Tuesday, June 16, 2015

Spiegel: Μύθος τα περί τελικής προθεσμίας (efsyn.gr)


Συντάκτης: efsyn.gr
«Η υποτιθέμενη απολύτως τελική προθεσμία, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει», αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel-Online, το οποίο αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της.  


Το δημοσίευμα -το οποίο υπογράφει ο Νικολάι Κβασνιέβσκι από τις Βρυξέλλες- εξετάζει το ζήτημα του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου που -φέρεται να- πιέζει τις δύο πλευρές (και κυρίως την ελληνική), προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία.

«Μόνο 14 μέρες ακόμα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αποκρούει τις απαιτήσεις των πιστωτών. Στη συνέχεια η χώρα θα βγει από το ευρώ. Γίνεται λόγος για ελέγχους ροής κεφαλαίων και για κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”, στην οποία θα βρεθεί η Ελλάδα την 1η Ιουλίου. Το Grexit, δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μοιάζει αναπόφευκτο», σημειώνει αρχικά το Spiegel - για να απορρίψει στη συνέχεια το απόλυτο της προθεσμίας:

«Αλλά αυτά όλα δεν ισχύουν. Η υποτιθέμενη απολύτως τελική προθεσμία, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Αυτό που ισχύει είναι ότι μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι δυνατή η καταβολή της μπλοκαρισμένης τελευταίας δόσης από το λεγόμενο δεύτερο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα. Μετά απ'αυτή την ημερομηνία χάνεται το χρήμα. Αυτή η προθεσμία δηλαδή πράγματι εκπνέει, επειδή γι'  αυτήν την τελευταία καταβολή πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (ανάμεσά τους και το γερμανικό) και προϋποτίθεται η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών».

«Η μη καταβολή των δόσεων δεν σημαίνει χρεοκοπία»


«Αλλά τι θα συμβεί στη συνέχεια;», αναρωτιέται το δημοσίευμα. Και απαντά: «Το αργότερο στις 30 Ιουνίου πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξοφλήσει την καταβολή στο ΔΝΤ, την οποία μετέθεσε στις αρχές του μήνα. Είναι πιθανόν να μπορέσει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 1,5 δισ. ευρώ. Αλλά και αν το ΔΝΤ δεν λάβει τα χρήματά του, τότε καταρχάς δεν θα συμβεί τίποτα».

Και εξηγεί πως «οι εταιρείες αξιολόγησης έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το θεωρήσουν στάση πληρωμών. Βέβαια, η σημασία των εταιρειών αυτών έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αλλά το τι θα κάνει το ίδιο το ΔΝΤ είναι αυτή τη στιγμή ασαφές. Το πιθανότερο είναι ότι καταρχάς θα περιμένει.

Περί ελέγχου κεφαλαίων


Το δημοσίευμα σημειώνει πως γίνεται αυτό τον καιρό λόγος για έλεγχο κεφαλαίου, τον οποίο θα έπρεπε να θέσει σε λειτουργία η Ελλάδα το αργότερο την 1η Ιουλίου, όπως έκανε η Κύπρος πριν από δυο χρόνια. Ετσι θα εμποδιζόταν να αντληθεί περισσότερο χρήμα από τις τράπεζες. Αλλά, -τονίζει το Spiegel- σε κάθε περίπτωση, αυτό ανήκει στη δικαιοδοσία της ελkηνικής κυβέρνησης και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε νόμο που θα επέτρεπε αυτό το βήμα.

Δεν αμφισβητείται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη


Όπως υπογραμμίζεται, η κρίσιμη προθεσμία είναι όχι η 30ή Ιουνίου, αλλά η 20ή Ιουλίου, όπου η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει στην ΕΚΤ 3,5 δισ. ευρώ. Αλλά και εδώ δεν υπάρχει κανείς αυτοματισμός. Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής, η ΕΚΤ πρέπει να διαβουλευτεί με το Eurogroup, όπου θα είναι παρούσα και η Ελλάδα. 

Το δημοσίευμα καταλήγει πως ο υποτιθέμενος «ευθύς δρόμος» που οδηγεί από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, κατευθείαν στο Grexit, είναι στην πραγματικότητα ένας δρόμος με... πολλές παρακάμψεις. Ισχύει το αντίθετο: ακόμα και αν η Αθήνα και οι πιστωτές την τελευταία στιγμή καταλήξουν στον τρόπο αποπληρωμής του δεύτερου πακέτου, τότε η Αθήνα θα έχει κερδίσει στην καλύτερη περίπτωση μερικούς μήνες ακόμα. 

No comments:

Post a Comment