Tuesday, June 23, 2015

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Τα επόμενα 24ωρα πολύ κρίσιμα, τόσο για την Αριστερά, όσο και για τη χώρα

Κείμενο: The Greek Courier 
Πληροφορίες: Πρώτο Θέμα
Η απότομη προσγείωση στην κυβερνητική πραγματικότητα διχάζει την Αριστερά που μετά από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων αισθάνεται αδικημένη από το κυβερνητικό επιτελείο για την τελική έκβασή τους. Είναι απορίας άξιον τί θα πέρασε από το μυαλό των αριστερών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος όταν πληροφορήθηκαν την ερώτηση της κυρίας Λαγκάρντ στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τις χθεσινές διεργασίες στις Βρυξέλλες «αν μπορεί να περάσει αυτά τα μέτρα από την Βουλή». Το εννοούσε ή προσπαθούσε να αποδείξει στα αφεντικά της ότι εκείνη είχε χύσει το πρώτο αίμα; 


Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά έχει τη δική της θέση για το σύνολο των διαπραγματεύσεων και μολονότι ανέβασε τον πήχυ εκεί που τον ήθελαν ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ, ειδικά σε πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα και ΦΠΑ (τρεις συντελεστές 23%,13% και 6%), υποστηρίζει ότι διατήρησε την ταξική της ταυτότητα "βγάζοντας μεγάλα βάρη από τη χαμηλή και μεσαία τάξη και μεταθέτοντάς τα στα υψηλότερα στρώματα, βρίσκοντας νέες πηγές εσόδων και μειώνοντας τις δαπάνες, όχι από τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά από εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια",

Η κυβέρνηση επιχειρεί μια ορθολογικοποίηση της αγοράς, υποστηρίζει το Μαξίμου. Το πού θα βρεί 8 δις μέχρι του χρόνου είναι ασαφές, αλλά τονίζει ότι δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο. Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ. Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Και παρουσιάζεται έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν ήδη την κριτική όπως ο κ. Λεουτσάκος που εξέφρασε μεγάλες επιφυλάξεις για την ελληνική πρόταση επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και το τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική που θα δίνουν στη χώρα, γιατί εξετάζοντας τα μεμονωμένα είναι προφανές ότι είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της ευρωζώνης.

Ακόμη πιο επικριτικός ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε σίγουρος ότι «η Πρόεδρος της Βουλής δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτά τα μέτρα από τη Βουλή σε ένα νόμο, σε ένα άρθρο». Ο κ. Μιχελογιαννάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι τα τρόφιμα και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και οι έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που ουσιαστικά αφαιρούν δύο μισθούς το χρόνο από κάθε εργαζόμενο. 

Ο Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτήρισε τα μέτρα ακραία και αντικοινωνικά. Το πρωί της Τρίτης, μάλιστα, κάλεσε τη Βουλή να στείλει μήνυμα εθνικής υπερηφάνειας στους δανειστές και μετά να ακολουθήσουν εκλογές ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πώς φτάσαμε ως εδώ. Ζήτησε, επίσης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος λέγοντας ότι πρέπει ο λαός να απαντήσει αν δέχεται αυτό το «μανιφέστο κοινωνικής γενοκτονίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος με σύντομο σχόλιό του στο facebook, έγραψε πως δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική

Και μόλις χθες στο βασικό της άρθρο η Iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ;άσκησε ιδιαίτερα «σκληρή» επίθεση στο εσωτερικό της χώρας μιλώντας για εκβιασμό των δανειστών και τελεσίγραφο το οποίο διακινούν: “νεοδοσίλογοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί. Θαυμάστε την «Ευρώπη» τους και το σύγχρονο «ραγιαδισμό», επενδυμένο, όπως πάντα, με «ιδεολογική» πορφύρα, αντάξιο των χειρότερων στιγμών του «δοσιλογισμού» σε αυτή τη χώρα, που πάντα ήταν ανθηρός στις κρίσιμες ώρες της” λέει  το άρθρο. 

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι πολύ κρίσιμα τόσο για την Αριστερά όσο και για τη χώρα.

No comments:

Post a Comment