Monday, April 25, 2016

Η Ευρώπη πρώτα θα μας στεγνώσει και μετά θα μας... σώσει (Πόσες φορές θα ξαναδώ την ίδια ταινία;)


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Οι περσινοί εκβιασμοί επαναλαμβάνονται και φέτος. Η κυβέρνηση έφτασε στην πηγή να πιεί νερό, παρουσίασε στους δανειστές ένα πρόγραμμα που εδώ κι ένα μήνα έδειχναν να αποδέχονται, εμφάνισε και πρωτογενές πλεόνασμα, πλην όμως όπως και πέρσι, εκείνοι το φόρτωσαν με νέα "προληπτικά μέτρα" που θέλουν περισσότερο χρόνο διευθέτησης και είναι και αντισυνταγματικά, οπότε τι έμεινε στην κυβέρνηση να κάνει για να προλάβει τις πληρωμές; Να ορμήσει στα ταμειακά διαθέσιμα κι όποιον πάρει ο χάρος, για να μην χαθεί η καλή εικόνα στις αγορές... Σημείωση: Όταν θα έχουμε φτάσει στο σημείο πνιγμού, τότε να περιμένετε να περάσουν και τα μέτρα.


Μολονότι στο Μαξίμου εκτιμούσαν ότι μπορούσαν να αντέξουν ταμειακά τον Μάιο και ίσως τον Ιούνιο, η υφιστάμενη ρευστότητα δεν επαρκεί να καλύψει σίγουρα τον Ιούνιο, οπότε μέσα στο Μάιο είναι πιθανόν να αθετηθούν ξανά υποχρεώσεις αφού δεν θα έχει επιτευχθεί εκταμίευση κάποιου ποσού από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα που έχει υπογράψει η χώρα.

Οσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες στο μέτωπο των πληρωμών που το επόμενο διάστημα έχουν ως εξής:

• Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

• Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ.

• Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και τα 458 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.


No comments:

Post a Comment