Monday, April 11, 2016

Ξανά στην Εντατική για νέα πειράματα


Επιμέλεια: The Greek Courier, Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου
Το Μνημόνιο για το Χρέος είναι μια νέα πειραματική μέθοδος που οι χειρουργοί του ΔΝΤ και της Ευρώπης εξετάζουν μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης του Έλληνα Ασθενή από το προσφυγικό, ώστε κατά Ιούλιο μεριά να μπορέσει να ξαναβγεί στις παραλίες προς αναζήτηση της δόσης του. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αφαίρεση του καρκίνου αποφασίσθηκε να αναβληθεί για την ώρα και εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί μια νέα ΔΝΤθεραπεία πολλαπλών μνημονίων που ακόμη και στο Γκουαντάναμο απαγορεύεται. Σε περίπτωση δε που ξαναπαρατηρηθεί το φαινόμενο ο ασθενής να καταγγείλει τους θεράποντες ιατρούς του για πειράματα εκ του πονηρού, οι διευθύντριες του νοσοκομείου απείλησαν να του κόψουν το οξυγόνο. Καλή εβδομάδα. 

Ο Μάριος Χριστοδούλου εξηγεί αναλυτικά περί της νέας θεραπείας στο άρθρο του "Μνημόνιο χρέους για να κλείσει η αξιολόγηση"


"Μνημόνιο χρέους για να κλείσει η αξιολόγηση"

Αυξάνονται σε τρία τα Μνημόνια που θα πρέπει να υπηρετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Εκτός από αυτό που έχει υπογραφεί από πέρυσι το καλοκαίρι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το νέο που θα ακολουθήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα έρθει άλλο ένα, ακόμη πιο «φαρμακερό»: θα ονομάζεται ειδικό Μνημόνιο για το Χρέος, θα περιλαμβάνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και θα φέρει τις υπογραφές των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ και της Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, πολλά από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο κείμενο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα παρακολουθούνται κάθε μήνα από τους θεσμούς και όχι μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπως συμβαίνει τώρα με τη διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι ως προς τη γενναιοδωρία των θεσμών απέναντι σε αυτό το ζήτημα.

Ακόμη κι αν τα μέτρα του Μνημονίου για το χρέος είναι πέρα για πέρα σκληρά, αυτό με τίποτα δεν σημαίνει ότι μπορεί να ευδοκιμήσουν αποφάσεις για ένα νέο «κούρεμα».

Το σχέδιο βιωσιμότητας που επεξεργάζονται οι δανειστές σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον δεν περιλαμβάνει μείωση των υφιστάμενων επιτοκίων παρά μόνο το σενάριο της επιμήκυνσης.

Δηλαδή, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Και ίσως «πάγωμα» κάποιων τοκοχρεολυτικών δόσεων στις περιπτώσεις που η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, κατά συνέπεια και του ίδιου του προϋπολογισμού, δεν επιτρέπει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας που μετά το 2022 αυξάνουν κατακόρυφα.

Η πρόταση Βαρουφάκη, που έχει καταθέσει από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, είναι τελείως διαφορετική, καθώς προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία, όπως π.χ. διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, διαγραφή του 50% των ομολόγων του EFSF, αλλά και πρόωρη αποπληρωμή (των περίπου 25 δισ. ευρώ) του ΔΝΤ.

Οι συζητήσεις γι’ αυτό το ζήτημα έχουν ξεκινήσει και διεξάγονται παράλληλα με αυτές για την πρώτη αξιολόγηση.

Τη δεδομένη στιγμή οι θεσμοί έχουν πετάξει την μπάλα στο ελληνικό τερέν περιμένοντας από την κυβέρνηση να ομολογήσει ποια μέτρα μπορεί να νομοθετήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι το Πάσχα και ποια θα μείνουν «κάβα» για το Μνημόνιο του χρέους.

Γνωρίζοντας ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας έχουν αρχίσει να εξασθενούν το κουαρτέτο έχει φτάσει να... χορεύει το οικονομικό επιτελείο στο ταψί ζητώντας διαρκώς καινούργιες παρεμβάσεις που θα «κλειδώνουν» με το παραπάνω το κενό του 1,8 δισ. ευρώ από τα παραμετρικά μέτρα.

Αυτά δηλαδή που θα προέλθουν κυρίως από το σκέλος των έμμεσων φόρων και λιγότερο από την πλευρά των δαπανών.

Εμμεσοι φόροι


Για την Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και την παρέα της, μια νέα αύξηση στους έμμεσους φόρους είναι ό,τι καλύτερο από μια υπόσχεση για πρόσθετα έσοδα 550 εκατ. ευρώ από την επιβολή ενός νέου τέλους στον ηλεκτρονικό τζόγο.

Θεωρείται η τέλεια μνημονιακή συνταγή, η οποία εάν, δε, πλαισιωθεί από ένα νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο ποσό μισθών - συντάξεων στην περιοχή των 7.000-8.000 ευρώ και από μία αναθεώρηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ στα 3-3,1 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ, θα εξουδετέρωνε τους φόβους για τυχόν αστοχίες στα έσοδα.



Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, στο τραπέζι έχουν κατατεθεί προτάσεις για τη φορολόγηση των τραπεζικών επιταγών, την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο, τσιγάρα και ποτά, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. Αυξήσεις μελετώνται και στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Στο πακέτο για το «κενό» του 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται ακόμα εισηγήσεις για παράταση του καθεστώτος πρόσληψης ενός υπαλλήλου στο Δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις αλλά και μείωση των αμυντικών δαπανών.

Τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν στη νέα συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το κουαρτέτο με στόχο την οριστικοποίησή τους το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ ώστε να αρχίσει η εγγραφή του κειμένου της συμφωνίας το οποίο θα αξιολογηθεί στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

No comments:

Post a Comment