Wednesday, September 7, 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι βλέψεις της Τουρκίας στη Συρία


Συντάκτης: efsyn.gr

Εχοντας ήδη υπό τον έλεγχο της πάνω από 680 τετραγωνικά χιλιόμετρα συριακού εδάφους, η Τουρκία άρχισε τώρα να «φλερτάρει» με τις ΗΠΑ. «Ο Ομπάμα θέλει να κάνουμε κάτι μαζί» υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να καταληφθεί και το οχυρό του ISIS, η πόλη Ράκα. Στην ουσία βέβαια αυτό που επιδιώκει η Αγκυρα, είναι να εδραιώσει την παρουσία της στη Συρία, πιέζοντας και για επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία. Στην επίμονη πρόταση της Αγκυρας ωστόσο αντιδρούν τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον, παρά την καλή θέληση που δείχνει εκ των υστέρων ο Τούρκος πρόεδρος προς τον Λευκό Οίκο.
  

Στις τελευταίες δηλώσεις του επιστρέφοντας από τη σύνοδο των G20, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Αμερικανός ομόλογος του επιδιώκει στενότερη στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση του. 

«Η Ράκα είναι ένα σημαντικό κέντρο» για τον ISIS, είπε ο Ερντογάν και «εμείς είπαμε [του Ομπάμα] ότι δεν αποτελεί πρόβλημα [η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ]».

Αυτό που πρότεινε η Αγκυρα, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της χώρας, είναι «υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και από τις δυο πλευρές να συναντηθούν για να συζητήσουμε το θέμα και μετά θα γίνει ότι είναι απαραίτητο να γίνει.... πράγμα που εξαρτάται από την στάση των ΗΠΑ»

«Από εδώ και στο εξής πρέπει να κάνουμε σαφή την ύπαρξη μας στην περιοχή. Δεν έχουμε το περιθώριο σε αυτή τη φάση να κάνουμε πίσω» είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο «ISIS και το PKK και οι Κούρδοι της Συρίας θα εγκατασταθούν εκεί». 

Επιδιώκοντας την διεθνή υποστήριξη



«Ναι μεν, αλλά...» είναι η μέχρι στιγμής στάση των Αμερικανών που από τη μια «καλωσορίζουν» τις τουρκικές προσπάθειες κατά του ISIS, αλλά εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας, που για την Ουάσιγκτον είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά του ISIS. 

Η Αγκυρα επιδιώκει την διεθνή υποστήριξη για να εδραιώσει τον έλεγχο της σε ένα τρίγωνο συριακού εδάφους σε βάθος 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα της, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «νεκρή ζώνη», αφενός μεταξύ των δυο περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι στα ανατολικά και τα δυτικά του Ευφράτη και αφετέρου προς τον νότο με τα εδάφη του Ισλαμικού κράτους.

Προς το παρόν ελέγχει μια λωρίδα γης μήκους 90 χιλιομέτρων και προωθείται νότια, στέλνοντας και άλλες δυνάμεις, τανκς και τεθωρακισμένα. 

Μια de facto «ζώνη ασφαλείας»



Διερύνοντας την εμπλοκή της στη Συρία, η Αγκυρα στοχεύει στην δημιουργία μιας de facto «ζώνης ασφαλείας» που θα μπορούσε να καλύπτει μια έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων συριακού εδάφους, που τόσο ο ISIS όσο και οι Κούρδοι θα είναι κατά κάποιο τρόπο «υπό περιορισμό». 

Το σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασία του στηριζόμενου από την Τουρκία Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) με άλλες οργανώσεις ανταρτών για να εδραιώσουν και να επεκτείνουν την παρουσία τους σε περιοχές που καταλήφθηκαν πρόσφατα νότια των τουρκικών συνόρων. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά επίμονα από τους συμμάχους και κυρίως από τους Αμερικανούς να βοηθήσουν στην δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από αυτή την περιοχή, με την ελπίδα να επανεγκατασταθούν εκεί οι πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία.

Πιέζει ακόμα για την επιβολή 48ωρης εκεχειρίας στο Χαλέπι για το Σαββατοκύριακο της γιορτής του Eid και ζητά τουλάχιστον ένα από τα δυο κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια- το ένα για τις ελεγχόμενες από το καθεστώς περιοχές και το άλλο για τις περιοχές που ελέγχονται από τις αντάρτες- να αναχωρεί από την Τουρκία. 

Οι διαπραγματεύσεις γι αυτό το τελευταίο αίτημα έχουν βαλτώσει στις επιμέρους συναντήσεις στους G20 του Ερντογάν με τον Ομπάμα και τον Πούτιν. 

Επίσης τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα αρνούνται να συζητήσουν προτάσεις για την δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» 

Για τον Ερντογάν μια «ζώνη ασφαλείας» υπό την διοίκηση της Τουρκίας αλλά με διεθνή υποστήριξη θα τον αναδείκνυε σε ένα σημαντικό παίκτη αυτού του πολέμου και θα ενίσχυε την στρατηγική του ότι πρέπει να είναι ένας από τους «συνομιλητές» της επόμενης μέρας.

Μέχρι πρόσφατα οι αντάρτες που στηρίζονταν από την Τουρκία είχαν καταγράψει λίγες επιτυχίες στα πεδία των μαχών με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να στηρίζονται στους («τρομοκράτες» για την Τουρκία) Κούρδους για να πολεμήσουν τον ISIS.

Ενώ από την άλλη πλευρά, η βοήθεια Ρώσων και Ιρανών προς τη Δαμασκό, ενίσχυσαν την θέση του Μπασάρ αλ Ασαντ την απομάκρυνση του οποίου επιδιώκει καιρό τώρα η Αγκυρα.    

No comments:

Post a Comment