Wednesday, June 17, 2015

Έρχεται νέα πρόταση της Κομισιόν τις επόμενες μέρες (Ο Φιλελεύθερος)


Πηγή: «Φιλελεύθερος»
Μετά την «έκρηξη» κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, φέρεται να «επιστρέφει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτείνοντας μια ελαφρώς τροποποιημένη και βελτιωμένη πρόταση, σε μία νέα διαμεσολάβηση της ύστατης στιγμής, προκειμένου να δοθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Προχωρά σε νέα διαμεσολάβηση, με μία σειρά από εναλλακτικές προτάσεις στα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα που η Αθήνα είχε απορρίψει στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα επαφή μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, θα προταθεί στην Αθήνα να προχωρήσει γρήγορα σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο ασφαλιστικό, με τις υπόλοιπες αλλαγές να μετατίθενται για αργότερα. Προβλέπεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν η νέα διαμεσολάβηση να γίνει με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ. Γιούνγκερ και Τσίπρα. Τη νέα πρόταση θα μεταφέρει απευθείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ζ. Κ. Γιούνγκερ έχει την πεποίθηση ότι εάν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει σε συμβιβαστική πρόταση, τότε ο ίδιος θα καταφέρει να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Σε αυτό το σημείο «αν η ΕΕ βρει λύση, τότε και το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ή θα απομονωθεί», αναφέρουν.

Στο τηλεφώνημα αναμένεται να γίνει λόγος και για απομόνωση της Ελλάδας, καθώς το κλίμα δυσπιστίας εντός της ΕΕ διευρύνεται.

Σε ό,τι αφορά το πώς διαμορφώνεται σήμερα το σκηνικό για την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν τα εξής: Εάν η Ελλάδα αυξήσει την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών από τα 200 εκατ. ευρώ στα 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, προχωρήσει στο θέμα καταπολέμησης των καρτέλ στην αγορά αγαθών και δεχθεί να αναβάλει για μερικούς μήνες το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε το θέμα του ΦΠΑ και το υπόλοιπο ασφαλιστικό μπορεί να παρακαμφθούν.

Η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού πρέπει να γίνει μετά από σχετικές μελέτες. Εάν μπει «φρένο» στις πρόωρες συντάξεις, τότε τα υπόλοιπα μπορούν να επιλυθούν το φθινόπωρο.

Αρκετές χώρες είναι κατά μιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα, καθώς θέλουν να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα πριν από όποια συνάντηση. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει μετά το Eurogroup.

Συγκεκριμένοι κύκλοι σε ΕΕ και ΔΝΤ πίσω από τη διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας βλέπουν τον ρόλο του Γ.Βαρουφάκη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο υπουργός, που έχει επαφές με δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης που χειρίζεται τις πτωχεύσεις, συμβουλεύει τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα πάρει καλύτερη συμφωνία εάν περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ, φοβούμενη την αναταραχή στα ομόλογα της περιφέρειας, θα υποχωρήσει.

Ο κίνδυνος να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι υπαρκτός όσο συνεχίζεται το αδιέξοδο, αλλά εμπεριέχει δυσκολίες.

No comments:

Post a Comment