Saturday, November 5, 2016

Ποιος θα σταματήσει αυτόν το δικτάτορα;


Σχόλιο: The Greek Courier
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας στυγνός δικτάτορας που οδηγεί τη χώρα του σε έναν εμφύλιο πόλεμο, φυλακίζει  πολιτικούς αντιπροσώπους των μειονοτήτων, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς, στρατιωτικούς και δημοσιογράφους δίχως προσχήματα πια, επιτίθεται σε ξένες κυρίαρχες χώρες και απειλεί όλους τους γείτονές του, συναναστρέφεται με τρομοκράτες, και συμμετέχει ταυτόχρονα σε όλα τα οικονομικά φόρα του πλανήτη, αλλά κανείς "δημοκράτης" πάνω στη Γη δεν κάνει τίποτε γι αυτό. Εκμεταλλευόμενος την πολιτική ανισσοροπία που προσφέρουν οι φετινές αμερικανικές εκλογές, την αμφισβήτηση της αμερικανικής ηγεμονίας από Ρώσους και Κινέζους, τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την τρομοκρατία και το Προσφυγικό που απορρέουν κι από τη δικιά του εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του Ισλαμικού κράτους και των σουνιτών τζιχαντιστών, αποτελεί απόδειξη του πόσο αποτυχημένη είναι η δημοκρατική προπαγάνδα όταν προέρχεται από εξουσιαστές με τη δικιά τους γεοπολιτική και οικονομική ατζέντα. 


Διεθνής ανησυχία και κατακραυγή για τις συλλήψεις των βουλευτών του HDP


Συντάκτης: Η Αυγή

Με δακρυγόνα και αντλίες νερού επιχείρησε η τουρκική αστυνομία να διαλύσει μια διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι διαδηλωτές σκόπευαν να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, πολλά στελέχη της οποίας έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, έπεσαν δακρυγόνα και σε δρόμους της γειτονιάς Σισλί της Κωνσταντινούπολης, όπου μάλιστα πετούσαν και ελικόπτερα της αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τις τελευταίες ώρες και τους ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ενώ υπό κράτηση έχουν τεθεί και άλλα στελέχη του ίδιου κόμματος.

Τη διεθνή κατακραυγή προκαλούν οι συλλήψεις της ηγεσίας και βουλευτών του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, με τις περισσότερες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να κάνουν λόγο για πλήγμα κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Την «εξαιρετική της ανησυχία» για τις συλλήψεις εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση. “Αναμένουμε από την Τουρκία να διασφαλίζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και μεταφέρουμε ευθέως αυτές τις προσδοκίες μας στις τουρκικές αρχές” τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν.

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έκανε λόγο για “ανατριχιαστικό σήμα για τον πλουραλισμό και χτύπημα κατά της δημοκρατίας στη Τουρκία” σημειώνοντας πως με τις συλλήψεις αυτές η Τουρκία όχι μόνο απομακρύνεται από τη δημοκρατία αλλά και γυρίζει την πλάτη σε βασικές αρχές και αξίες που διέπουν τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη «βαθιά του ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Όταν Δημοκρατίες καταφέρονται εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων, έχουν το καθήκον να δικαιολογούν τις πράξεις τους και να διατηρούν την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα» τόνισε ο Τομ Μαλινόφσκι, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τον Τούρκο επιτετραμμένο στο Βερολίνο κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας “δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη φίμωση της πολιτικής αντιπολίτευσης ή ακόμη και τη φυλάκιση" των στελεχών της”.

«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να εξασφαλίσει στη συλληφθείσα ηγεσία του HDP και στους άλλους συλληφθέντες ηγέτες του κόμματος αυτού καθώς και σε όλους τους άλλους ανθρώπους που συνελήφθησαν στη χώρα μια δίκαιη δίκη» δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Γαλλία κάλεσε την Άγκυρα, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ, να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, περιλαμβανομένης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου».

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι οι συλλήψεις ή απολύσεις περισσοτέρων από 110.000 Τούρκων αξιωματούχων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, περιλαμβανομένων και των χθεσινών συλλήψεων, ενδέχεται “να υπερβαίνουν το επιτρεπτό”.


No comments:

Post a Comment