Thursday, June 11, 2015

Reuters: "Ζορίζεται" το ΔΝΤ να σώσει την Ελλάδα


Πηγή: Reuters /  Sofokleousin.GR
Οξύνεται η κριτική για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)  στη διάσωση της Ελλάδας. Η κριτική δεν γίνεται μόνο για την επιμονή του Ταμείου στη λιτότητα αλλά και για την αλλοίωση του χαρακτήρα του.
Για το ΔΝΤ τα πέντε χρόνια, στα οποία παίζει συνοδευτικό εταίρο στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της Ελλάδας έχουν γίνει μάθημα του τύπου, «ποτέ ξανά» και το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Το Ταμείο έχει δανείσει τη χώρα περίπου το 1/3 από τα 240 δις ευρώ , με τα υπόλοιπα να προέρχονται από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ταμείο διάσωσης της ΕΕ. Τώρα έχει καθίσει στη θέσει του συνοδηγού, μετά από πρόσκληση από τον πρώτο χρηματοδότη της Ευρώπης, τη Γερμανία, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος έλεγχος για τη χώρα.
Το ΔΝΤ στην πράξη δεν είχε πότε τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος. Τώρα, ίσως η Ελλάδα να γίνει το πρώτο έθνος της Ευρώπης που θα χρεοκοπήσει στο ΔΝΤ, μπαίνοντας στο κλειστό κλάμπ χωρών όπως η Ζιμπάμπουε και η Αργεντινή.
Οι πληρωμές 300 εκατ. ευρώ της Ελλάδας για τις 5 Ιουνίου μετατέθηκαν όλες μαζί στις 30 του μήνα, οπότε και θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά περίπου 1,6 δις ευρώ. Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι μπορεί να πληρώσει το Ταμείο, μόνο αν πάρει νέα κεφάλαια από τους δανειστές και αν τις επιτραπεί να δώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια στις ελληνικές τράπεζες.
Πολλοί είναι αυτοί που ασκούν κριτική στο Ταμείο, ότι κατέστρεψε την αξιοπιστία του με τη συμπόρευση με τα πολιτικά μαγειρέματα για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ, αντί να επιμένει σε διαγραφές χρέους πρώτα από τους ιδιώτες πιστωτές και στη συνέχεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.
«Ένα από τα πιο σημαντικά για το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι ένας πολύπλευρος θεσμός δεν θα έπρεπε να θεσμοθετήσει τα ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών του. Το συμφέρον του ΔΝΤ δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με αυτό της ΕΕ και της ΕΚΤ», δήλωσε πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και οικονομικός σύμβουλος, Ousmere Mandeng.


Η διευθυντρια του Ταμείου αφείνει να εννοηθεί πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν στην Αθήνα ελάφρυνση χρέους για να «βγουν» τα νούμερα, αλλά από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό στη Γερμανία, δημοσίως πρέπει να το λέει κωδικοποιημένα.

«Είναι ξεκάθαρο, ότι αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, θα πρέπει να σκεφτούμε κάποια χρηματοδότηση, αν είναι να βγει το πρόγραμμα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. Πίσω από κλειστές πόρτες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ λένε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει χωρίς τρίτο πρόγραμμα το οποίο θα απαιτήσει αναδιάρθρωση χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκή κυβερνήσεων.
Το Ταμείο επιμένει ότι πρέπει να πληρωθεί στο ακέραιο και δεν αναμένεται να δανείσει άλλα χρήματα στην Αθήνα. Το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του, από την άλλη πλευρά, περιμένουν από το ΔΝΤ να παραμείνει αναμεμειγμένο σε οποιαδήποτε επόμενη συμφωνία με την Ελλάδα γιατί εμπιστεύονται την εξειδίκευση και την πειθαρχία του.

Το Ταμείο έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική που του ασκείται, αναφορικά με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κατονομάσει ειδικά το ΔΝΤ για το γεγονός ότι ζητάει περικοπές στους πιο φτωχούς συνταξιούχους κι ότι ταυτόχρονα αρνείται να επιτρέψει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στους μισθούς, οι οποίες είναι σύμφωνες  με τα στάνταρ του Διεθνές Οργανισμού Εργασίας.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, καθώς συμμετέχουν στις συνομιλίες, αρνούνται ότι επιμένουν σε περικοπές συντάξεων, αν και το ΔΝΤ έχει καταγραφεί να λέει ότι η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα έχει για τις συντάξεις και πρέπει να μειώσει το συνολικό της βάρος ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο.  
«Το πως οι Έλληνες θα πετύχουν αυτό το στόχο εξαρτάται από αυτούς. Το ΔΝΤ απλά λέει , ότι αν δεν κάνετε τις περικοπές αυτές με αυτό τον τρόπο, πρέπει να βρείτε κάποιον άλλο», είπε μια πηγή του Ταμείου.
Πηγές από το ΔΝΤ αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι το Ταμείο θα ήθελε πολύ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά οι Ευρωπαίοι μπορεί να μην το αφήσουν. 

No comments:

Post a Comment