Thursday, March 9, 2017

Ασάνζ και Τραμπ τρολάρουν την CIA


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, η Αυγή
Πρώτα τα γεγονότα. Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατηγόρησε σήμερα την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA για "καταστροφική ανικανότητα" επειδή είχε αποθηκεύσει ευαίσθητα δεδομένα σε ένα και μοναδικό "σημείο". Μετά τον Ασάνζ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ πήρε τη σκυτάλη και μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε «απαρχαιομένα» τα συστήματα της CIA συμπληρώνοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως, όλη αυτή η ανακατωσούρα είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης των μυστικών υπηρεσιών και στην πιο αποτελεσματική παρακολούθησή μας. Σα να μην ήταν δηλαδή αρκετό ότι μας παρακολουθούσαν από τα κινητά και τις τηλεοράσεις, τώρα θα μας παρακολουθούν κι από το τηλέφωνο του ντουζ και το μάτι της καφετιέρας. Αν τέλος αρχίζουν και βγαίνουν διάφοροι και υποστηρίζουν ότι Ασάνζ και Τραμπ είναι αβανταδόροι της ίδιας Εταιρείας, αν και την τρολάρουν την ίδια ώρα, μην τους διαγράψετε αμέσως. Κατά παράξενο τρόπο, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, βολεύονται όλοι...

"Είναι μια πράξη καταστροφικής ανικανότητας να δημιουργείς ένα τέτοιο οπλοστάσιο και να το φυλάς στο ίδιο μέρος", είπε ο Ασάνζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία μεταδόθηκε μέσω βίντεο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, "ο Ασάνζ πρόσθεσε ότι "ο οργανισμός του οποίου προΐσταται θα παράσχει στις εταιρείες τεχνολογίας αποκλειστική πρόσβαση στα εργαλεία της CIA ώστε να μπορέσουν να διορθώσουν τα "κενά ασφαλείας" στο λογισμικό τους". 

Ο ιστότοπος WikiLeaks τη Δευτέρα έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα όπου περιγράφονται τα μυστικά όπλα της CIA, αλλά και αποσπάσματα του κώδικα των εργαλείων λογισμικού. Δεν αποκάλυψε όμως τα πλήρη προγράμματα που απαιτούνται για να πραγματοποιήσει κανείς παρακολουθήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων συνδεδεμένων στο διαδίκτυο. Ο Ασάνζ διαβεβαίωσε ότι θα "συνεργαστεί" με τους κατασκευαστές λογισμικού και ηλεκτρονικών συσκευών.



Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο WikiLeaks δείχνουν ότι η CIA είχε αναπτύξει περισσότερα από χίλια κακόβουλα προγράμματα, ιούς, και άλλο λογισμικό παρακολουθήσεων. Τα προγράμματα αυτά έβαζαν στο στόχαστρο τα iPhone, συσκευές με το λειτουργικό Android, Windows της Microsoft αλλά και τις τηλεοράσεις Samsung που μετατρέπονταν σε συσκευές παρακολούθησης εν αγνοία του χρήστη τους.

"Είναι αδύνατον να διατηρήσει κανείς τον έλεγχο των όπλων κυβερνοκατασκοπείας. Αν τα κατασκευάσετε, θα καταλήξετε να τα χάσετε", πρόσθεσε ο Ασάνζ υποστηρίζοντας ότι διαθέτει "πολλές περισσότερες πληροφορίες" για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η CIA.


Ντ.Τραμπ: «Απαρχαιωμένα» τα συστήματα της CIA

Συντάκτης: Η Αυγή
«Απαρχαιωμένα» χαρακτήρισε τα συστήματα της CIA μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις των WikiLeaks ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν. «Ο πρόεδρος ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών που αποδυναμώνουν την εθνική μας ασφάλεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ. «Πιστεύει πως τα συστήματα της CIA είναι απαρχαιωμένα και πρέπει να εκσυγχρονιστούν» συμπλήρωσε ο ίδιος."

Η CIA κατηγορεί το WikiLeaks ότι βοηθά τους εχθρούς των ΗΠΑ


Συντάκτης: Εφημερίδα των Συντακτών
Η CIA κατηγορεί τον ιστότοπο WikiLeaks ότι βοηθά τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών με τη διαρροή που αποκαλύπτει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών για να μετατρέψει συσκευές όπως το iPhone της Apple ή τηλεοράσεις Samsung σε εργαλεία κατασκοπίας.

