Thursday, June 11, 2015

Το ΔΝΤ αποσύρθηκε από το Brussels Group γιατί... δεν γουστάρει πολιτικές λύσεις!!!


Πηγή: The Greek Courier
Μια βόμβα μεγατόνων έσκασε στις Βρυξέλλες. Το ΔΝΤ αποσύρθηκε από το Brussels Group αφήνοντας στο πόδι του μόνο την Κριστίν Λανγκάρντ και διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του δήλωσε πως το ΔΝΤ είναι τεχνικός οργανισμός και επομένως δεν μπορεί να ψάχνει για πολιτικές λύσεις!!! Βέβαια, η Λαγκάρντ θα παραστεί στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου...Πόσο τυχαίο είναι ότι η είδηση έγινε γνωστή λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιούνκερ; Και τελικά, τι σημαίνει η αποχώρηση του για τη χώρα μας;

Έγινε κι αυτό! Οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ, επικαλούμενοι ότι το Ταμείο είναι τεχνικός οργανισμός και επομένως δεν μπορεί να ψάχνει για πολιτικές λύσεις!!! άφησαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προλάβουν την επόμενη πτήση για την Ουάσιγκτον.

Πρώτες εκτιμήσεις

Η  είδηση έγινε γνωστή στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και έλαβε πολλές ερμηνείες, ειδικά από τους αναλυτές του Bloomberg που τη μετέδωσε πρώτο. Αφενός θεωρούν πως η αποχώρηση ανοίγει το δρόμο για επίτευξη συμφωνίας μιας και οι όροι που έθετε το ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληροί και η ελληνική κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Αυτό το αποκαλούν καλό σενάριο.
Έλα όμως που ενδέχεται η αποχώρηση αυτή του ΔΝΤ που πάντα μιλούσε για κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους, να αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μία λύση για ένα βιώσιμο χρέος. Αυτό είναι το κακό σενάριο, λένε.
Η πρώτη κυβερνητική εκτίμηση είναι πως αυτή η αποχώρηση του ΔΝΤ ίσως να σημαίνει και αντικατάστασή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Τις επόμενες ώρες θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος;

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η παρέμβαση του Ταμείου και κυρίως η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις σε συνδυασμό με τις ηχηρές προειδοποιήσεις (Μέρκελ, Τουσκ, Βάιντμαν) προς την Ελλάδα ότι ο χρόνος τελειώνει και πρέπει επιτέλους να διαπραγματευτεί, δείχνουν ότι η απόσταση είναι πολύ μεγάλη, όσο μεγάλος είναι και ο κίνδυνος ατυχήματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή και αν δεν υπάρξουν τις επόμενες 72 ώρες θετικές εξελίξεις τότε μπορεί να υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Την ίδια ώρα, το Reuters μεταδίδει ότι Ευρωπαίος διπλωμάτης, ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αποχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, δήλωσε πως "αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος (σ.σ. της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα".
"Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία" πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

 O εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις

Η ανακοίνωση του Ταμείου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "μεγάλες διαφορές" ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και μια συμφωνία είναι "ακόμη μακριά", αλλά υπογράμμισε ότι το Ταμείο παραμένει "πλήρως δεσμευμένο" στην Ελλάδα.
"Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας στα περισσότερα ζητήματα-κλειδιά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε δημοσιογράφους. "Δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών πρόσφατα, και επομένως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία", συνέχισε ο Ράις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας".
Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι "βιώσιμα", ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

No comments:

Post a Comment