Monday, April 4, 2016

Τα Πικρά Δάκρυα Του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και γιατί κανείς δεν συγκινείται...


Συντάκτης: efsyn.gr
Μόλις μερικές ημέρες μετά από την "αποτυχημένη" επίκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ και τα σχολιανά από τον Ομπάμα για τους Κούρδους της Συρίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, η Μόσχα έστειλε και κείνη σινιάλο στους Σύριους Κούρδους για συνεργασία καλώντας τους μάλιστα να μετάσχουν με πλήρη αντιπροσωπεία στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στην περιοχή. Φαίνεται πως όλοι ποντάρουν πλέον στους καλούς χωροφύλακες Κούρδους - ο καθένας για τους δικούς του λόγους - τόσο για τον πόλεμο που ήδη σοβεί όσο και για την περίοδο της ειρήνης.  


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας για τις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι οι Κούρδοι πρέπει να εκπροσωπούνται πλήρως στον προσεχή γύρο των συριακών συνομιλιών.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία λίγο-πολύ προχωρεί, παρά ορισμένες δυσκολίες και παρά την απουσία των Κούρδων», είπε ο Ριάμπκοφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti. «Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και ο επόμενος γύρος πρέπει να διεξαχθεί οριστικά με την πλήρη συμμετοχή της κουρδικής αντιπροσωπείας από τη Συρία», τόνισε.

Διαφορετικά, επισήμανε, «ερχόμαστε σε αντίθετη με εμάς τους ίδιους λέγοντας ότι το μέλλον της Συρίας, ως ενωμένης, ασφαλούς, ακέραιης εδαφικά και ανεξάρτητης χώρας, πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες της».


Ασπίδα προστασίας προς τους Κούρδους είχε απλώσει πρόσφατα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στον Ερντογάν, εξηγώντας στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι Αμερικανοί θεωρούν τους Κούρδους στρατηγικούς συμμάχους τους στην περιοχή. Ο Ερντογάν βέβαια κατήγγειλε τους Αμερικανούς ότι συνεργάζονται με τρομοκράτες, αλλά οι Αμερικάνοι ξέρουν πολύ καλά ότι χωρίς τους έμπειρους Κούρδους πολεμιστές δεν έχουν καμία τύχη να περιορίσουν το ρόλο του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος, από τη στιγμή μάλιστα που αποδεδειγμένα η Τουρκία παίζει πολυεπίπεδο παιγνίδι με την ISIS. 

Στον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, στις 14 Μαρτίου, μετείχε αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, η Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή της συριακής αντιπολίτευσης, άλλες αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης που συγκροτήθηκαν μετά τις συνεδριάσεις στο Κάιρο, στη Μόσχα και στο Χμέιμιμ της Συρίας. Εκπρόσωποι των Κούρδων δεν είχαν λάβει πρόσκληση για συμμετοχή στις συνομιλίες.


No comments:

Post a Comment