάκτης: efsyn.gr
Να τεθεί τέλος στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των ελλείψεων της χώρας στη δημοκρατία και την οικονομία, πρότεινε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, ζητώντας να ανοίξει σχετική συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών.

«Διπλωματική μυθοπλασία» χαρακτήρισε τις συνομιλίες ένταξης ο Κερν σε συνέντευξη (ORF). «Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί “Reset” (...). Ξέρουμε ότι το επίπεδο δημοκρατίας είναι εμφανώς ανεπαρκές για να δικαιολογήσει την ένταξη».

Ανεβάζοντας τον τόνο της κριτικής του υπογράμμισε πως το θέμα των οικονομικών είναι «τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γιατί η τουρκική οικονομία απέχει υπερβολικά από τη μέση ευρωπαϊκή».

Σε ερώτηση για το εάν η Αυστρία θα καταθέσει πρόταση να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος απάντησε ότι η Αυστρία «θα ξεκινήσει συζήτηση για αυτό. Θα ζητήσουμε μια εναλλακτική ιδέα».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του αυστριακού καγκελαρίου βρίσκονται ανησυχητικά κοντά στη ρητορική της ακροδεξιάς.

«Είναι ανησυχητικό που οι δηλώσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες της ακροδεξιάς... Η κριτική είναι σίγουρα δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ασκώ κριτική στην Τουρκία και στο είμαι εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις του Κερν έρχονται δυο μέρες μετά από εκείνες του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος υπογράμμισε πως «η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποχωρήσει στις τουρκικές απειλές».

«H ενταξιακή διαδικασία βασίζεται στην ομοφωνία των κρατών»


Την άποψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μία διαδικασία που βασίζεται στις επιδόσεις της Τουρκίας έναντι συγκεκριμένων προαπαιτούμενων καθώς και στην ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα η Μίνα Αντρέεβα.

Όταν η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου, σημείωσε πως «οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στις επιδόσεις της Τουρκίας και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αξιολογείται στη βάση μίας σειράς αξιώσεων».

«Αυτήν τη στιγμή δεν διεξάγονται διαβουλεύσεις για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων», πρόσθεσε η κ. Αντρέεβα, παραπέμπτοντας σε δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο, με τις οποίες υπενθύμισε ότι «αυτή η διαδικασία είναι βασισμένη στην ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ».

«Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ορίζει ξεκάθαρα πως είναι μία διαδικασία ανοιχτού τύπου», υπογράμμισε η ίδια εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε πως «η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να σέβεται τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και συγκεκριμένα ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών και του διαχωρισμού των εξουσιών».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλλει ο  Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου σε όσους υποψιάζεται ότι διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζοντας ότι η ιδέα του να επαναφέρει την θανατική ποινή στη Τουρκία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που εμποδίζει τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

No comments:

Post a Comment