Thursday, June 9, 2022

DemocracyNow.org: Τα μονοπώλια κλέβουν τη βρεφική φόρμουλα από τα στόματα των μωρών


Των Amy Goodman & Denis Moynihan

Μετάφραση: Γιάννης Δαμέλλος

Τον περασμένο Οκτώβριο, ένας πληροφοριοδότης έστειλε στην FDA μια έκθεση που περιέγραφε λεπτομερώς τις παραβιάσεις ασφάλειας και υγιεινής στο εργοστάσιο Abbott Nutrition στο Sturgis του Μίσιγκαν, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παρασκευής βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ. Θα περνούσαν μήνες πριν αναλάβει δράση η FDA. Η Άμποτ απέλυσε τον πληροφοριοδότη. Τέσσερα μωρά που είχαν καταναλώσει φόρμουλα από το εργοστάσιο υπέστησαν βακτηριακές λοιμώξεις. Δύο από αυτά πέθαναν. Η FDA δεν μπόρεσε να συνδέσει οριστικά τις ασθένειες ή τους θανάτους με το εργοστάσιο. Τον Φεβρουάριο, η Abbott έκλεισε το εργοστάσιο και ανακοίνωσε μια οικειοθελή ανάκληση του βρεφικού γάλακτος που παρήγαγε στο Sturgis. Η FDA μόνο τότε εξέδωσε προειδοποίηση ανάρμοστου προϊόντος. Η απειλητική για τη ζωή έλλειψη φόρμουλας γάλακτος δεν οφειλόταν σε φυσική καταστροφή ή σε συνθήκες πέρα ​​από τον έλεγχο της Abbott. Αντίθετα, είναι ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα της εταιρικής απληστίας, μιας συγκάλυψης και ενός υπό ομηρεία ρυθμιστικού οργανισμού.

Τέσσερις εταιρείες ελέγχουν το 90% της αγοράς γάλακτος για μωρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Abbott Laboratories, η οποία παράγει το Similac, προηγείται με 40%, ακολουθούμενη από τη Rickett, η οποία παράγει την Enfamil (και τη Lysol) στο 30% της αγοράς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των ανησυχιών για την υγεία και την ασφάλεια του εργοστασίου Sturgis και για την αποτυχία να προβλέψει τις ελλείψεις φόρμουλας που προκλήθηκαν από το κλείσιμο του εργοστασίου. Σε πολλές περιπτώσεις, το βρεφικό γάλα είναι ζωτικής σημασίας, παρέχοντας σωτήρια διατροφή για χιλιάδες μωρά στις ΗΠΑ για τα οποία ο θηλασμός δεν είναι δυνατός λόγω αλλεργιών, ανοσολογικών καταστάσεων ή άλλων καταστάσεων. Οι έγχρωμοι γονείς είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν φόρμουλα τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής ενός βρέφους από ό,τι οι λευκοί γονείς.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε ουσιαστικά την Τετάρτη με στελέχη από πέντε κατασκευαστές βρεφικών γαλακτοκομικών: Bubs Australia, ByHeart, Perrigo Company, Reckitt και Gerber, που ανήκουν στη Nestlé. Η Άμποτ απουσίαζε, φέρεται να μην είχε προσκληθεί από τον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος ξεκίνησε το "Operation Fly Formula", χαλαρώνοντας τους περιορισμούς εισαγωγής για να επιτραπούν οι επείγουσες αποστολές φόρμουλας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, και έχει επικαλεστεί τον Νόμο Αμυντικής Παραγωγής για να επιταχύνει την εγχώρια παραγωγή. Η Abbott εισάγει φόρμουλα από τις εγγεγραμμένες στην FDA εγκαταστάσεις της στην Ιρλανδία.



Η αναφορά του πληροφοριοδότη ελήφθη από την FDA τον Οκτώβριο, αλλά ο καταγγέλλων δεν έλαβε συνέντευξη μέχρι τον Δεκέμβριο. Η έκθεση του πληροφοριοδότη κυκλοφόρησε δημόσια τον περασμένο μήνα σε ακρόαση της Επιτροπής Πιστώσεων της Βουλής, υπό την προεδρία της Δημοκρατικής βουλευτίνας Rosa DeLauro. Η έκθεση ανέφερε ότι «οι χαλαρές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών παραβιάσεων, παραβλέπονταν συνεχώς» και περιέγραφε έναν διάχυτο «φόβο για αντίποινα» για όσους τολμούσαν να «ταράξουν το σκάφος». Μετά την ακρόαση, η DeLauro είπε σε μια δήλωση, «Η FDA είναι ένας ρυθμιστικός οργανισμός – τελεία. Είναι καιρός να συμπεριφερθούν ανάλογα».

