Friday, January 27, 2017

Εκβιασμοί, απειλές, εκφοβισμός: Άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του Φασισμού;


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Στην αρχή, εξαφανίζεις τον εσωτερικό εχθρό βουλώνοντάς του το στόμα. Τον εκβιάζεις χρησιμοποιώντας τη δύναμή σου κι εξασφαλίζεις την σιωπή του ή τη συνεργασία του. Αν δεν κάνει πίσω, τον βγάζεις από τη μέση. Όταν τελειώνεις με τον εσωτερικό εχθρό, ξεκινάς με τους εξωτερικούς. Εκτός κι αν είναι συνασπισμένοι και οπλισμένοι μέχρι τα δόντια. Οπότε ψάχνεις να βρεις τους ομοίους σου για να τακτοποιήσετε μαζί όσους διαφωνούν. Αυτό δεν είναι Προταστευτισμός όμως. Αυτή είναι η κλασική συνταγή της μαφίας του Φασισμού και ο Σίφουνας Τραμπ την ακολουθεί κατά γράμμα. 


Στο εσωτερικό μέτωπο του μεταναστευτικού, ο Τραμπ εφαρμόζει σκληρό μπούλινγκ. Καταρχάς, διέταξε την περικοπή δημόσιων πόρων για όσες πόλεις και κομητείες στις ΗΠΑ αρνούνται να εφαρμόσουν ομοσπονδιακούς κανόνες που οδηγούν στην απέλαση παράτυπων μεταναστών. Το αποτέλεσμα ήταν να "σπάσει" πρώτη η κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ που κινδύνευσε να χάσει περίπου 355 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, για ένα κόστος 52 εκατ. που τώρα θα βάλει από την τσέπη της για να συλλαμβάνει και να φυλακίζει παράνομους μετανάστες. Ποιος ξέρει πόσες θ' ακολουθήσουν... 

Την απόφαση του δημάρχου Κάρλος Χιμένες έσπευσε να επικροτήσει ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, γράφοντας πρωϊνιάτικα στο Twitter: «Σωστή απόφαση. Δυνατή». Κι όμως προήλθε μετα από Προεδρικό εκβιασμό. Κι δείχνει πόση δύναμη μπορεί να έχει ένας Πρόεδρος στις ΗΠΑ, ακόμα και στο τοπικό επίπεδο, αν τα checks and balances δεν βρίσκονται εκεί για να τον σταματήσουν. Γι αυτό όμως δεν ευθύνεται ο Τραμπ. Γι αυτό φταίει η Χίλαρι, ο Μπιλ, το Foundation, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σύστημα που δεν άφησαν το Μπέρνι Σάντερς να διεκδικήσει από τον Τραμπ την Προεδρεία. Το κόστος της προδοσίας των Κλίντον θα πέσει πολύ βαρύ στην ιστορία των ΗΠΑ...

Βρίσκοντας λοιπόν καθόλου αντίσταση, κι εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία, ο σίφουνας Τραμπ έχει υπογράψει τόσα Προεδρικά διατάγματα μέσα σε μερικές ημέρες όσα κανείς προκάτοχός του στο παρελθόν. Στο στόχαστρό του μπήκαν οι χρηματοδοτήσεις οργανώσεων που υποστηρίζουν τις αμβλώσεις, το περιβάλλον - επαναφέρει τον αγωγό Keystone που θα μεταφέρει καναδικό πετρέλαιο για ραφινάρισμα στις ΗΠΑ - και φυσικά το μέγεθος του κρατικού μηχανισμού. 

Εντούτοις, ο στόχος του δεν είναι μόνο το άμεσο ξερίζωμα των πολιτικών του Ομπάμα, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους και η επαναφορά του Ρηγκανικού μοντέλου διακυβέρνησης. 

Την ίδια ώρα πυροβολεί στον αέρα σαν καουμπόης που κυνηγάει κατσικοκλέφτες, εναντίον όσων εξωτερικών φίλων σκέφτηκαν να την κάνουν με χαλαρά πηδηματάκια από τις αγκάλες των ΗΠΑ, μετά από τις άστοχες επιλογές του Ομπάμα και της Χίλλαρι στη Συρία. Και ο εκφοβισμός όλων εκείνων των εξωτερικών αντιπάλων που ενδεχομένως να τολμήσουν να τον αμφισβητήσουν. 

Και δεν είναι μόνο ο Τραμπ που έχει αυτή την αυταρχική συμπεριφορά. Είναι και οι παρατρεχάμενοί του. Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, π.χ., η Νίκι Χάλει μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο κτήριο του οργανισμού στη Νέα Υόρκη ξεστόμισε το ασύλληπτο: «Προς εκείνους που δεν μας υποστηρίζουν: σημειώνουμε τα ονόματά σας»... 

Η ηγεμονία δείχνει νευρική κι εκνευρισμένη λοιπόν. Έχει τα δικά της σχέδια για τον ΟΗΕ, πολύ φοβάμαι όμως, δίχως να λογαριάζει τον ξενοδόχο, που είμαστε όλοι οι υπόλοιποι. Συν του ότι, άλλο είναι να κάνεις μπούλινγκ στο λαό σου κι άλλο να "προσπαθείς να εξουσιάσεις" τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις αυτού του κόσμου. Ποτέ δεν ξέρεις τί είναι αρκετό για να σπάσει την εύθραυστη θρυαλίδα της παγκοσμιας ασφάλειας και η Αχίλλειος Πτέρνα του Τραμπ είναι το μεγάλο του στόμα. Θα είμαστε πολύ τυχεροί αν τα επόμενα 4 χρόνια, η απόπειρά του να εξουσιάσει τους νέους παίκτες του παγκόσμιου γίγνεσθαι δεν τινάξει στο ταβάνι το καζάνι που βράζει στη Μέση ή την Άπω Ανατολή ή ακόμα και στην ίδια του τη γειτονιά.



No comments:

Post a Comment