Sunday, December 3, 2023

Ένα χρόνο πριν γνώριζε το Ισραήλ το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς

Πηγή: New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Οι New York Times αποκαλύπτουν ντοκουμέντο που περιγράφει λεπτομερώς την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το οποίο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει ως υπερφιλόδοξο, αγνοώντας συγκεκριμένες προειδοποιήσεις

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους, έναν χρόνο και πλέον προτού διαπραχθεί, λεπτομερή στοιχεία για το σχέδιο της Χαμάς να εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Ισραήλ, όμως δεν θεωρούσαν το σενάριο ρεαλιστικό, ανέφερε χθες Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη άκρως απόρρητα έγγραφα.

Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε στα χέρια της έγγραφο έκτασης περίπου 40 σελίδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο οποίο περιγραφόταν λεπτομερώς, σημείο προς σημείο, επίθεση όπως αυτή στην οποία προχώρησαν μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, την 7η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ, κατά το ρεπορτάζ.

Το έγγραφο, που κυκλοφορούσε στους κύκλους της ισραηλινής κατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς»), δεν διευκρίνιζε το πότε θα εξαπολυόταν η επίθεση, ωστόσο περιείχε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα υφίσταντο κορεσμό τα μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ για να γίνουν κατόπιν έφοδοι σε στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου μιας μεραρχίας και πόλεις.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφερόταν σε ομοβροντίες ρουκετών και σε drones που θα κατέστρεφαν κάμερες ασφαλείας και αυτοματοποιημένα πολυβολεία, προτού μαχητές περάσουν στην ισραηλινή πλευρά με αλεξίπτωτα πλαγιάς, μοτοσικλέτες και με τα πόδια — όπως ακριβώς συνέβη στην  επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία και το μέγεθος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, κόμβους επικοινωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα για το πώς η Χαμάς συγκέντρωσε τις πληροφορίες της και εάν υπήρχαν διαρροές μέσα στο ισραηλινό «σύστημα» ασφαλείας.

Αλλά πέρυσι, λίγο μετά τη λήψη του εγγράφου, αξιωματούχοι του τμήματος Γάζας του ισραηλινού στρατού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την υπεράσπιση των συνόρων με τη Λωρίδα, δήλωναν ότι οι προθέσεις της Χαμάς ήταν ασαφείς. «Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί» αν το σχέδιο είχε εγκριθεί «πλήρως» από την ηγεσία της Χαμάς, ούτε το εάν και κατά πόσον μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, ανέφερε εσωτερικό έγγραφο του ισραηλινού στρατού που περιήλθε στην κατοχή των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Τον Ιούλιο, αναλύτρια της επίλεκτης μονάδας 8200 της υπηρεσίας πληροφοριών είχε προειδοποιήσει πως διεξήχθησαν γυμνάσια μαχητών της Χαμάς που παρέπεμπαν σε καίριο βαθμό στο σχέδιο που περιγραφόταν στο έγγραφο με κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς». Όμως συνταγματάρχης της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης με τομέα ευθύνης τη Λωρίδα της Γάζας απέκλεισε το σενάριο να διαπραχθεί τέτοια επίθεση: το χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» και δη «εντελώς [...] Εν ολίγοις, ας περιμένουμε υπομονετικά», έγραφε ο συνταγματάρχης.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά την ιδέα πως πρόκειται για φανταστικό σενάριο (...) πρόκειται για σχέδιο πολέμου», όχι απλά επίθεσης «εναντίον ενός χωριού», επέμενε η αναλύτρια σε κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συμβουλεύθηκε η αμερικανική εφημερίδα.

«Βιώσαμε ήδη παρόμοια εμπειρία πριν από 50 χρόνια στο νότιο μέτωπο με σενάριο που έμοιαζε φανταστικό. Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», συνέχιζε προφητικά η αναλύτρια, αναφερόμενη στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχονται - όχι δημόσια - ότι, αν ο στρατός είχε λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις και είχε ανακατευθύνει σημαντικές ενισχύσεις προς τον νότο, όπου η Χαμάς επιτέθηκε, το Ισραήλ θα μπορούσε να αμβλύνει τις επιθέσεις, ενδεχομένως και να τις αποτρέψει. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός βρέθηκε απροετοίμαστος καθώς οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος εφορμούσαν από τη Λωρίδα της Γάζας, με την 7η Οκτωβρίου να καθίσταται η πιο θανατηφόρα μέρα στην ιστορία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, αν και το έγγραφο είχε κυκλοφορήσει στην ισραηλινή στρατιωτική ιεραρχία, δεν είναι σαφές αν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ή άλλα μέλη της κυβέρνησής του το είχαν διαβάσει, ή ήταν ενήμερα για το περιεχόμενό του.

Αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τη χώρα και η κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτήσει επιτροπή για να μελετήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στις επιθέσεις. Το έγγραφο του Jericho Wall αποκαλύπτει μια μακριά σειρά από λάθη σε βάθος χρόνου που οδήγησαν στη μεγαλύτερη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που οδήγησε στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973.

Η βάση όλων αυτών των αποτυχιών ήταν μια ενιαία, μοιραία ανακριβής πεποίθηση ότι η Χαμάς δεν είχε την ικανότητα να επιτεθεί και δεν θα τολμούσε να το κάνει. Αυτή η πεποίθηση ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη στην ισραηλινή κυβέρνηση, παραδέχθηκαν αξιωματούχοι, που αγνόησαν τα αυξανόμενα στοιχεία για το αντίθετο.

