Thursday, October 1, 2015

Οι εκκλήσεις του Αλέξη στους ομογενείς και το παρασκήνιο με τη Γιάννα, το Μπιλ και το Γιωργάκη


Πηγή: The Greek Courier, news.gr, efsyn.gr
Να στηρίξουν τη γενέτειρά τους ανεξαρτήτως ιδεολογικών τοποθετήσεων με την επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα ζήτησε από τους ομογενείς επιχειρηματίες των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 3ης εκδήλωσης του Hellenic Initiative που πραγματοποιήθηκε στο Word Trade Center στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Για μία ακόμη φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό παρουσίασε η Γιάννα Αγγελoπούλου, όπως έκανε και πριν από λίγες ημέρες στις εργασίες του Clinton Global Initiative, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει σε εκπροσώπους της πολιτικο-οικονομικής ελίτ, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και οι Ματέο Ρέντσι, Γιώργος Παπανδρέου, Τζόζεφ Στίγκλιτς και Παναγιώτης Αγγελόπουλος. 


Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών περισσότεροι από 700 Έλληνες ομογενείς από την «αφρόκρεμα» της ομογενειακής επιχειρηματικότητας και διακεκριμένα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενώ παρών ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Έχω έρθει εδώ για να σας ζητήσω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός, είμαστε όλοι Έλληνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «είναι ώρα να επενδύσετε. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις. Αφού αγαπάτε την Ελλάδα πρέπει να την υποστηρίξετε, ειδικά αυτή την στιγμή. Επενδύοντας στην Ελλάδα γίνεστε και εσείς συνέταιροι μας στην ανάπτυξη και την ευημερία».
«Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση με στρατηγικά οράματα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Χρειάζεται να μπούμε σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης. Πρέπει να κάνουμε βήματα για να αλλάξουμε την Ελλάδα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την πίστη και την αισιοδοξία του για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια «να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Συνάντηση Τσίπρα - Κέρι

Πριν το Hellenic Initiative ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά είχε συναντηση μισής ώρας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις του περασμένου επταμήνου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε για μία ακόμη φορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και να μπορέσει η ελληνική οικονομία να περάσει σε αναπτυξιακό πρόσημο.
Πέραν τούτων ωστόσο, Τσίπρας και Κέρι συζήτησαν για το προσφυγικό και τον κίνδυνο του τζιχαντισμού, την πΓΔΜ αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο Τζον Κέρι υπογράμμισε τη σημασία υλοποίησης των αγωγών ΤΑΡ και ΙΒΒ ώστε να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ από την πλευρά του ο Τζον Κέρι εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν επίλυση του θέματος της ονομασίας των ΠΓΜΔ και του Κυπριακού. Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας στην βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων.

Ο Αλέξης, η Γιάννα, ο Ματέο κι ο Μπιλ


Συντάκτης: Θάνος Δημάδης Πηγή: Efsyn.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο η Γιάννα Αγγελοπούλου παρουσίασε στον Μπιλ Κλίντον, κάλεσε και επισήμως τους ξένους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν με ασφάλεια τα χρήματά τους στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Κομβικός άξονας της παρέμβασης Τσίπρα ήταν για ακόμα μία φορά η ανάγκη ώστε οι διεθνείς πιστωτές να τηρήσουν τη δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τον κ. Κλίντον να αποδίδει τα εύσημα στους Ελληνες ως τον σκληρότερα εργαζόμενο λαό στην Ευρώπη, συγκρίνοντάς τους μάλιστα με τους Γερμανούς.

Λίγο νωρίτερα η κ. Αγγελοπούλου είχε στείλει κι αυτή τα δικά της μηνύματα προς το εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Ζήτησε αφενός από τους δανειστές της χώρας μας να κατανοήσουν ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, και αφετέρου από το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να αλλάξει με βαθιές μεταρρυθμίσεις ο τόπος.

Οικογενειακή υπόθεση

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, είχαν τα όσα διαμείφθηκαν μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου. Ο κ. Τσίπρας αποχώρησε αμέσως, όμως πίσω έμεινε το ζεύγος Αγγελοπούλου, ο Μπιλ Κλίντον και ο Ματέο Ρέντσι -που ήταν ο αμέσως επόμενος ομιλητής μετά τον κ. Τσίπρα- δημιουργώντας οι τέσσερίς τους ένα «πηγαδάκι» και συνομιλώντας αρκετή ώρα για τα όσα προηγουμένως συζητήθηκαν.
Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, μαζί με το ζεύγος Αγγελοπούλου, και ο 26χρονος γιος τους Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης συμμετείχε κι αυτός σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με εκπροσώπους της πολιτικο-οικονομικής ελίτ του συνεδρίου.
Μπιλ Κλίντον, Γιάννα Αγγελοπούλου και Ματέο Ρέντσι ξεχώρισαν και για έναν άλλο λόγο μετά το πέρας της εκδήλωσης: ήταν οι τρεις με τα περισσότερα αιτήματα παρευρισκομένων για μια φωτογραφία μαζί τους!


Στις σειρές καθισμάτων ακριβώς απέναντι από τη Γιάννα και τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο καθόταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος άκουγε πολύ προσεκτικά τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας σε κάποια σημεία με τον εκ δεξιών παρακαθήμενό του ότι δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στο ζήτημα των επενδύσεων.
Παρών στην ίδια εκδήλωση για να παρακολουθήσει την τετ α τετ συνομιλία Τσίπρα - Κλίντον ήταν και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας Τσίπρα, οι Νίκος Παππάς, Ολγα Γεροβασίλη και Γιάννης Σταθάκης παρέμεναν αφοσιωμένοι στις απαντήσεις που έδινε ο Ελληνας πρωθυπουργός στις ερωτήσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μάλιστα, με το βλέμμα της προσπαθούσε να «κόψει αντιδράσεις» από τους παριστάμενους σε αυτά που άκουγαν να λέει ο πρωθυπουργός.

Παππάς με Γιώργο

Μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Παππάς αποχώρησε από την κεντρική είσοδο την ίδια ώρα που αποχωρούσε και ο κ. Παπανδρέου, τον οποίο ο υπουργός Επικρατείας προσέγγισε ρωτώντας τον πώς βλέπει τα πράγματα. Ο κ. Παπανδρέου ακούστηκε να απαντάει: «Χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση με τη διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και τον διάσημο οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Διαφωνούσαν ως προς τη βιωσιμότητα του τρίτου Μνημονίου.
Η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι δεν είναι ένα πρόγραμμα όπως τα προηγούμενα, αλλά ότι αφήνει περιθώρια ευελιξίας για αναπτυξιακές πολιτικές, ενώ ο κ. Στίγκλιτς προκατέβαλε την αποτυχία και του τρίτου προγράμματος λέγοντας ότι είναι συνέχεια των προηγούμενων.
Πάντως η κ. Κατσέλη έδειξε ικανοποιημένη όταν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της πολλοί ήταν εκείνοι που επισήμαιναν τον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία των δανειοληπτών ως δική της πολιτική παρακαταθήκη από την εποχή που ήταν υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, στην αρχή της ελληνικής κρίσης.
Υπήρξαν όμως και δημοσιογράφοι που έφτασαν από την Αθήνα για να καλύψουν το συνέδριο, όπως ο Θέμος Αναστασιάδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παρέστη στο συνέδριο ως καλεσμένος της κ. Αγγελοπούλου.

No comments:

Post a Comment