Monday, February 27, 2017

Τείχος-σφήνα του Ερντογάν στην καρδιά των Κούρδων


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Άλλος έχει το όνομα κι άλλος έχει τη χάρη, αλλά στην τελική ανάλυση και οι δύο τους, Ερντογάν και Τραμπ είναι φτιαγμένοι από το ίδιο καλούπι: Ολοκληρωτισμός και απομόνωση. Ο αμερικανός Πρόεδρος ετοιμάζεται να χτίσει το Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά ήταν ο Ερντογάν που με ταχύτερο τρόπο ανύψωσε το δικό του - 290 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία - για να κόψει εντελώς τις ελπίδες των Κούρδων για δημιουργία ενιαίου κράτους. Την ίδια ώρα οι Κεντροευρωπαίοι αρκούνται στους φράχτες, καθώς ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά. Απ' ό,τι φαίνεται το 2017 θα είναι Έτος του Τείχους τελικά, όσες συναυλίες κι αν κάνει ο Ρότζερ Γουότερς.



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το τείχος που έστησε η Τουρκία κατά μήκους των συνόρων της με τη Συρία, δηθεν για λόγους ασφαλείας όπως υποστηρίζει η ίδια,  έχει μήκος 290 χιλιομέτρων, ενώ έχει προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον να φτάσει στα 511 χιλιόμετρα συνολικά. 

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, το τείχος εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων στις επαρχίες Χατάι, Κιλίς, Σανλιούρφα, Μαρντίν, Σιρνάκ και Γκαζιαντέπ. Αποτελείται από τσιμεντένια μπλοκ πάχους δυο μέτρων, είναι ύψους τριών μέτρων και στην κορυφή υπάρχουν συρματοπλέγματα με ξυράφια. Παράλληλα με το τείχος υλοποιείται και κατασκευή δρόμου για να υλοποιούνται οι περιπολίες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. 

Τα τσιμεντένια μπλοκ, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο μέρος "εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο". Αυτό καθιστά το τείχος μετακινούμενο.

Όπως δημοσιεύει η αγγλική έκδοση της Deutsche Welle, οι αντιδράσεις από Κούρδους της συριακής επαρχίας Αφτίν ήταν άμεσες. Κούρδοι διαδηλωτές κατήγγειλαν πως οι Τούρκοι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να αποκόψουν το κουρδικό έθνος στα δύο με πρόσχημα λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στρατός να επέμβει για να τους διαλύσει.

Το τείχος που η κατασκευή του ξεκίνησε από το 2014, έχει ήδη καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), όμως την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τις επιπτώσεις του στη ζωή των προσφύγων, ενώ θεωρείται ότι με αυτό θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, από τον "δρόμο της Τουρκίας". 

Την ίδια ώρα όμως σημειώνεται δραματική αύξηση στις ροές των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη από τον δρόμο της Μεσογείου.

Γι αυτό και η Ουγγαρία ξεκίνησε την κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Σερβία, ενέργεια που ενόψει της συζήτησης στην Κομισιόν για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία μάλλον θα δυσχεράνει περαιτέρω τη θέση της. Όμως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τα μυαλά του ηγέτη της χώρας, Βίκτορ Ουρμπάν, που έχει εξάλλου εκφράσει την υποστήριξή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Γιάνος Λάζαρ, ο προσωπάρχης του Όρμπαν, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 38 δισεκατομμύρια φιορίνια (130 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή του φράχτη και για τη δημιουργία καταυλισμών για τους μετανάστες, έργ που αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

No comments:

Post a Comment