Friday, May 20, 2022

Η Κίνα συνομιλεί με τη Ρωσία για αγορά φθηνού πετρελαίου για στρατηγικά αποθέματα



Το Πεκίνο είναι σε συζητήσεις με τη Μόσχα για να αγοράσει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο

Το φτηνό ρωσικό πετρέλαιο είναι ευκαιρία για την Κίνα να προσθέσει στα αποθέματα της

Της Άννας Κιτανάκα

Η Κίνα επιδιώκει να αναπληρώσει τα στρατηγικά της αποθέματα αργού με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Πεκίνο ενισχύει τους ενεργειακούς δεσμούς του με τη Μόσχα, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Μόσχα για να αγοράσει πρόσθετες προμήθειες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο και ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς το θέμα είναι ιδιωτικό. Το αργό θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της Κίνας και οι συνομιλίες διεξάγονται σε κυβερνητικό επίπεδο με μικρή άμεση ανάμειξη από εταιρείες πετρελαίου.

Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στον μικρότερο γείτονά της, αλλά η τιμή του αργού της έχει πέσει καθώς οι αγοραστές απομακρύνονται για να αποφύγουν να βλάψουν τη φήμη τους ή να παρασυρθούν από οικονομικές κυρώσεις. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Κίνα να αναπληρώσει φτηνά τα τεράστια στρατηγικά της αποθέματα, τα οποία συνήθως αξιοποιούνται σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή ξαφνικών διαταραχών.

«Η Κίνα και η Ρωσία εμπλέκονται πάντα σε κανονική οικονομική συνεργασία και εμπόριο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν σε τακτική ενημέρωση Τύπου την Παρασκευή. «Θέλω να τονίσω ότι οι μονομερείς κυρώσεις δεν ευνοούν την επίλυση ζητημάτων, αλλά συνιστούν παράβαση του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος και κανόνων».

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η Κίνα έχει οργανώσει διάφορους τρόπους εισαγωγής των καυσίμων, ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τη Ρωσία.

Λεπτομέρειες σχετικά με τα μεγέθη ή τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συναφθεί συμφωνία, προσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά παρόμοια μέτρα, αλλά το αργό από τον παραγωγό ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να ρέει σε πρόθυμους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας. Για τα ασιατικά έθνη, το πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση είναι μια ευκαιρία πολύ καλή για να χαθεί, μέρος του λόγου για τον οποίο η Κίνα συνέχισε να λαμβάνει φορτία που προέρχονται από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Τα διυλιστήρια στην Κίνα αγοράζουν αθόρυβα ρωσικό αργό από την εισβολή μέχρι σήμερα, ακόμη και όταν η αναζωπύρωση του Covid-19 έδειχνε να μειώνει την κατανάλωση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Η φαινομενική ζήτηση πετρελαίου τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 6,7% από πέρυσι, καθώς τα αυστηρά lockdown περιόρισαν εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους. Η επιδημία περιόρισε περαιτέρω κέρδη στις τιμές του πετρελαίου, αν και το Brent εξακολουθεί να είναι πάνω από 40% φέτος.

Η Κίνα δεν αποκαλύπτει δημόσια το μέγεθος των αποθεμάτων αργού της, αλλά ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία όπως δορυφόρους για να εκτιμήσουν τις προμήθειες. Κάποιοι προβλέπουν ότι η Κίνα έχει την ικανότητα να αποθηκεύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο βαρέλια συνδυασμένων εμπορικών και στρατηγικών αποθεμάτων. Οι εκτιμήσεις τρίτων δείχνουν επίσης ότι οι προμήθειες έχουν διογκωθεί πρόσφατα λόγω της επιδημίας Covid-19.

«Υπάρχει ακόμη χώρος για αναπλήρωση των αποθεμάτων και θα ήταν μια καλή ευκαιρία για αυτούς να το κάνουν, εάν μπορούν να προμηθεύονται με εμπορικά ελκυστικούς όρους», δήλωσε η Jane Xie, ανώτερη αναλύτρια πετρελαίου στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler.

Η Kpler εκτιμά ότι τα συνολικά αποθέματα είναι 926,1 εκατομμύρια βαρέλια, από 869 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα Μαρτίου -- αλλά εξακολουθεί να είναι 6% χαμηλότερα από το ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2020. Συγκριτικά, το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ έχει χωρητικότητα 714 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου 538 εκατομμύρια βαρέλια.

Η Κίνα πούλησε αργό από τα στρατηγικά της αποθέματα πέρυσι σε μια ιστορική κίνηση για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν εκτοξευθεί καθώς οι μεγάλες οικονομίες ανέκαμψαν από την πανδημία. Η δράση είχε μικρό μόνιμο αντίκτυπο, μόνο εξάντλησε τα αποθέματα και αύξησε την προοπτική ότι η Κίνα θα χρειαστεί να εφοδιαστεί εκ νέου σε υψηλότερες τιμές.

Λίγο μετά τις πωλήσεις, οι ΗΠΑ ονόμασαν την Κίνα μαζί με άλλους μεγάλους Ασιάτες καταναλωτές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ιαπωνίας, ως συμμετέχοντες σε μια συντονισμένη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων. Δεν είναι σαφές εάν η Κίνα αξιοποίησε τα αποθέματά της έκτακτης ανάγκης ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

No comments:

Post a Comment