Saturday, November 19, 2016

Στην Τουρκία νομιμοποιείται ο βιασμός ανηλίκων υπό προϋποθέσεις


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Όχι εκατό, αλλά διακόσια χρόνια πίσω οδηγεί την Τουρκία το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν (AKP), το οποίο προωθεί νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε βιαστές να αποφεύγουν τη δίωξη αν παντρεύονται τα ανήλικα θύματά τους!!! Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνει τους βιαστές και νομιμοποιεί τους καταναγκαστικούς γάμους.


Βέβαια, η κυβέρνηση αντιλέγει ότι, το νομοσχέδιο στοχεύει στην απαλλαγή ανδρών που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι είχαν σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικο και ότι  πρόκειται για προσωρινή διάταξη που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά ώστε να επωφεληθούν οι περίπου τρεις χιλιάδες περιπτώσεις που είναι στη φυλακή κι έχουν ήδη παντρευτεί τα θύματά τους.  

Το κόμμα του Ερντογάν φέρνει το νομοσχέδιο προς ψηφοφορία στις 22 Νοεμβρίου, και αν περάσει ο νόμος, θα επιτρέψει την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί για επίθεση εναντίον ενός ανηλίκου εφόσον η πράξη τελέστηκε «χωρίς βία, απειλή, ή οποιοδήποτε άλλο περιορισμό στη συναίνεση» και εφόσον ο επιτιθέμενος «παντρευτεί το θύμα». Όπως όμας ανέφερε και ο Οζκούρ Οζέλ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), «η σεξουαλική κακοποίηση είναι έγκλημα και δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό. Αυτό είναι που αποτυγχάνει να κατανοήσει το AKP. Το να ζητείται η συναίνεση ενός παιδιού είναι κάτι που δεν νοείται στη νομοθεσία παγκοσμίως».

Βάσει του ισχύοντος ποινικού κώδικα, η κατώτερη νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18, αλλά οι γάμοι σε μικρότερη ηλικία είναι διαδεδομένοι, κυρίως στα νοτιοανατολικά. 

No comments:

Post a Comment