Ο David Dayen, εκτελεστικός συντάκτης του The American Prospect, εξήγησε πώς αυτές οι λίγες μεγάλες εταιρείες απέκτησαν τη δύναμή τους στην αγορά του βρεφικού γάλακτος με τη βοήθεια ενός ουσιαστικού ομοσπονδιακού προγράμματος, μιλώντας στο Democracy Now! News Hour:

«Ο λόγος είναι ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά, το πρόγραμμα WIC, και περίπου το ήμισυ του παρασκευάσματος περνά από αυτό το πρόγραμμα και πηγαίνει σε φτωχές οικογένειες. Το πρόγραμμα έχει πολύ καλές προθέσεις. Η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ μεγάλες εκπτώσεις για την αγορά φόρμουλας και στη συνέχεια για τη μεταφορά της σε φτωχές οικογένειες. Αλλά κάθε Πολιτεία κάνει έναν ανταγωνιστικό διαγωνισμό υποβολής προσφορών και συμφωνεί με μια εταιρεία φόρμουλας που σε αντάλλαγμα για αυτές τις μαζικές εκπτώσεις, αποκτά αποκλειστικότητα στην αγορά…Έτσι, αυτό που καταλήγετε να έχετε είναι αυτά τα μικρά μονοπώλια και στις 50 πολιτείες».

Η φόρμουλα είναι κρίσιμης σημασίας για τη σωστή διατροφή πολλών μωρών, αλλά γενικά θεωρείται λιγότερο ευεργετική από τον θηλασμό. Το ιατρικό περιοδικό Lancet εξέδωσε μια ολοκληρωμένη σειρά για τα οφέλη του θηλασμού το 2016, διαπιστώνοντας ότι «οι θάνατοι 823.000 παιδιών και 20.000 μητέρων κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω του καθολικού θηλασμού, μαζί με οικονομική εξοικονόμηση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η σειρά επιβεβαιώνει τα οφέλη του θηλασμού σε λιγότερες λοιμώξεις, αυξημένη νοημοσύνη, πιθανή προστασία από το υπερβολικό βάρος και τον διαβήτη και την πρόληψη του καρκίνου για τις μητέρες». Το μητρικό γάλα, καταλήγει η σειρά, «κάνει τον κόσμο πιο υγιή, πιο έξυπνο και πιο ίσο».

Ο Ντέιβιντ Ντέιεν, στο βιβλίο του «Monopolized: Life in the Age of Corporate Power», περιγράφει πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφοβίζει χώρες στον Παγκόσμιο Νότο που προσπαθούν να προωθήσουν τον μητρικό θηλασμό έναντι της φόρμουλας. Σε μια συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας που είναι συνδεδεμένη με τον ΟΗΕ, το ψήφισμα του Ισημερινού για την «προστασία, προώθηση και υποστήριξη» του μητρικού θηλασμού απορρίφθηκε από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, η οποία απείλησε να αναστείλει τη βοήθεια σε οποιοδήποτε έθνος αντιτίθεται στη στάση των ΗΠΑ. Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ, γράφει ο Dayen, «λειτουργούσαν για λογαριασμό του παγκόσμιου ολιγοπωλίου βρεφικών γαλακτοκομικών σκευών αξίας 70 δις δολαρίων».

Μετά την υπογραφή ενός διατάγματος συναίνεσης με μεγάλη καθυστέρηση από την FDA, η Abbott αναμένεται να ανοίξει ξανά το εργοστάσιό της στο Sturgis το συντομότερο αυτό το Σαββατοκύριακο, ανακουφίζοντας ενδεχομένως τα χειρότερα αυτής της κρίσης μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, αυτό το εταιρικό καρτέλ παρασκευασμάτων που τρέφεται από τον κρατικό κορμπανά και τα στόματα χιλιάδων βρεφώνπρέπει να περιοριστεί από τα ρυθμιστικά όργανα της Πολιτείας και πιο ενδυναμωμένους καταναλωτές.

No comments:

Post a Comment