Tuesday, June 16, 2015

To 63,5% των Ελλήνων, ηλικίας έως 34 ετών, διαμένει στο πατρικό του. Και θέλετε να κόψετε συντάξεις;


Σχόλιο: The Greek Courier
Η παράλογη επιμονή των θεσμών -ειδικά των τεχνικών κλιμακίων τους αλλά και των περισσότερων ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης- να γίνουν περικοπές στις συντάξεις για να συγκεντρωθούν -μαζί με τα έσοδα από το αυξημένο ΦΠΑ- τα 1,8 δις μέσα στους επόμενους 4 μήνες, και η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να το κάνει, βρίσκονται στη ρίζα της αντιπαράθεσης που καλείται να διαχειριστεί το Eurogroup της Πέμπτης.

 Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί παράλογο να χτυπήσει μια κοινωνική τάξη που έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα αυτής της κρίσης και έχει δίκιο. Τελεία και παύλα. Όταν το 63,5% των Ελλήνων, ηλικίας 18 έως 34 ετών εξακολουθεί να διαμένει μαζί με τους γονείς του, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Eurostat, τότε έχει δίκιο.
Όταν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η οικονομική κρίση έχει συμβάλει στην αύξηση του φαινομένου, καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι αδυνατούν να βρουν τους πόρους προκειμένου να «ανοίξουν» το δικό τους νοικοκυριό, τότε έχει δίκιο.
Όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 25 έως 34 χρονών που ζει με τους γονείς του υπερβαίνει το 50%, τότε έχει περισσότερο δίκιο. 

Και έχει δίκιο γιατί κατανοεί ότι η ΄σύνταξη αποτελεί το τελευταίο εισόδημα ενός νοικοκυριού που παλεύει να επιβιώσει μέσα σε κρίση. Όταν άνω του 50% των Ελλήνων, ηλικίας έως 25 ετών, βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας, τότε κι ένας άσχετος μπορεί να καταλάβει ότι ο τελικός παρανομαστής στην εξίσωση της επιβίωσης της ελληνικής οικογένειας σήμερα έχει γίνει η σύνταξη. Αν ψαλιδιστεί κι αυτή καταρχήν θα μειωθεί αμέσως το εισόδημα των νοικοκυριών και κατά δευτερο λόγο θα μειωθεί η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων. Αυτό δεν είναι γιατρικό. είναι δηλητήριο.

Φυσικά, οι δανειστές ξέρουν ποια πόρτα να χτυπήσουν για να βρούνε τα λεφτά τους. Αλλά για εμάς είναι ζήτημα επιβίωσης. Και οι πενιχρές πλέον συντάξεις πρέπει να αποτελούν κόκκινη γραμμή.


No comments:

Post a Comment