Monday, April 4, 2016

Οι κατά Τσίπρα ανόητοι και αμετανόητοι


Συντάκτης: efsyn.gr
Με αφορμή τη διαρροή των Wikileaks, αλλά και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν εντός και εκτός Ελλάδας, ο πρωθυπουργός μίλησε για όσους «με ανόητο τρόπο» επιχειρούν να τορπιλίσουν τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς αλλά και για όσους συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια στο έργο της κυβέρνησης. 


Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, υπάρχει «απόλυτη συμφωνία» της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως συμπλήρωσε, υπάρχει και «απόλυτη στήριξη» ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός ολίγων ημερών, ως τις 22 Απριλίου.  

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει μία έντονη αντιπαράθεση -αν όχι, ενδεχόμενη σύγκρουση, όπως είπε- μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όμως από τη σύγκρουση αυτή δεν θα πρέπει να είναι το θύμα ο ελληνικός λαός. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ουσιαστικά την κριτική του κατά του ΔΝΤ, έκανε λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά του Ταμείου. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για λάθη εκ μέρους του ΔΝΤ από το 2010 και μετά, τονίζοντας πως «κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ ήταν εκτός πραγματικότητας».

Ανοησίες με πραγματικές κοινωνικές συνέπειες 


Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιστολή-απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε, ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».

Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία» είπε ο πρωθυπουργός.« Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, για να περάσει στη συνέχεια το μήνυμα περί ανόητων: 

«Την ίδια στιγμή όμως, αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ¼ του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους εταίρους μας, όμως δεν πρόκειται να δώσουμε περισσότερα. Το ίδιο περιμένουμε και από τους υπόλοιπους: να σεβαστούν ό,τι ζητάμε». 

Πύρα κατά Ν.Δ., μέσω... ΔΝΤ


Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όπως ομολογούν τα στελέχη του ΔΝΤ, «η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και εις βάρος του Ταμείου». 

Αφού σημείωσε με νόημα ότι «αυτό το σημείο δεν έσπευσε να το αναδείξει η Ν.Δ. γιατί τους χαλάει τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο», υποστήριξε «η συμφωνία που πετύχαμε είναι πολύ ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου».

«Υπογράψαμε μια συμφωνία, φθάνοντας στα πολιτικά μας όρια, αλλά ως εδώ», τόνισε ο πρωθυπουργός. Όπως υπογράμμισε, «θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους εταίρους μας, όμως δεν πρόκειται να δώσουμε περισσότερα. Το ίδιο περιμένουμε και από τους υπόλοιπους: να σεβαστούν ό,τι ζητάμε». 

«Γενικευμένη υποστήριξη στην Ελλάδα»


Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας μετέφερε το κλίμα που εισέπραξε μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες. Όπως υποστήριξε, υπάρχει γενικευμένη υποστήριξη στη θέση της Ελλάδας πως μια αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να έχει κλείσει, πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός είχε τη Δευτέρα, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Τζο Μπάιντεν. Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο βρέθηκε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Φρανσουά Ολάντ την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και την πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Στην επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε κοινός τόπος για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της τήρησης της συμφωνίας του Ιουλίου, η οποία προβλέπει έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου.

Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, υπογραμμίστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του ζητήματος. Σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα, τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία των αγωγών TAP και IGB.

No comments:

Post a Comment