Thursday, July 2, 2015

Βαρουφάκης: «Καλύτερα να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο παρά να υπογράψω μία νέα συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους»


Συντάκτης: efsyn.gr
Την απόφαση να παραιτηθεί εάν επικρατήσει το «Ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε σημερινή συνέντευξή του στο Bloomberg. Σε ερώτηση για το εάν θα φύγει από την Ελλάδα σε μία τέτοια περίπτωση, απάντησε: «Άφησα τη δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο και θα παραμείνω στα έδρανα της Βουλής».


Τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, έδωσε ξανά ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι «μόλις βγει η απόφαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής οι τράπεζες θα ξανανοίξουν».

Τόνισε ότι δεν είναι σαν την περίπτωση της Κύπρου το 2013, που ήταν μία τραπεζική κρίση, αλλά πρόκειται για μία πολιτική απόφαση της Ευρώπης να κλείσει τις τράπεζες, με στόχο η Ελλάδα να αναγκαστεί να δεχτεί μία μη βιώσιμη πρόταση.

Επίσης, υπογράμμισε ότι εάν επικρατήσει το «όχι» θα αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με τους εταίρους και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για μία νέα συμφωνία. «Και πιστέψτε με, θα υπάρχει μία νέα συμφωνία», σημείωσε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι εάν θέλει η ΕΚΤ μπορεί εύκολα να αυξήσει τον ELA. «H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει τους κανόνες από την αρχή αυτής της κρίσης. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να δώσουμε στον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ την ευκαιρία να πάρει τη σωστή απόφαση»,  είπε.

Σε ερώτηση αν θα υπέγραφε δανειακή συμφωνία χωρίς μείωση του χρέους, απάντησε χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο παρά να υπογράψω μία νέα συμφωνία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους», ενώ έκανε λόγο για αντιμετώπιση της Ελλάδας ως μία αποικία χρέους.

«Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε αυτή τη χώρα, αλλά θέλουμε να το κάνουμε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Δήλωσε ότι αναμένει οι Έλληνες ψηφοφόροι να ακολουθήσουν τη σύσταση της κυβέρνησης και να απορρίψει τις προτάσεις διάσωσης των θεσμών, οι οποίες όπως είπε θα απαιτήσουν περαιτέρω αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της βοήθειας.

Τέλος, ανέφερε ότι εκείνος και η σύζυγός τους είναι  ίσως από τους ελάχιστους Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν πάει σε ATM να κάνουν ανάληψη.

Στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ είπε ότι είναι διατεθειμένος να ξεχάσει όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια, ρίχνοντας όμως πυρά στους Ευρωπαίους για την πολιτική που έχουν ακολουθήσει.

No comments:

Post a Comment