«Το αμερικανικό κοινό θα πρέπει να ανησυχεί για κάθε πληροφορία που δημοσιοποιεί το WikiLeaks που έχει στόχο να αλλοιώσει τις ικανότητες της κοινότητας των πληροφοριών να προστατεύσει την Αμερική από την τρομοκρατία και τους αντιπάλους της», δήλωσε η εκπρόσωπος της CIA, Χέδερ Φριτς Χόρνιακ.

Σύμφωνα με την «Washington Post», το FBI προετοιμάζεται για μεγάλη καταδίωξη των υπεύθυνων για τις διαρροές προκειμένου να εξακριβωθεί με ποιον τρόπο το WikiLeaks απέκτησε αυτές τις πληροφορίες.

Τα έγγραφα -την αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιώσει η CIA- περιγράφουν περισσότερα από χίλια προγράμματα κακόβουλου λογισμικού (ιούς, άλογα της Τροίας...) που επιτρέπουν τον έλεγχο επί ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphones ή οι τηλεοράσεις με πρόσβαση στο Ιντερνετ, έως και αυτοκίνητα, για την παρακολούθηση των χρηστών τους.

Η υπόθεση θέτει εκ νέου τις αμερικανικές αρχές σε σύγκρουση με τον τεχνολογικό τομέα, με τον οποίο οι σχέσεις είχαν και πάλι ενταθεί μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013 για τους τρόπους με τους οποίους η National Security Agency εξασφάλιζε πρόσβαση στους servers των Google, Microsoft και Apple.

Στο πλαίσιο της βεντέτας με την Ουάσινγκτον, η Apple αρνήθηκε να βοηθήσει την έρευνα ξεμπλοκάροντας το iPhone ενός από τους δράστες της επίθεσης του Σαν Μπερναρντίνο τον Δεκέμβριο 2015.

Οι νέες διαρροές δείχνουν ότι τα σημαντικά κενά ασφαλείας παραμένουν.

Η Apple διαβεβαιώνει ότι «πολλά» από τα κενά ασφαλείας στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS του iPhone και του iPad έχουν αντιμετωπιστεί.

Σε επείγον μήνυμά της η εταιρεία υπενθυμίζει ότι ζητεί επιμόνως και συστηματικά από τους χρήστες να κατεβάζουν τις νέες εκδόσεις του iOS, που διορθώνουν τα κενά ασφαλείας των προηγούμενων.

Η εκπρόσωπος της Google Χέδερ Αντκινς δήλωσε επίσης ότι οι ανανεώσεις των μέτρων ασφαλείας προστατεύουν τους χρήστες τόσο του Chrome όσο και του Android. «Συνεχίζουμε τις αναλύσεις και θα εφαρμόσουμε όλα τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η Samsung ανακοίνωσε ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών της και της ασφάλειας των συσκευών αποτελεί προτεραιότητα, ενώ η Microsoft ανακοίνωσε ότι είναι εις γνώσιν των αποκαλύψεων και τις εξετάζει.

Οι ειδικοί του τομέα ασφάλειας δηλώνουν ότι οι διαστάσεις των αποκαλύψεων δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Σνόουντεν κυρίως διότι οι μέθοδοι που περιγράφονται αφορούν στοχευμένες παρακολουθήσεις και όχι μαζική κατασκοπία.

«Ο Σνόουντεν είχε αποκαλύψει πώς η NSA παρακολουθούσε όλους του Αμερικανούς. Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο στα έγγραφα για τη CIA», δηλώνει ο Ρόμπερτ Γκράχαμ, ερευνητής της Errata Security.

«Όλα αυτά είναι νόμιμα εργαλεία κατασκοπίας, αν υποθέσουμε ότι το να κατασκοπεύει κανείς ξένους αντιπάλους είναι νόμιμο», συνεχίζει, καθώς η πλειονότητα των μεθόδων της CIA συνίσταται απλώς στο «να σας καταφέρουν να εγκαταστήσετε το δικό τους λογισμικό».

«Αυτό ακριβώς περιμένει κανείς από τη CIA να κάνει στον κυβερνοχώρο», επιβεβαιώνει ο Μπρους Σνέιερ, διευθυντής τεχνολογίας της IBM Resilient.

Η εκπρόσωπος της CIA τόνισε ότι η υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις παρακολούθησης στις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι «δεν το κάνει».

Αλλά υπενθύμισε ότι «αποτελεί υποχρέωση της CIA να είναι καινοτόμα, στην αιχμή της τεχνολογικής προόδου και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της χώρας απέναντι στους εχθρούς μας στο εξωτερικό».

No comments:

Post a Comment