Ο ισραηλινός στρατός και η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας, η οποία είναι αρμόδια για την αντιτρομοκρατική στη Γάζα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι αξιωματούχοι δεν είπαν πώς απέκτησαν το έγγραφο του Jericho Wall, αλλά ήταν ανάμεσα σε πολλές εκδοχές των σχεδίων επίθεσης που συλλέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ένα υπόμνημα του Υπουργείου Άμυνας του 2016 που είδαν οι NYT για παράδειγμα, αναφέρει ότι «η Χαμάς σκοπεύει να μεταφέρει την επόμενη αντιπαράθεση σε ισραηλινό έδαφος». Μια τέτοια επίθεση πιθανότατα θα περιελάμβανε ομηρεία και «κατοχή μιας ισραηλινής κοινότητας (και ίσως ακόμη και μιας σειράς κοινοτήτων),» αναφέρεται εξάλλου στο σημείωμα.

Το έγγραφο του «Τείχους της Ιεριχούς», που πήρε το όνομά του από τις αρχαίες οχυρώσεις στη σύγχρονη Δυτική Όχθη, ήταν ακόμη πιο σαφές. Περιείχε λεπτομερείς επιθέσεις με ρουκέτες για να αποσπάσουν την προσοχή των Ισραηλινών στρατιωτών και να τους στείλουν βιαστικά σε αποθήκες και drones για να απενεργοποιήσουν τα περίπλοκα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος του συνοριακού φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα. Στη συνέχεια, οι μαχητές της Χαμάς θα άνοιγαν ρήγματα σε 60 σημεία στον φράχτη, εισβάλλοντας κατά μήκος των συνόρων στο Ισραήλ. Το έγγραφο ξεκινά με ένα απόσπασμα από το Κοράνι: «Κάντε τους έκπληξη μέσα από την πύλη. Αν το κάνετε, σίγουρα θα επικρατήσετε». Την ίδια φράση χρησιμοποιεί ευρέως η Χαμάς στα βίντεο και τις δηλώσεις της από τις 7 Οκτωβρίου.

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους που περιγράφονται στο έγγραφο ήταν η κατάρριψη της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης στο Re'im, η οποία φιλοξενεί το τμήμα της Γάζας που είναι υπεύθυνο για την προστασία της περιοχής. Καταγράφηκαν επίσης και άλλες βάσεις που υπάγονταν στη διοίκηση της μεραρχίας.

Το θράσος του σχεδίου, είπαν οι αξιωματούχοι, έκανε εύκολη την υποτίμησή του. Όλοι οι στρατιωτικοί γράφουν σχέδια που δε χρησιμοποιούν ποτέ και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι, ακόμη και αν η Χαμάς εισέβαλε, θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια δύναμη μερικών δεκάδων μαχητών, όχι τις εκατοντάδες που τελικά επιτέθηκαν.

Το Ισραήλ είχε επίσης παρεξηγήσει τις ενέργειες της Χαμάς. Η ομάδα είχε διαπραγματευτεί για άδειες που θα επέτρεπαν στους Παλαιστίνιους να εργάζονται στο Ισραήλ, κάτι που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούσαν σημάδι ότι η ισλαμιστική οργάνωση δεν αναζητούσε πόλεμο.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το γραφείο του υπουργού Άμυνας συνέταξε ένα άκρως απόρρητο υπόμνημα βασισμένο, σε μια πολύ προηγούμενη επανάληψη ενός σχεδίου επίθεσης της Χαμάς. Το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από τον τότε υπουργό Άμυνας, Avigdor Lieberman, ανέφερε ότι μια εισβολή και ομηρεία «θα οδηγούσαν σε σοβαρή βλάβη στη συνείδηση ​​και το ηθικό των πολιτών του Ισραήλ».

Το σημείωμα, το οποίο επικαλούνται οι NYT, ανέφερε ότι η Χαμάς είχε αγοράσει εξελιγμένα όπλα, παρεμβολές GPS και drones. Ανέφερε επίσης ότι η Χαμάς αύξησε τη μαχητική της δύναμη σε 27.000 άτομα — έχοντας προσθέσει 6.000 στις τάξεις της σε μια περίοδο δύο ετών. Η Χαμάς ήλπιζε να φτάσει τις 40.000 έως το 2020, σύμφωνα με το σημείωμα.

Πέρυσι, αφού το Ισραήλ απέκτησε το έγγραφο του Τείχους της Ιεριχούς, το στρατιωτικό τμήμα της Γάζας συνέταξε τη δική του αξιολόγηση πληροφοριών για αυτό το τελευταίο σχέδιο εισβολής. Η Χαμάς είχε «αποφασίσει να σχεδιάσει μια νέα επιδρομή, άνευ προηγουμένου ως προς το εύρος της», έγραφαν αναλυτές στην αξιολόγηση που δημοσίευσαν οι NYT. 

Οι αποτυχία σύνδεσης των κουκκίδων πριν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, φέρνουν στον νου μια άλλη αναλυτική αποτυχία, πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, όταν οι αμερικανικές αρχές είχαν επίσης πολλαπλές ενδείξεις ότι η τρομοκρατική ομάδα Αλ Κάιντα ετοίμαζε μια επίθεση. Οι τραγωδίες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα μιας αποτυχίας ανάλυσης και έλλειψης φαντασίας, συμπέρανε μια κυβερνητική επιτροπή.

«Η αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στις 7 Οκτωβρίου μοιάζει όλο και περισσότερο σαν την 11η Σεπτεμβρίου μας», σχολίασε ο Τεντ Σίνγκερ, ένας πρόσφατα συνταξιούχος ανώτερος υπάλληλος της C.I.A., αξιωματούχος που εργάστηκε εκτενώς στη Μέση Ανατολή.


No comments:

Post a Comment