Monday, June 6, 2022

Σεβεροντονέσκ: Οι τρεις ημέρες που έκριναν τη μάχη


Κείμενο -Επιμέλεια: Γιάννης Δαμέλλος

Πηγή: Μάχες-θρίλερ στο Σεβεροντονέτσκ Γιώργος Τσιάρας Εφημερίδα των Συντακτών

Το Σαββατοκύριακο του Τρόμου έζησαν όσοι πολέμησαν τις τρεις τελευταίες ημέρες στο Σεβεροντονέσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Τσιάρα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Οι Ρώσοι, που την Παρασκευή κατείχαν τουλάχιστον το 70% της πόλης, τη νύχτα της ίδιας ημέρας δέχθηκαν επίθεση και απωθήθηκαν αρχικά από παραστρατιωτικούς του φασιστικού τάγματος «Δεξιός Τομέας», ενισχυμένους από βαριά οπλισμένους ξένους μισθοφόρους. Στη συνέχεια όμως με τη βοήθεια των Τσετσένων επανέκαμψαν, πέρασαν στην αντεπίθεση και το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν εντέλει την πόλη. 

Ήταν η υπεροψία ή η απελπισία ότι θα χαθεί για πάντα το τελευταίο οχυρό τους στην επαρχία του Λουγκάνσκ, που οδήγησε τους Ουκρανούς παραστρατιωτικούς του Δεξιού Τομέα να προχωρήσουν τη νύχτα της Παρασκευής σε μια στρατιωτικά ανεξήγητη αντεπίθεση προς το κατεχόμενο ήδη από τους Ρώσους κέντρο της πόλης; 

Μπορεί να πίστευαν δηλαδή, ότι ενισχυμένοι από μια ομάδα μερικών δεκάδων βαριά οπλισμένων ξένων μισθοφόρων – αποτελούμενη κυρίως από φανατικούς αντι-Ρώσους Γεωργιανούς, αλλά και Γάλλους, Βρετανούς και Αυστραλούς εθελοντές, θα κατάφερναν να σπρώξουν τους Ρώσους από τις θέσεις τους και να ανακαταλάβουν το Σεβεροντονέσκ; 

Ένα είναι σίγουρο. Το βράδυ της Παρασκευής,  από τις θέσεις τους στα περίχωρα της πόλης, οι Ουκρανικές πυροβολαρχίες κατάφεραν να εξαπολύσουν ακριβείς –χάρη στη live δορυφορική πληροφόρηση από τις ΗΠΑ– βολές πυροβολικού, προκαλώντας σημαντικές απώλειες όχι μόνο στους Ρωσόφωνους μαχητές, αλλά κυρίως στους άμαχους ρωσόφωνους πολίτες του Σεβεροντονέτσκ. Όπως αποδεικνύουν και οι αναρτήσεις στα ουκρανικά σόσιαλ μίντια, οι βομβαρδισμοί αμάχων Ρωσόφιλων έγιναν προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση "για το θράσος που επέδειξαν με το να υποδεχτούν θερμά και δημόσια τους συμπατριώτες τους ως απελευθερωτές." 

Το αποκορύφωμα της εκδικητικότητας των Ουκρανών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν ο εμπρησμός του περίφημου ξύλινου Ναού των Αγίων Πάντων στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στο Σβιατογκόρσκ, ενός από τους ιερότερους τόπους για τη ρωσική Ορθοδοξία, δυτικά της πρόσφατα κατειλημμένης από τους Ρώσους πόλης Λίμαν. Η εκκλησία πυρπολύθηκε και 4 μοναχοί δολοφονήθηκαν. Κι εδώ υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί που παραπέμπουν στους λόγους για τους οποίους οι φανατικοί Ουκρανοί Νεοναζί επέλεξαν να κάψουν αυτό το ναό. Οι πρόγονοί τους, οι ορίτζιναλ Ναζί το είχαν ξανακάνει, σε μια άλλη μάχη για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, λιγο μετά τη μάχη του Κουρσκ το 1943...

Η εκδικητικότητα και η υπεροψία όμως δεν είναι κι οι καλύτεροι σύμβουλοι της στρατιωτικής ευφυίας. 

Γιατί ενώ αυτό "το ετερόκλητο «κομάντο»" με τη βοήθεια των ΗΠΑ, αρχικά έπιασε στον ύπνο τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες και Τσετσένους μαχητές που επιχειρούσαν στην πόλη, οι τελευταίοι  αντεπιτέθηκαν με κάλυψη από αεροσκάφη, ελικόπτερα και σφοδρά μπαράζ πυροβολικού και τη νύχτα της Κυριακής το ρωσικό Επιτελείο ανακοίνωσε την οριστική κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ.



