Tuesday, July 14, 2015

Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ


Προ των πυλών βρίσκεται ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση. Οι υπουργοί Ενέργειας και Υγείας Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης φεύγουν καθώς απαιτούνται υπουργικές υπογραφές στα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Προς παραίτηση οδεύει και η Νάντια Βαλαβάνη. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών φέρεται να διαφωνεί ριζικά με βασικά σημεία των προαπαιτούμενων που θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως την κατάργηση των 100 δόσεων που ήταν δικό της μέτρο. Ωστόσο, άγνωστο είναι το αν θα ψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή ή όχι. Όμως πολλοί βουλευτές τονίζουν πως δεν παραιτούνται, τουλάχιστον όχι μέχρι να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα  Χαραλαμπίδου είπε πως δεν σκοπεύει να ψηφίσει ένα τρίτο μνημόνιο, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα παραιτηθεί.


Κι αφού η συνεδρίαση της ΚΟ αναβλήθηκε, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε… ανταρσία. Κατά τη συνεδρίαση του οργάνου κατατέθηκε σειρά προτάσεων που θα μεταφερθούν στον Πρωθυπουργό,  ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, έκανε λόγο για μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος και ξεκαθάρισε πως δεν στηρίζει πειθαρχικά μέτρα για όσους καταψηφίσουν τη συμφωνία!

Με την κυβέρνηση να θέλει να μετρήσει τα «κουκιά» της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επιθυμώντας την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα όσων προτίθενται να καταψηφίσουν τη συμφωνία, όλα δείχνουν ότι τελικά το όριο της δεδηλωμένης θα μοιάζει  πολύ μακρινό.
Ήδη, πολλοί βουλευτές τονίζουν πως δεν παραιτούνται, τουλάχιστον όχι μέχρι να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, ζητώντας μάλιστα συγνώμη από όσους ψήφισαν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ!
Εξάλλου, σε σημερινή συνέντευξή του στον Βήμα FM, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής (ο οποίος ήτανένας εκ των 15 βουλευτών που τα ξημερώματα του Σαββάτου υπέγραψαν δήλωση με την οποία επεσήμαναν ότι η θετική ψήφος στην πρόταση της κυβέρνησης σχετιζόταν με το θέμα της μη απώλειας της δεδηλωμένης) τονίζει πως θα ψηφίσει ό,τι του λέει η συνείδησή του και πως δεν παραδίδει την έδρα του!
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Φίλης απορρίπτει κατηγορηματικά σενάρια διεύρυνση της κοινοβουλευτικής βάσης της κυβέρνησης με τη στήριξη της αντιπολίτευσης και με τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει πρωθυπουργός.
«Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ο Τσίπρας δεν είναι ένας από τους άλλους. Είναι ένα κεφάλαιο εθνικό που σηματοδοτεί και μια ηθική υπεροχή της Αριστεράς και της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν κάνει παρέα με το πολιτικό κατεστημένο που ευθύνεται για το κατάντημα της χώρας, χάνει αυτό το πλεονέκτημα» δήλωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real FM ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τη συμφωνία διαφορετικά να παραιτηθούν δίνοντας την έδρα τους για να μη γίνουν «συνένοχοι» στην υλοποίηση της «αριστερής παρένθεσης».
Δραματικό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
«Ορισμένοι επιμένουν να οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης. Παρότι στη σύνοδο κορυφής αποτράπηκε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, οι ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που το επιχείρησαν δεν το βάζουν κάτω. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία μας έδωσαν μάχη στις Βρυξέλλες και απέκρουσαν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής μας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανεξάρτητα σε ποιό κόμμα ανήκουμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας. Να κατανοήσουμε την επιδίωξη αντιδραστικών δυνάμεων να μας ταπεινώσουν, να μας διχάσουν ως λαό, να μας διαλύσουν ως χώρα. Να μην συμβάλλουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στην επιτυχία τέτοιων σχεδίων», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

No comments:

Post a Comment