Monday, April 10, 2017

Ο σκοταδισμός χτύπησε δυο φορές


Συντάκτης: Βίκυ Καπετανοπούλου / http://www.efsyn.gr
Την Κυριακή των Βαΐων επέλεξε το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό κράτος» για να αιματοκυλήσει ξανά εκκλησίες κοπτών χριστιανών σε δύο αιγυπτιακές πόλεις και να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα με συντονισμένα χτυπήματα, βυθίζοντας στο πένθος την χριστιανική κοινότητα μια βδομάδα πριν από το Πάσχα.


Και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου (Μαρ Γκίργκις) της Τάντα -περίπου 90 χλμ. βόρεια του Καΐρου- και ο Ναός του Σεν Μαρκ -έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου στην Αλεξάνδρεια, που βρίσκεται κοντά στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο- ήταν κατάμεστοι από πιστούς την ώρα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας. Το «Ι.Κ.» ανέλαβε την ευθύνη και απείλησε με νέα χτυπήματα.

Ο πρώτος καμικάζι στην Τάντα ανατινάχτηκε ενόσω ήταν σε εξέλιξη η λειτουργία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό 71.

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια σημειώθηκε τρεις ώρες αργότερα.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας προσπάθησε να εισέλθει στον ναό αλλά έγινε αντιληπτός από τρεις αστυνομικούς, που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να τον συγκρατήσουν πριν μπει στο εσωτερικό.

Ο άντρας ανατινάχτηκε τελικά στον ανιχνευτή μετάλλων στην είσοδο της εκκλησίας, σκοτώνοντας συνολικά 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 35.

Ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμα και για πιθανή απόπειρα δολοφονίας του κόπτη Πατριάρχη Ταουάντρος Β΄ (Θεόδωρου), που βρισκόταν εντός του χώρου αλλά παρέμεινε σώος και αβλαβής.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, ενώ μήνυμα συμπαράστασης και καταδίκης της τρομοκρατίας έστειλε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, που επισκέπτεται την Αίγυπτο στις 28 - 29 Απριλίου.

Ουδείς ερωτήθη...

Χωρίς να ζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι κήρυξε τη χώρα σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάσσοντας τον στρατό να αναπτύξει δυνάμεις για την προστασία «ζωτικής σημασίας υποδομών».

Χωρίς να τα κατονομάσει, κατηγόρησε ξένα κράτη πως επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Παρότι εμφανίζεται ως προστάτης της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου (που αποτελεί σχεδόν το 10% ενός πληθυσμού γύρω στα 90 εκατομμύρια) και σε γενικές γραμμές απολαμβάνει την υποστήριξή της, αρκετοί από τους πιστούς, που γλίτωσαν από τις χθεσινές επιθέσεις αλλά έχασαν δικούς τους ανθρώπους, δεν έκρυβαν την οργή τους ενάντια στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για ελλιπή μέτρα φύλαξης.

Θύμιζαν μάλιστα πως μόλις στις 29 Μαρτίου η αστυνομία είχε εξουδετερώσει βόμβα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα, αλλά και τις πολύνεκρες επιθέσεις του «Ι.Κ.» εναντίον εκκλησιών και μεμονωμένων κοπτών χριστιανών τους τελευταίους μήνες στο Κάιρο και τη Χερσόνησο του Σινά.

Οι επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού στο Σινά, που θεωρείται ορμητήριο των εξτρεμιστών ισλαμιστών, φαίνεται να έχουν μετριάσει τα πλήγματα της οργάνωσης ενάντια σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς στόχους, στρέφοντάς την όμως σε αλλαγή τακτικής με επιθέσεις κατά πολιτών και δη χριστιανών. Το Ισραήλ ζήτησε από τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν το Σινά.

Καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι Ελληνες της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ελλάδας Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση και τον γενικό πρόξενο Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

Μήνυμα συλλυπητηρίων απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την απερίφραστη καταδίκη του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τη συμπαράστασή του στον αιγυπτιακό λαό εξέφρασε εκ μέρους της Ν.Δ. ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

No comments:

Post a Comment