Sunday, August 12, 2018

«Ιστορική» η καταδίκη της Monsanto για τους πολέμιους της γλυφοσάτης


Συντάκτης: efsyn.gr
Η γαλλική κυβέρνηση και οι πολέμιοι της γλυφοσάτης εκφράζουν ικανοποίηση για την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου να καταδικάσει την εταιρεία Monsanto για το παρασιτοκτόνο Roundup. Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασαν και οι γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το Κόμμα των Πρασίνων, αλλά και αγροτικά συνδικάτα που έχουν ταχθεί κατά της γλυφοσάτης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Bayer, ιδιοκτήτρια της Monsanto, δηλώνει ότι η απόφαση στερείται επιστημονικής αιτιολόγησης θα κάνει έφεση.


Η γαλλική κυβέρνηση, διά στόματος της υφυπουργού Οικολογικής Μετάβασης, Μπριν Πουαρσόν, εξέφρασε ικανοποίηση για την καταδίκη και το πρόστιμο προς τον αμερικανικό αγροχημικό κολοσσό Monsanto στις ΗΠΑ, γιατί δεν είχε ενημερώσει για την επικινδυνότητα του Roundup, ζιζανιοκτόνου που περιέχει γλυφοσάτη, με αποτέλεσμα να αγρότης που το χρησιμοποιούσε να εμφανίσει καρκίνο.

Η «ιστορική απόφαση επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν: την απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια» δήλωσε η Πουαρσόν, η οποία τόνισε ότι η Γαλλία «πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση στην Ευρώπη κατά της γλυφοσάτης αλλά και κατά των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες».

Όπως δήλωσε μέσω Twitter, η γαλλική κυβέρνηση «αγωνίστηκε για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού ευρωπαϊκών χωρών κατά της γλυφοσάτης για 10 χρόνια».

Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασαν και οι γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το Κόμμα των Πρασίνων, αλλά και αγροτικά συνδικάτα που έχουν ταχθεί κατά της γλυφοσάτης.



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής Αγροτικής Συνομοσπονδίας, Λοράν Πινατέλ, «η απόφαση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για την υγεία, των χρηστών κατά πρώτον -συνεπώς των αγροτών- και μετά αυτών που καταναλώνουν τα προϊόντα».

Μάλιστα υπενθύμισε την υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν να έχει σταματήσει η χρήση της γλυφοσάτης έως το 2021, αν και όπως είπε αυτό προϋποθέτει «τεχνικά μέσα, έρευνα και οικονομικά μέσα επίσης, καθώς τα φυτοφάρμακα είναι ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό πόλεμο».

Για τους Πράσινους, η καταδίκη της Monsanto «αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής. Οι οικολόγοι ζητούν επίσημα από την κυβέρνηση να σταματήσει να υπεκφεύγει όσον αφορά τη γλυφοσάτη και τα φυτοφάρμακα που καταστρέφουν την υγεία και τη βιοποικιλότητα».



Και κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση «να αποδεσμεύσει αμέσως τους απαραίτητους πόρους για να βοηθήσει τους αγρότες να απαλλαγούν από αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Την καταδίκη χαιρετίζουν και αρκετές γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να πούμε “επιτέλους και ευτυχώς”, γιατί με όλα τα στοιχεία εναντίον της Monsanto θα ήταν απολύτως ακατανόητο να μην καταδικαστεί», η Σουζάν Νταλ της Greenpeace Γαλλίας.

«Οι μελλοντικές γενιές χαιρετίζουν αυτή την ιστορική απόφαση, που αναγνωρίζει τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των προϊόντων με βάση τη γλυφοσάτη και την ευθύνη της Monsanto γιατί τα διέθετε στην αγορά χωρίς να προειδοποιεί τον καταναλωτή», δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace, Φρανσουά Βιερέ.

Από την πλευρά του, ο Μπενζαμέν Σουρί, πρόεδρος της Combat Monsanto, «η καταδίκη αυτή αναγνωρίζει όχι μόνο ότι το Roundup είναι καρκινογόνο, αλλά κυρίως ότι η Monsanto είχε πληροφορίες για την επικινδυνότητα του προϊόντος και ότι έκανε τα πάντα για να την κρύβει. Δείχνει επίσης ότι η Monsanto γνώριζε από την αρχή ότι ο χημικός της τύπος είναι τοξικός και ότι εξαπάτησε τις δημόσιες αρχές».

Πάντως, πριν από περίπου οκτώ μήνες η Ε.Ε. αποφάσισε την ανανέωση της άδειας χρήσης της γλυφοσάτης, επιλέγοντας την προάσπιση των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων αντί της υγείας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Έφεση θα κάνει η Bayer

Πάντως, ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer, που είναι πλέον ο ιδιοκτήτης της Monsanto -την εξαγόρασε τον Ιούνιο αντί 63 δισ, δολαρίων-, επιμένει ότι η γλυφοσάτη είναι «ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα» και ανακοίνωσε ότι θα κάνει έφεση.

«Με βάση επιστημονικά στοιχεία, ρυθμιστικές αξιολογήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και δεκαετίες πρακτικής εμπειρίας από τη χρήση της γλυφοσάτη, η Bayer εκτιμά ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου.

Τόνισε δε ότι το δραστικό συστατικό του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν είναι ευθύνεται για την ασθένεια του καταγγέλλοντα.

«Και άλλες υποθέσεις μπορούν να εκδικαστούν ενώπιον άλλων δικαστηρίων και άλλων ενόρκων που μπορεί να καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Bayer.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η γλυφοσάτη θεωρείται «πιθανό καρκινογόνο» από το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο χρησιμοποιείται υπό διάφορα εμπορικά σήματα, το πιο γνωστό είναι το Roundup.

Οι ένορκοι δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο κατέληξαν σε μια πρωτοφανή απόφαση, καταδικάζοντας τη Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Αμερικανό Ντουέιν Τζόνσον, 46χρονο κηπουρό που θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, ήταν η αιτία για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει και ότι η πολυεθνική σκόπιμα είχε αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

No comments:

Post a Comment