Thursday, September 1, 2016

Ο Ντόναλντ ξεπέρασε τον εαυτό του


Συντάκτης: Εφημερίδα των Συντακτών
Ενθουσιάζοντας τους φανατικούς δεξιούς και τρομάζοντας κι άλλο τους ελάχιστους Λατίνους οπαδούς του, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την επιστροφή του από το Μεξικό, υποσχέθηκε μεταξύ άλλων να «απελάσει εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα» μέσα σε μια ώρα από την ορκωμοσία του.


«Θα αρχίσουμε να τους διώχνουμε από την πρώτη ημέρα. Μέσα στην πρώτη ώρα εγκατάστασης μου στο Οβάλ Γραφείο, αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν». 

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, σαν να ανταγωνίζεται τον ίδιο τον σκληρό εαυτό του, έταξε πάλι στους ψηφοφόρους του, εκτός από την μαζική εκδίωξη των «ξένων» και το συστηματικό κυνήγι για τον εντοπισμό τους μέσα στη χώρα, να υποχρεώσει (;) το Μεξικό να πληρώσει τη δαπάνη για το τείχος των 2.000 μιλίων στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, το οποίο θα εξοπλίσει  όπως είπε με αισθητήρες, πυργκίσκους και φρουρούς. 

«Θα πάρουμε την χώρα μας πίσω» επανέλαβε το κεντρικό σύνθημα του και διαβάζοντας κυρίως από τηλεϋποβολέα διακήρυξε:

«Θα κτίσουμε και ένα μεγάλο τείχος κατά μήκος των νοτίων συνόρων. Και το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα το πληρώσουν(!)».

«GO, TRUMP!!!»



Ο Ντόναλντ Τραμπ με μητέρες των οποίων τα παιδιά σκοτώθηκαν σε εγκλήματα που διέπραξαν μετανάστες. | AP Photo/Matt York

Με την Χίλαρι Κλίντον να προηγείται στις δημοσκοπήσεις περίπου 60 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες όλοι περίμεναν ότι ο Τραμπ θα χαμήλωνε λίγο τους τόνους, ειδικά μετά τη συγκαταβατική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Μεξικού στην διάρκεια της επίσκεψης του στη γειτονική χώρα. 

Το αντίθετο όμως. Ο Τραμπ ξεσήκωσε  στο Φοίνιξ της Αριζόνα το πλήθος των σκληροπυρηνικών οπαδών του, αναφερόμενος με φρικιαστικές λεπτομέρειες σε δολοφονίες που έχουν διαπράξει μετανάστες χωρίς έγγραφα και ανέβασε στη σκηνή μητέρες των οποίων τα παιδιά έχασαν έτσι τη ζωή τους.

Ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει τι ακριβώς θα κάνει με τους υπόλοιπους μετανάστες χωρίς χαρτιά που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα.   

Είπε ότι θα ματαιώσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ομπάμα που δίνει άδειες εργασίας σε περίπου 800.000 νεαρούς μετανάστες που έφθασαν στις ΗΠΑ ενώ ήταν ακόμα ανήλικοι- μια θέση που αναμένεται να κλείσει όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τους Λατίνους ψηφοφόρους. 

Οποιος μπαίνει χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ, τόνισε, θα απελαύνεται άμεσα και θα πρέπει να υπάρξουν τιμωρίες για μετανάστες που διαπράττουν οποιαδήποτε παρανομία και όχι μόνο κακουργήματα.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει αμνηστία» διακήρυξε. 

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ακόμα να δίνουν «ιδεολογικά τεστ» όσοι μετανάστες υποβάλουν αίτημα για χορήγηση βίζας, αλλαγές στη σχετική νομοθεσία και απαγόρευση χρηματοδότησης προς τις πόλεις οι οποίες δεν απελαύνουν μετανάστες που δεν έχουν έγγραφα.

Η σκληρή ρητορική έσβησε κάθε ελπίδα μεταξύ των συντηρητικών Λατίνων ψηφοφόρων του Τράμπ, με την πολιτική ιστοσελίδα Politico να αναφέρει ότι κατόπιν αυτού παραιτήθηκε στέλεχος της συμβουλευτικής Εθνικής Επιτροπής Ισπανόφωνων του Τραμπ  

Αντίθετα οι υπέρ-συντηρητικοί ξετρελάθηκαν. «Wow!!!» αναφώνησε στο Twitter η πολύ γνωστή στις ΗΠΑ αρθρογράφος Αν Κούλτερ. «Αυτό δεν φαίνεται σαν να μαλακώνει τη στάση του. GO, TRUMP!!!»

Πολιτικό θέατρο του παραλόγου


Η ομιλία αυτή ήταν το επιστέγασμα ενός 24ωρου πολιτικού θεάτρου στη διάρκεια του οποίου ο Τράμπ, αφού επί ένα χρόνο δυσφημούσε τους Μεξικανούς μετανάστες χαρακτηρίζοντας τους βιαστές, δολοφόνους και εμπόρους ναρκωτικών, βγήκε από τη ιδιωτική συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Μεξικού για να πει μόνο καλά λόγια:

«Είναι υπέροχοι άνθρωποι [οι Μεξικανοί μετανάστες] ... Οι Μεξικανοί είναι πέρα από κάθε μομφή. Υπέροχοι, υπέροχοι και σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι». 

Οσο για το εάν θα πληρώσει το Μεξικό για το τείχος;

«Αφήσαμε αυτή την κουβέντα για αργότερα», είπε.

Ο Μεξικανός πρόεδρος ωστόσο τον διέψευσε.  Υποστήριξε ότι το θέμα συζητήθηκε και ότι φυσικά το Μεξικό δεν πρόκειται να πληρώσει.

Μιλώντας δε αργότερα σε μεξικανικό κανάλι ο Πένια Νέτο οργισμένος επετέθη στον Τραμπ:

«Οι πολιτικές του θέσεις μπορεί να αποτελέσουν τεράστια απειλή για το Μεξικό και δεν είμαι διατεθειμένος να παραμείνω άπραγος. Αυτή η απειλή, αυτός ο κίνδυνος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Του είπα ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να κτιστεί μια αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ των δυο εθνών»

No comments:

Post a Comment