Μάλιστα, καθώς φαίνεται και το τελευταίο οχυρό του Δεξιού Τομέα στο εργοστάσιο Azot εγκαταλείφθηκε, με ολίγους επιζώντες να υποχωρούν προς το επίσης περικυκλωμένο από τρεις πλευρές Λισιτσάνσκ, αφήνοντας πίσω βαρύτατες απώλειες και όλο τον βαρύ οπλισμό τους. Όπως γράφει ο Γιώργος Τσιάρας: 

"Το ρωσικό ΥΠΑΜ κάνει λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και καταστροφή ώς και 90% των ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών (τμήματα της επίλεκτης 79ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, δύο τάγματα κληρωτών της 111ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Αμυνας και φυσικά οι νεοναζί παραστρατιωτικοί που προαναφέραμε) που επιχειρούσαν ακόμη στην πόλη."

Πριν φύγουν πάντως από το Σεβεροντονέσκ οι Ουκρανοί παγίδευσαν με εκρηκτικά τεράστιες δεξαμενές που περιέχουν νιτρικό άλας και νιτρικό οξύ στο εργοστάσιο Azot.

Τώρα χιλιάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν συγκεντρωθεί στο Λισιτσάνσκ και η θέση τους όλο και πιο δυσκολότερη γίνεται από ώρα σε ώρα, ενώ είναι άγνωστο αν ο Ζελένσκι ή οι Αμερικάνοι σύμβουλοί τους, τους επιτρέψουν να οπισθοχωρήσουν προς τη δεύτερη βαριά οχυρωμένη γραμμή άμυνας, δηλαδή τον άξονα Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ.

Τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα και στο Σβιατογκόρσκ για τους Ουκρανούς, καθώς οι Ρώσοι έχουν φτάσει στα περίχωρα και έχουν ήδη καταλάβει το προάστιο Γιαροβάγια στα βόρεια, προελαύνοντας από τρεις κατευθύνσεις.

Όπως γράφει ο συντάκτης της Εφσυν, "οι γέφυρες στο ποτάμι έχουν ήδη ανατιναχτεί και ο μόνος δρόμος που απομένει στους υπερασπιστές του Σβιατογκόρσκ είναι να διαφύγουν κολυμπώντας (!) προς τη Σλαβιάνσκ, το αρχηγείο του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, όπου όλοι προετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών», που προφανώς θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα."

Στη μάχη μπαίνει τώρα και το Ουκρανικό καλοκαίρι, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και μαζί τους πέφτει η στάθμη του ώς τώρα αδιάβατου ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς. Οι ρωσικη πολεμική μηχανή πιστεύει ότι αυτό θα διευκολύνει την διέλευσή των δυναμεων της χωρίς τις βαριές απώλειες που σημάδεψαν προηγούμενες απόπειρες. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα ακόμη οχυρό των Ουκρανών νοτίως του Λισιτσάνσκ, το Ζολότε, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης αλλά και ένα από τα κλειδιά της ουκρανικής άμυνας στο νότιο τοίχωμα του «καζανιού», η Αβντίιβκα, όπου οι βομβαρδισμοί των Ρώσων είναι σφοδρότατοι, καθώς είναι το σημείο από όπου βομβαρδίζεται συστηματικά εδώ και οχτώ χρόνια η μεγάλη ρωσόφωνη πόλη του Ντονέτσκ. Όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, σκοπός των ρωσικών δυνάμεων δεν είναι η κατάληψη εξ εφόδου της Αβντίιβκα αλλά η περικύκλωσή της..

Αφενός οι οχυρώσεις της είναι ισχυρές, ενώ όπως και στο Σεβεροντονέτσκ, φιλοξενούνται μερικά από τα μεγαλύτερα χημικά εργοστάσια της Ουκρανίας, που αν ανατιναχτούν θα μολύνουν τεράστιες εκτάσεις και πιθανότατα θα σκοτώσουν χιλιάδες αμάχους στο κοντινό Ντονέτσκ. Για το λόγο αυτό οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό πλήρη έλεγχοτο βασικό αυτοκινητόδρομο Ντονέτσκ-Κονσταντινόφσκα, κόβοντας μεγάλο κομμάτι του ανεφοδιασμού, ενώ κατελήφθη μετά από μεγάλες μάχες και ο οικισμός Νοβοσελόφσκα.

Παράλληλα σύμφωνα με την Εφσυν, οι Ρώσοι καταστρέφουν με πυραυλικές επιθέσεις τον εισαγόμενο δυτικό οπλισμό: 

"Χτες και προχτές χτύπησαν αποθήκες γεμάτες με υπερσύγχρονα αμερικανικά πυροβόλα Μ777 σε δύο περιοχές, το χωριό Ζοβτνέφ κοντά στο Νικολάγεφ και ένα κέντρο εκπαίδευσης κοντά στη βόρεια πόλη Σούμι. Επίσης κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά κοντά στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας και πριν από τρεις μέρες ανατίναξαν έναν στρατώνα όπου εκπαιδεύονταν ξένοι μισθοφόροι, πάλι στην περιοχή της Οδησσού. Χτες χτυπήθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες και το Κίεβο, όπου καταστράφηκε εργοστάσιο γεμάτο με πολωνικά άρματα μάχης T-72 και άλλα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα που έχουν δωρηθεί από χώρες του ΝΑΤΟ".

No comments:

Post a Comment