Thursday, June 11, 2015

Επεκτείνεται και ενισχύεται η Frontex - 50.000 νέοι πρόσφυγες μπήκαν στην Ελλάδα το 2015


Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ. 
Την ενίσχυση της αποστολής της Frontex στην Ελλάδα λόγω της «εκρηκτικής» αύξησης του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα μας προερχόμενοι κυρίως από την εμπόλεμη Συρία προανήγγειλε χθες ο διευθυντής της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων της Ε.Ε., Φαμπρίς Λεζερί.



«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα διευρύνουμε την επιχείρηση “Ποσειδών”» στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, δήλωσε από το Βερολίνο. Διευκρίνισε ότι η επιχείρηση της Frontex «πιθανώς θα επεκταθεί» και σε άλλα ελληνικά νησιά, αν και ο κύριος όγκος των αφίξεων αφορά κυρίως τη Μυτιλήνη και την Κω, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τις τουρκικές ακτές. Θα σταλούν επίσης περισσότεροι συνοροφύλακες γιατί «υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα διευρύνουμε την επιχείρηση “Ποσειδών”» στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων της Ε.Ε., Φαμπρίς Λεζερί.
Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Λεζερί προτείνει ακόμα να αυξηθούν τα οικονομικά μέσα τα οποία διατίθενται στη χώρα μας, ώστε να βελτιωθούν τα καταλύματα που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως στα νησιά.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρώπης και η Frontex είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που μπορεί να εφαρμόσει αυτή την αλληλεγγύη. Η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο, κυρίως από τη Συρία» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

«Από τις αρχές του 2015 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα περίπου 50.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, με το Αιγαίο να έχει μετατραπεί σε μια από τις κύριες διόδους προς την Ε.Ε. για αυτούς τους ανθρώπους», καταλήγει ο Γάλλος διευθυντής της Frontex. Επικαλούμενο στοιχεία από τις ελληνικές αρχές, το Associated Press μετέδωσε χθες πως μόνο σε μια μέρα έφτασαν μέσω θαλάσσης στη χώρα μας πάνω από 1.000 άτομα.

No comments:

Post a Comment