Thursday, June 11, 2015

Ομοφωνία για συμφωνία


Συντάκτης: efsyn.gr
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η δίωρη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η οποία -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα.


Μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συνάντηση ως σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική. Συμπλήρωσε ότι εξήγησε στον κ. Τσίπρα πώς μπορεί να επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Κατέληξε λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες θα παραμείνουν σε «στενή επαφή» τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή θα επιστρέψουν το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι ο σκοπός της συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ ήταν να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης που, όπως είπε, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ήταν σύντομη και ότι οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.
Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν θα γίνουν υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και απάντησε με μια γερμανική παροιμία που χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής. Η παροιμία περιγράφει μια αγελάδα που κάνει για πολλή ώρα πατινάζ πάνω σε λεπτό πάγο.

«Θέλω... happy end»

«Βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο απογείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα […] Μου αρέσει η ελληνική τραγωδία, αλλά πρέπει να περάσουμε στο “τέλος καλό όλα καλά” (happy ending)», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο γαλλικό RTL.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ, προσπάθησε να προσγειώσει την αισιοδοξία που υπάρχει τις τελευταίες ώρες, σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πια χώρος για τζογάρισμα. Θα έρθει η μέρα που κάποιος θα πει ότι τα παιχνίδια τέλειωσαν».

No comments:

Post a Comment